KantershofEnZo: "De Stichting Vrienden van het Diemerbos heeft zich financieel losgemaakt van de gemeente Diemen en het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. In een brief schrijft de stichting: ‘ …dat een dergelijke subsidiering van onze werkzaamheden als behartiger van de belangen van de gebruikers van het bos in de weg stonden. Hiervoor moet sprake zijn van strikte onafhankelijkheid en dus ook van de gemeente en het stadsdeel.’
Omdat de Stichting wel kosten maakt worden er donateurs geworven. ‘Wij willen graag onze website in de lucht houden. Wij willen ook graag onze jaarlijkse Vriendendag blijven organiseren. Verder hangen er altijd posten voor bestuurskosten samen met het functioneren van een Stichting (Kamer van koophandel, portokosten, vergaderkosten). Onze kosten zijn niet heel erg hoog, maar moeten wel staan tegenover inkomsten.’
De Stichting is opgericht nadat de toenmalige staatssecretaris met natuur in zijn portefeuille (Bleker) het budget voor natuurbeheer meer dan gehalveerd had. Ook voor het beheer van het Diemerbos zou dit grote gevolgen kunnen hebben. Om de financiële problemen op te lossen overwoog Staatsbosbeheer delen van haar bezittingen, die niet tot haar kerntaken behoorden af te stoten. Een recreatiebos als het Diemerbos lag daarmee meteen in de vuurlinie.
Een aantal gebruikers van het bos zijn in verband hiermee rond de tafel gaan zitten en besloten om de belangen van de gebruikers bij Staatsbosbeheer te gaan behartigen. Dit heeft geleid tot de vorming van de Stichting Vrienden van het Diemerbos. Tot nu toe is het bos in ieder geval niet verkocht en is de kwaliteit van het bos er niet op achteruit gegaan.
Alle ‘vrienden van het Diemerbos’ kunnen een bedrag storten op NL35 TRIO 0197 7125 68 t.n.v. Stichting Vrienden van het Diemerbos.”
WageningenUR: "In opdracht van de Rijksadviseur voor Landschap en Water, Eric Luiten, hebben Alterra-onderzoekers Pieter Boone en Michaël van Buuren een kaart gemaakt die de essentiële dragers van de Nederlandse landschappen afbeeldt.
Luiten constateert dat het Rijk is gestopt met landschapsbeleid zonder dat er sprake was van een georganiseerde overdracht aan de provincies. Eigenlijk heeft het Rijk het landschap gewoon te vondeling gelegd, zegt Luiten. Hij concludeert in het advies aan het IPO dat de inspanningen van de gezamenlijke provincies niet leiden tot een samenhangende benadering van de nationale landschappelijke structuren van ons land."
Het is een duidelijke trend geworden; overheden verwaarlozen hun taken of bouwen ze af, en vrijwilligers nemen de zorg voor of de bescherming van natuurgebieden over. De belangen van de natuur zijn niet in goede handen bij de overheid en semi-publieke commerciële instellingen als de recreatieschappen.
De waarde van de inzet van vrijwilligers bij Landschapsbeheer Nederland bedraagt 24 miljoen. In 2014 werkten 75.000 vrijwilligers mee in het landschap.
Nog een paar dagen en ook de Stichting Natuurbescherming ZO is een feit. Over enige tijd kunt u uw bijdragen en donaties ook aan deze stichting overmaken.