Amsterdamse Bos: "Natuurverstoring en incidenten in het Amsterdamse Bos
Op dit moment constateert het Amsterdamse Bos een toename van incidenten. Elke week zijn er zeker 2 tot 3 meldingen van bezoekers en gebruikers dan wel observaties van boswachters over incidenten met honden. Dit zijn incidenten met betrekking tot verstoring van de natuur en incidenten met andere bezoekers. Op de warmere dagen neemt het aantal incidenten toe.
In 2020 zijn er door bezoekers 162 incidenten met honden gemeld. In datzelfde jaar registreert de Boswachterij nog eens 270 incidenten.
De incidenten verschillen sterk in aard en ernst. De verwachting is dat de aantallen incidenten veel hoger liggen omdat mensen in één klacht soms meerdere incidenten melden en de drempel om een klacht in te dienen voor bezoekers mogelijk hoog is. Uit gesprekken met ruiters, sporters en bezoekers van het Bos blijkt dat zij regelmatig overlast waarnemen of ervaren met honden.”
RTLNieuws: "Op een festivalterrein in Groot-Brittannië zijn na muziekevenement Glastonbury zóveel drugs in de grond terechtgekomen dat de vissen in een rivier eronder lijden. Wildplassers die cocaïne en xtc gebruikt hebben brengen de Europese paling, een zeldzame vissoort in de Whitelake rivier, in gevaar.
Het gaat om monsters die door wetenschappers in 2019 zijn genomen toen meer dan 200.000 bezoekers op het muziekfestival Glastonbury aanwezig waren. De MDMA-concentraties (de grondstof voor xtc-pillen) bleken in de week na het festival extreem hoog.”
NatureToday: "Schrikbarend stil
Nederland wordt rechts en links ingehaald als het gaat om bescherming van natuur en biodiversiteit. Vele andere landen en organisaties zien inmiddels de urgentie van het behouden en herstellen van de natuur in en hebben recentelijk tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties flinke toezeggingen gedaan. Nederland blijft hier hopeloos achter. Het kabinet is weliswaar met handen gebonden vanwege haar demissionaire karakter, echter blijft het ook schrikbarend stil als het gaat om de uitvoering van reeds in 2020 toegezegde – niet controversieel verklaarde – inzet.”
Rekenkamer Metropool Amsterdam: "Het is niet goed mogelijk om te beoordelen of er in Amsterdam voldoende, goed en bruikbaar groen is. Hoewel het college veel ambities heeft ten aanzien van groen, is het beleid nog in ontwikkeling en ontbreken daardoor heldere normen. Dat is problematisch, omdat de stad ook moet groeien zonder dat het groen in het geding komt. Zonder goede normen kan bijvoorbeeld niet bewaakt worden of ruimtelijke ontwikkelingen niet te veel ten koste gaan van het groen. Hoewel Amsterdammers het groen in Amsterdam positief waarderen, zijn er duidelijke signalen dat groen niet altijd de ruimte en aandacht krijgt die nodig wordt geacht door deskundigen en betrokken ambtenaren. Dat geldt in het bijzonder voor groen dat moet bijdragen aan klimaatadaptatie en biodiversiteit.”
En als het aan de burgemeester ligt, dan donderen we binnen de kortste tijd terug in het oude normaal van grote festivals, want de millennials willen nu eenmaal leut en vertier.