Bericht van BVNellestein:
Nellestein laat van je horen!
Open Air 2016 komt op 4 en 5 juni in het Gaasperpark en op de camping van 3 tot 6 juni.
De evenementenvergunning is bekendgemaakt op 22 april 2016. Vanwege strijdigheid met het bestemmingsplan (Uitspraak Raad van State, 30 april 2015) is ook een omgevingsvergunning aangevraagd, die 6 weken voor het evenement op 23 april verleend zou moeten zijn. Hij is er nog steeds niet.
Vervolg Ontwikkelingen Gaasperplas
De gemeenteraad heeft de Agenda Groen vastgesteld en is een onderzoeksvoorstel voor bodemonderzoek aangenomen dat tussen april en september 2016 ook in het Gaasperplaspark wordt gedaan. Dat moet aangeven welke maatregelen nodig zijn om het park in de toekomst geschikt te maken voor 'intensief gebruik'. (Lees: ook evenementen.)
Groengebied Amstelland ontwikkelt plannen voor aanleg van 2 evenementenverkeersroutes (Open Air Highways), in samenwerking met de gemeente Amsterdam en met medefinanciering door gelden uit de Agenda Groen, onder dekmantel van Rondje Gaasperplas. (Inmiddels wordt het besluit om 2 bruggen te vernieuwen ook weer heroverwogen en komt de vervanging door duikers weer in zicht!)
Startnotitie Balans in de stad, vastgesteld door B en W 26 mei 2015, sluit aan bij dit beleid. In dit stuk worden een aantal experimenten aangekondigd volgens het principe 'eerst doen dan leren'. Ook het Gaasperplas park wordt genoemd als experiment. Het idee is drukte/evenementen te verspreiden over de stad naar de stadsranden. Dat het Gaasperplaspark omgeven is door woonwijken, wordt hier in niet meegenomen..... .
Bestemmingsplan
In het ontwerp Bestemmingsplan Restgebieden ZO, krijgt de Gaasper camping een bestemming evenementen categorie 2. Het plan moet nog vastgesteld worden. Namens de Bewonersvereniging is een zienswijze ingediend en zal ook bezwaarschrift ingediend kunnen worden.
Bestemmingsplan Gaasperdam, waarin Gaasperplasgebied, wordt geactualiseerd. Alle grasvelden rond de Gaasperplas zullen waarschijnlijk de bestemming evenement krijgen, worden de afmetingen voor bouwkavel kerk bij Leksmondhof op de plaats oude supermarkt bouwval verruimd, krijgt Ballorig een uitbreiding met serre en daarop groot terras voor horeca, zal in het park op de noordoever horecavoorziening vastgesteld worden. Voor evenementen is dan geen omgevingsvergunning meer nodig, alleen een evenementenvergunning.
Dien zienswijzen in als het voorlopig ontwerp bekendgemaakt wordt. (Om procedures hiertegen mogelijk te maken is het bestuur van de bewonersvereniging Nellestein gevraagd weer een nieuw juridisch collectief te (laten) vormen, met bewoners die een rechtsbijstandsverzekering hebben die veranderingen in de woonomgeving dekt.)
Organisator verliest Voorlopige Voorziening Procedure
Park am See wordt nu park am Bahnhof. De rechter heeft bepaald dat de BC (Bestuurscommissie) van Nieuw-West een omgevingsvergunning terecht heeft geweigerd voor evenementen op de Oeverlanden Nieuwe Meer. Door onze procedures hebben BC's nu de mogelijkheid om omgevingsvergunningen voor evenementen te weigeren. Ook als een evenementenvergunning al verleend is. (Voor een evenementenvergunning geldt de APV met als toetsingskader, veiligheid en openbare orde, dat geeft veel minder mogelijkheden voor weigergronden. Voor een omgevingsvergunning geldt veel bredere toetsing aan ruimtelijk beleidskader, dat geeft meer mogelijke weigeringsgronden. Daarbij kan ook de NNN-status (NatuurNetwerkNederland, voorheen EHS) van het Gaasperplaspark meegewogen worden.)
Tweede grootschalige evenement in het park op noordoever Gaasperplas Plannen voor groot reggae festival op plek van Open Air eind augustus door organisator Kwaku.
Er is inmiddels wel eeb advies van de Bezwaarcommissie over bezwaren over de omgevingsvergunning Open Air 2014 en 2015, maar nog steeds geen besluit over 2015. In het advies blijft de vergunning in stand, het besluit door BC houdt een voorbehoud over de ontvankelijkheid van de indiener.
Nieuw Evenementen Beleidskader gemeente
Binnenkort zal b&w het beleidskader aan de raad presenteren, die het voor de zomer zal behandelen, zodat het na de zomer in kan gaan. Het lijkt er op dat de bodemmetingen, waarover pas na september gerapporteerd wordt, geen rol meer zullen spelen voor dit beleid (een geslaagde vertragingspoging van de wethouder). Inmiddels worden sommige parken al voorzien van gewapend gras, drainage, opgehoogd om ze geschikt te maken voor 'intensief' gebruik.
Wat kunt U doen om dit beleid bij te stellen en onze parken te beschermen tegen grootschalige evenementen?
Dien een bezwaarschrift in tegen de evenementenvergunning Open Air 2016 (en straks tegen de omgevingsvergunning 2016 )
Heeft het zin om een bezwaarschrift in te dienen, dat bijna zeker ongegrond verklaard zal worden door de bezwaarcommissie?
Ja want:
– dat is een manier om zichtbaar te maken dat er bewoners zijn die bezwaar hebben tegen dit beleid.
– dat er veel bewoners zijn die zich zorgen maken over de aantasting van het aantrekkelijke, groene en relatief rustige woonklimaat in Nellestein.
– Er zijn voorstellen om bestuurders te beoordelen aan de hand van het aantal bezwaarschriften dat hun beleid veroorzaakt.
– Het onderzoek naar de bodemverdichting ten gevolge van grootschalige evenementen in parken, toont aan dat deze bodemverdichting een tikkende tijdbom is voor Amsterdamse parken (slappe, venige bodem, hoge grondwaterstand). De schade aan de breed uitwaaierende wortelstelsels (ze kunnen niet de diepte in vanwege hoge grondwater) van bomen en beplanting dreigt onomkeerbaar te worden. Het opnieuw aanleggen van parken wordt onbetaalbaar, nog afgezien van het verlies van oudere bomen en planten.
– Het is een manier om duidelijk te maken dat hoewel dit evenementenbeleid zogezegd democratisch vastgesteld is er toch een belangrijke minderheid tegen is.
– Het kan meewegen bij het al dan niet helemaal uitvoeren van het oude beleid (we hebben tot nu toe nog steeds maar 1 grootschalig evenement op de noordoever, (plannen voor nog 1) en geen 3) , het vaststellen van nieuw beleid, bij wijzigingen van bestemmingsplannen.
– Het is een democratisch recht van elke burger met een omschreven procedure die uitgevoerd moet worden.
– Het is een mogelijkheid om beleid te laten toetsen door bestuursrechter en Raad van State.
– Het is een goede generale voor de komende wijzigingen bestemmingsplan restgebieden en Gaasperdam.
Hoe dient u een bezwaarschrift in?
Stuur een brief per post (afgegeven bij de balie van het Stadhuis, Waterlooplein, kan ook, vraag om een ontvangstbevestiging) naar het adres bovenaan het voorbeeld bezwaarschrift tegen evenementenvergunning waarin u uw bezwaren kenbaar maakt.
U kunt het voorbeeld gebruiken dat hierbij gevoegd is:
– Vul uw naam en adresgegevens in,
- Vul eventueel nog eigen bezwaren toe
– Zet uw handtekening onder de brief
– Bewaar zelf een kopie
– Verstuur de brief zo snel mogelijk, (zorg dat hij ruim binnen de 6 weken termijn, vanaf bekendmaking 22 april 2016, aankomt)
Vervolg:
– u ontvangt een ontvangstbevestiging
– u ontvangt een uitnodiging voor een hoorzitting, waar u uw bezwaar kunt toelichten voor de bezwaarcommissie. Bezwaarschriften tegen dezelfde vergunningen worden tegelijk in één hoorzitting behandeld. U mag daar het woord voeren, maar het hoeft niet. Ook heeft u geen verschijningsplicht, u kunt laten weten dat u niet aanwezig zult zijn of iemand machtigen.
– u ontvangt het besluit op bezwaar.
Voor alles gelden vastgestelde termijnen, die soms nog een keer verlengd kunnen worden, met berichtgeving. Meestal 6 weken voor hoorzitting en 6 weken voor besluit op bezwaar. Als termijnen niet aangehouden worden kunt u aandringen op behandeling van of besluit op uw bezwaar.
Kent u meer mensen die bezwaar willen maken?
Maak een kopie, mail hem verder, geef hem door, hang hem op.
Nellesteiners, laat nu van je horen. Juist nu, nu er nieuw beleid in de maak is.
Commissie Gaasperplas, bewonersvereniging Nellestein