VVM: "Ons economisch beleid is volledig gericht op groei in enge betekenis. In de nieuwe editie van Tijdschrift Milieu ergert prof.dr. Arnold Heertje zich daar mateloos aan. “Niet-calculeerbare zaken als natuur, cultuur, milieu en leefbaarheid worden weggecijferd.”
Groei staat voorop in het economisch beleid. De redenering is dat als het ons land voor de wind gaat, er geld beschikbaar komt om ook iets aan de leefomgeving te doen. “Dat is van de gekke”, vindt emeritus hoogleraar Arnold Heertje. “Milieugoederen voorzien net zo goed in behoeftes als auto’s en frisdrank.” Het feit dat het economisch beleid volledig is gericht op groei in enge betekenis, betekent dat alleen zaken die in geld zijn uit te drukken meetellen. “Dat moet radicaal veranderen. Het gaat niet alleen om werk of meer productie. Alles wat relevant is uit het oogpunt van behoeftebevrediging hoort in samenhang te worden afgewogen.”
Naast de schade aan milieu en gezondheid van het huidige economische beleid noemt Heertje de groeiende onvrede in ons land een extra reden om het roer om te gooien. “Het gemor neemt inmiddels dermate toe dat gevestigde partijen geen poot meer aan de grond krijgen. Ons land dreigt onregeerbaar te worden, omdat we de mensen waar het om gaat in de kou laten staan.” Zijn ideaalbeeld is dat overheden en bedrijven op het niveau van de micro-economische besluitvorming alles op tafel leggen wat relevant is voor beslissingen. Hantering van het ruime welvaartsbegrip vormt de motor om te komen tot een radicale koerswijziging, benadrukt Heertje.
Lichtpuntje is de omarming van het begrip ‘brede welvaart’ door de Tweede Kamer. “Ons voorstel hiertoe kan op veel meer steun rekenen dan ik verwachtte”, aldus Rik Grashoff, voorzitter van de tijdelijk hiervoor ingestelde Kamercommissie in dezelfde editie van Milieu. “Algemeen wordt onderschreven dat het Bruto Binnenlands Product géén goede indicator voor welvaart is. Maar dat is het BBP wél voor overheidsfinanciën, belastinginkomsten en dergelijke. Daarom concludeerde onze commissie dat we die indicator niet overboord moeten zetten.” Aanvullend op het BBP heeft de Tweede Kamer vlak voor het zomerreces het kabinet op advies van zijn commissie gevraagd om voortaan jaarlijks een Monitor Brede Welvaart te laten opstellen door het CBS en die te bespreken op Verantwoordingsdag. “Dit betekent dat Verantwoordingsdag over meer gaat dan rechtmatige en doelmatige besteding van geld. Centraal staat voortaan de vraag hoe we vinden dat het gaat met het land.””
De andere kant van de medaille, de kosten die de staat en de belastingbetaler aan natuur en milieu moeten betalen, wordt genormeerd, berekend, in tijd en geld uitgedrukt en geëvalueerd. Wat bijvoorbeeld evenementen en met name dance events de maatschappij kosten aan beheer, organisatie, onderhoud, herstel, toezicht en begeleiding wordt nooit zichtbaar gemaakt. Ook de schade aan mensen (gehoorschade), fauna en flora, parken en natuurgebieden is nog niet serieus onderzocht. De belastingbetaler heeft niet alleen veel overlast te verduren maar moet het gelag ook nog eens duur betalen. Ondertussen neemt drugsgebruik toe en krijgt de jeugd de boodschap dat de natuur er is om de grond in te stampen. Lees ook het boek van Marianne Thieme en Ewald Engelen, De kanarie in de kolenmijn.
Normenboek: "Normenboek Natuur, Bos en Landschap
In het normenboek staan tijd- en kostennormen voor beheersmaatregelen.
De normen worden vermeld voor activiteiten. Een activiteit is een werkzaamheid die met één bepaalde set aan arbeid, materieel en materialen (arbeidseenheid) wordt uitgevoerd. Zo is het uitslepen van hout een activiteit, net als het planten van bosplantsoen.”
PvdD: “De kanarie in de kolenmijn
Ewald Engelen en Marianne Thieme waarschuwen tegen de onhoudbaarheid van de huidige politieke en financiële keuzes. Als een kanarie in de kolenmijn signaleren zij gevaren die onze toekomst bedreigen. Dat het fossiele denken gedurende lange tijd zo'n beetje alle verzamelde reserves aan fossiele brandstoffen erdoor heeft gejaagd. Dat honger niet het gevolg is van te weinig voedselproductie, maar dat het vooral gaat over voedselverdeling en -verspilling. Dat de strijd om water er niet één is van de verre toekomst."