Parool: "De groei van het aantal festivals in de natuur maakt nieuwe regelgeving noodzakelijk, zeggen ecologen, natuurbeschermers én organisatoren.
Open Air in het Gaasperpark, Buiten Westen aan de Oudekerkerplas, Mystic Garden aan de Sloterplas, Appelsap in het Flevopark, Welcome to the Future in Het Twiske: de parken en groengebieden in en rond Amsterdam worden steeds populairder als festivallocatie. Geen wonder, want dansend op het gras aan het water is Ibiza stukken dichterbij dan op, pak hem beet, het parkeerterrein van winkelcentrum Boven ’t IJ.
Het groeiend aantal festivals in de parken en groengebieden zorgt ook voor gemor. Bij omwonenden die de drukte en het lawaai zien als een verstoring van hun rust, maar ook bij natuurbeschermers in de stad die vrezen voor de gevolgen van festivals voor de soms bijzondere planten en dieren.
“Terwijl de organisatoren hun klanten adviseren oordoppen te dragen tegen de herrie, zou de natuur geen last hebben van het lawaai?”"
Vanzelfsprekend zal Sjoerd Wynia blijven beweren dat ze ontzettend voorzichtig zijn met de fauna en flora. Onzin! Voor Amsterdam Open Air worden elk jaar orchideeën gemaaid, worden vogels verjaagd en gaan de kuikens van een zwanennest dood tussen de podia van dit festival. Afschermen van nesten heeft geen zin, die dieren moeten voedsel zoeken in hun omgeving. De toetsen van de ‘groene bureaus’ die de ravage moeten goedpraten deugen van geen kanten. Er worden een paar uur lang vogels geteld, en dat is het. Er wordt telkens wel gemeld dat er verstoring van vogels plaatsvindt, maar dat de mate van verstoring acceptabel is. Er hoort op geen enkele manier verstoring van vogels te gebeuren in de broedtijd!
Drie kuikens uitgekomen net voor het festival in 2013,
in een nest op een paar meter van een podium,
twee nog levend op tweede dag festival,
de volgende dag alle kuikens dood,
zwanen verlaten nest.
De geluidsnormen en -waarden die Bureau Waardenburg (in oprdracht van Amsterdam Open Air) aanhoudt veranderen met de jaren. Bureau Waardenburg gaf in 2009 in een Quick Scan het advies om “het geluidsniveau niet boven de 60 dB te laten uitkomen. Wanneer structureel sprake is van geluidsniveaus hoger dan 60 dB, neemt de kans toe dat vogels dermate verstoord worden dat zij het nest verlaten.” Zijn de vogels in 2016 beter bestand tegen de 100-115 dB die ze in het park moeten verdragen? Dat zien wij elk jaar gebeuren in het Gaasperpark, waar bijvoorbeeld in 2013 zwanen broedden in een omgeving waar meer dan 100 dB geproduceeerd werd. Drie eieren kwamen uit voor de eerste festivaldag in 2013, op de tweede dag waren er nog maar twee kuikentjes in leven, de dag daarna heb ik deze zwanen niet meer gezien in het park (geen enkele zwaan trouwens). Dat betekent naar alle waarschijnlijkheid dat ook de twee kuikentjes niet meer in leven waren en de ouders het nest verlaten hadden. In de wijken rond het Gaasperpark, ook Gein 3, meer dan 750 meter zuidelijker, worden door geluidscontroleurs waarden tot 67 dB(A) bij de gevels van woningen acceptabel geacht. Dus ook in de hele omtrek hebben broedende vogels last van dit kabaal.
Parool: "De Vereniging Vrienden van het Vondelpark eist openheid van stadsdeel Zuid over de evaluatie van het voorbije barbecueseizoen. Volgens de Vrienden wordt het rapport onder de pet gehouden om een barbecueverbod in het park af te houden.
Volgens Van Pauwvliet kan de inhoud van de evaluatie niet anders dan vernietigend zijn. "Het was rampzalig. De barbecueërs zorgden voor een enorme troep. Sauzen, etensresten, plastic bestek, peuken. De bodem van het park is zacht, dus het blijft allemaal in de grond steken.""