PvdD: "Het kabinet moet het EU-voorzitterschap aangrijpen om prioriteit te maken van Europees natuurbeleid, vindt de Partij voor de Dieren. Frank Wassenberg heeft hier ... toe opgeroepen tijdens het debat over de slechte staat van de natuur.
De Europese natuur verkeert in zeer slechte staat. Twee derde van de beschermde dieren en planten worden bedreigd. Uit recente studies van onder meer het Wereld Natuur Fonds en de Europese Commissie blijkt dat de ruimte voor natuur vooral onder druk staat door schaalvergroting en intensivering van landbouw en veeteelt.
De Nederlandse regering doet onvoldoende om de Europese afspraken op het gebied van bescherming van natuurgebieden en biodiversiteit na te komen volgens de Europese Commissie. Maar terwijl het kabinet dus grotere inspanningen moet leveren, zet het juist in op verdere intensivering van de veehouderij, bijvoorbeeld door het loslaten van de melkquota. Tegelijk blijven belangrijke maatregelen als het verbinden van natuurgebieden en het herstellen van ecosystemen uit.
Omdat de Nederlandse ambities vooralsnog achterwege blijven, heeft de Partij voor de Dieren vandaag in een motie de regering gevraagd haar natuurambities snel kenbaar te maken en ook uit te dragen in Europees verband.”
Het probleem is dat het natuurbeleid van Nederland net zo belabberd en verwaterd is als de werkelijkheid in onze parken en natuurgebieden. Daarmee valt niet voorop te lopen. Het nieuwe Waterprogramma 2016-2021 van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is nog ter discussie. Het Waterbeheerplan van Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht is nog minder duidelijk over klimaatverandering.
WaterbeheerplanAGV: “De Europese Commissie vindt dat Nederland te weinig doet met de landbouwproblematiek en de klimaatverandering. Europa twijfelt bovendien of Nederland de beoogde maatregelen ook uitvoert."
Waterprogramma-Bouwsteen K: “De stad wordt nat
Door klimaatverandering neemt de druk op het stedelijke leefgebied toe. Al vele jaren heeft water ruimte moeten maken en is er veel verharding bij gekomen, waardoor de natuurlijke veerkracht van de stad voor een groot deel is verdwenen.
De kwaliteit van de stedelijke omgeving staat onder druk door hevigere regenval, langdurigere droogte en meer warme dagen. Dit zorgt nu al voor omvangrijke schade aan gebouwen, infra-structuren, openbare ruimte, gezondheid en economie.
Het landelijke Deltaprogramma wil dat steden in 2050 klimaatbestendig zijn. De urgentie om mee te bewegen met de klimaatverandering is bij de gemeenten echter nog niet goed in beeld.
Belangrijke onderdelen zijn:
- agendering, herkenning en erkenning van de klimaatproblemen voor de stedelijke omgeving;
- uitvoeren van een klimaatstresstest om hierin scherpte en helderheid te krijgen; de gemeenten Alkmaar, Den Helder en Heerhugowaard willen dit al, Medemblik en Enkhuizen gaan ermee aan de slag via hun gemeentelijk waterplan;
- PWN wil participeren als het gaat om drinkwater en volksgezondheid;
- samen met gemeenten maken van een inspirerende ontwikkelingsvisie waarin de klimaatopgave van de stedelijke omgeving centraal staat;
- activering van de burger om bij te dragen aan de 'ontharding' en 'vergroening'van de stedelijke omgeving.”
Tja, activering van de burger is eigenlijk niet het probleem. Het grote probleem is hoe activeren we bijvoorbeeld onze stadsbesturen, met name de gemeente Amsterdam. Want het neoliberale beleid dat nu gevoerd wordt faciliteert vooral evenementen in onze groengebieden, hoe meer en hoe groter hoe liever. Onderzoek naar de bodemgesteldheid wordt niet gedaan door wethouder Choho, want dan zou kunnen blijken dat onze parken en groengebieden zwaar te lijden hebben onder de evenementen. De bodem verzakt uit zichzelf al en daarbij komt nu ook in bijna alle Amsterdamse parken de zware belasting door evenementen die met tonnenzwaar materiaal en materieel worden opgebouwd en afgebroken. Amsterdam loopt schrikbarend achter wat natuurbeleid betreft. De gemeente investeert 20 miljoen in het groen, maar investeert in feite alleen in infrastructuur om parken geschikt te maken voor evenementen. Tot nog toe loopt dat beleid de spuigaten uit, het is dweilen met de kraan open.
Waterprogramma 2016-2021: "De stedelijke leefomgeving die in we in Noord-Holland gecreëerd hebben is kunstmatig van aard en daarmee onvoldoende flexibel om zonder ingrepen met toekomstige klimaatveranderingen om te gaan.
Een goede kwaliteit van de leefomgeving van steden en dorpen is voor ons essentieel. Deze kwaliteit staat onder druk door hevigere regenval, langduriger droogte en meer warme dagen. Dit zorgt nu al voor omvangrijke/ grote schade aan gebouwen, infrastructuren, openbare ruimte, gezondheid en economie. Onderzoek laat zien dat de schade enorm oploopt als we niets doen.”
HerstelOosterpark: “Wateroverlast in Oosterpark
Wethouder Choho heeft een brief gestuurd naar de gemeenteraad over de wateroverlast in het Oosterpark.
Opnieuw blijkt dat Choho de gemeenteraad én zijn eigen college van burgemeester en wethouders verkeerd informeert."