Tijdens de overlegvergadering van de stadsdeelcommissie van 25 april is onder andere gesproken over Kwaku en de wens om dit festival te verhuizen naar het Arenagebied, maar ook en zeker nog belangrijker voor behoud van natuur is agendapunt 8b: Evaluatie evenementen / Evaluatie Open Air.
Daarin lezen we het volgende:
“Algemene indruk van de evaluatie Open Air is dat men vooral spreekt over de organisatie van het festival en niet over de gevolgen voor het groen en de bewoners.
De evaluatie bekijkt de gevolgen van het gebruik van het park slechts voor de periode van het evenement en direct daarna. De gevolgen op langere termijn worden niet bekeken. Gelukkig heeft gemeente Amsterdam besloten de komende tijd/jaren de gevolgen op langere termijn van het gebruik van de Amsterdamse parken voor evenementen in kaart te willen brengen. Het is niet ondenkbaar dat op basis van die gegevens gemeente Amsterdam voor een aantal parken (op veengrond) grootschalige evenementen zal verbieden. Zie ook het besluit van Staatsbosbeheer m.b.t. het Diemerbos en de discussie bij Waterschap AGV. Gezien deze mogelijkheid stelt de stadsdeelcommissie vraagtekens bij de forse investeringen die gedaan gaan worden bij de herinrichting van het park, inclusief voorzieningen voor het houden van grootschalige evenementen. De impact op natuur en leefmilieu door het gebruik van Gaasperpark is evident. Er is extra druk op de veengronden en de gevolgen voor de beplanting. Bovendien hinderen evenementen in natuurgebieden de natuur.
Uit bodemonderzoeken, gedaan in opdracht van Stichting Natuurbescherming ZO en door dé bodem/boomspecialist van het land, dhr. Gerrit Jan van Prooijen, wordt aangetoond dat er op sommige plekken in het Gaasperpark sprake is van sterke bodemverdichting. De aanvoerroute voor festivals is een bijzonder sterk aangetaste zone. Sterke verdichting is ook aangetoond voor de oostkant van de plas, i.v.m. Guilty Pleasure. De gemeente heeft slechts een onderzoek laten doen bij de waterspeelplaats en ook daar is verdichting geconstateerd; de onderzoekers achten meer onderzoek noodzakelijk. Wat betreft de fauna en flora is na meer dan tien jaar festivals behoorlijke schade ontstaan die elk jaar nog vergroot zal worden. De ransuilen (beschermde vogels) zijn verdwenen. Biologe Tet Roetman heeft een lijst gemaakt van verdwenen planten. Ook de Ecologische verkenning van GGA i.o.v. de Provincie door Tauw geeft aan dat er sprake is van sterke vernietigingsgevoeligheid van vaatplanten (bomen, struiken, planten) en dat dat verergerd zal worden door verdere exploitatie.
Advies
1. De stadsdeelcommissie constateert dat Zuidoost het tweede uitgangscentrum van Amsterdam is geworden.
2. De stadsdeelcommissie constateert dat evenementen waar mensen van buiten ZO op afkomen als Amsterdam Open Air welkom blijven maar dat dit in het groen en bebouwde gebieden een probleem is geworden en adviseert Amsterdam dit te onderzoeken, onder meer op lange termijnschade op kwetsbare veengrond.
3. De Stadsdeelcommissie adviseert het DB te onderzoeken of het natuurgebied Gaasperpark weer natuurgebied kan zijn met alle bijbehorende maatregelen. Zodat Gaasperpark terug kan naar de natuur en recreanten, waaronder de bewoners.
4. De stadsdeelcommissie adviseert het dagelijks bestuur en het College van Burgemeester en Wethouders om de voorgenomen investeringen voor herinrichting van het Gaasperpark aan te houden totdat duidelijk is of het Gaasperpark nog gebruikt zal worden voor grootschalige activiteiten."