Open Air Highway kost 1 miljoen

GemeenteraadAmsterdam - J.VanLammeren (PvdD):

"Groengebied Amstelland heeft onlangs besloten om de infrastructuur in het Gaasperpark uit te breiden en hierbij een ‘hoofdroute’ te realiseren. Uit antwoorden op schriftelijke vragen blijkt dat Groengebied Amstelland aan de noordkant van de Gaasperplas wil beginnen om de schade bij het gebruik van het terrein voor festivals te verminderen. De voorlopige raming voor de Hoofdroute Noordoever Gaasperplas bedraagt € 997.000,-. Wanneer Groengebied Amstelland heeft ingestemd met de Hoofdroute Noordoever Gaasperplas, zal er een aanvraag gedaan worden voor een bijdrage uit de Groengelden van de gemeente Amsterdam. De Partij voor de Dieren vindt het onwenselijk dat Groengelden mogelijk ingezet zullen worden voor wegen door parken om deze geschikt te maken voor festivals."

Vragen en Antwoorden:

Gezien het vorenstaande heeft het lid Van Lammeren, namens de fractie van de Partij voor de Dieren  de volgende schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld:

1. Kan het college gedetailleerd aangeven of en welke bijdrage in de uitvoeringskosten met betrekking tot de Hoofdroute Noordoever Gaasperplas zoals besloten door Groengebied Amstelland gegeven zal worden? Zo ja, hoeveel van dit geld gaat er daadwerkelijk naar groen en hoeveel van dit geld gaat naar wegen door het Gaasperpark? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

Amsterdam maakt onderdeel uit van het samenwerkingsverband Groengebied Amstelland (GGA), samen met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel.
In de vergadering van het Algemeen Bestuur van het Groengebied Amstelland van 17 december 2015 is het voorstel besproken van het Dagelijks Bestuur van het Groengebied over het aanpakken van de infrastructuur aan de noordkant van de Gaasperplas. Het voorstel is goedgekeurd en zal verder worden uitgewerkt tot een gedetailleerd ontwerp dat in het voorjaar van 2016 nogmaals zal worden voorgelegd aan het Algemeen Bestuur van het Groengebied.
Er is door de medewerkers van het Groengebied Amstelland een voorlopige kostenraming gemaakt voor de vervanging van de infrastructuur aan de noordkant van de Gaasperplas. Hierbij hoort ook de verbreding van twee bruggen.
De voorlopige raming bedraagt € 997.000,-
Een definitieve raming zal worden gemaakt aan de hand van een gedetailleerd ontwerp.
Het Groengebied is van plan een Groengelden bijdrage aan te vragen ter financiering van de kosten. Er is nog geen aanvraag ingediend.

2. Waar zal een eventuele bijdrage vanuit de gemeente Amsterdam vandaan gehaald worden?

Antwoord:

Een deel van de kosten voor het aanpakken van de paden aan de noordkant van de Gaasperplas zal gefinancierd worden uit de reguliere middelen van het Groengebied die bestaan uit de participantenbijdragen, waaronder die van de gemeente Amsterdam.
Het is nog niet mogelijk aan te geven of en hoeveel geld het project uit de Groengelden gaat ontvangen. Het Groengebied Amstelland doet pas een aanvraag nadat het instemming heeft gekregen van de deelnemers die daar democratisch over zullen stemmen, waaronder ook het stadsdeel.
Een aanvraag van het Groengebied Amstelland voor een bijdrage Groengelden zal worden beoordeeld aan de hand van de criteria die daarvoor gelden.
Het Groengebied onderzoekt daarnaast ook andere mogelijkheden voor subsidiëring of cofinanciering

3. Wat is het doel van het aanleggen van brede wegen door het Gaasperpark, dat de status heeft van Natuurnetwerk Nederland/Ecologische Hoofdstructuur voor beschermde natuur?

Antwoord:

De verharde fiets- en wandelpaden rond de Gaasperplas zijn aan groot onderhoud toe. Vooral de paden aan de noordoever die 30 jaar geleden zijn opgeleverd, zijn in slechte staat.
De aanpak van de paden rond de plas maakt onderdeel uit van de wens om de Gaasperplas op te waarderen en is een project uit het uitvoeringsplan behorende bij de huidige visie van het Groengebied Amstelland, vastgesteld in 2009.Het project sluit goed aan bij de wens van Amsterdam om de aantrekkingskracht van Zuidoost te vergroten en van de Gaasperplas een metropolitane plek te maken, een aantrekkelijk recreatiegebied aan de rand van de stad.Een belangrijke reden voor het verbeteren van de paden die ook aansluit bij een actie uit de Agenda Groen is dat daarmee de verbinding in het groengebied voor dagelijks recreatief en sportief gebruik wordt verbeterd en dat daarmee het park uitnodigt tot intensiever gebruik.Op dit ogenblik werkt stadsdeel Zuidoost in het kader van het gebiedsplan Gaasperdam Driemond aan een Ontwikkelstrategie voor de Gaasperplas. Participatie van bewoners en andere belanghebbenden zal een belangrijk onderdeel worden van deze strategie.Een reden om aan de noordkant van de Gaasperplas te beginnen met het aanpakken van de infrastructuur rond de plas is gelegen in de wens van het GGA om de schade bij het gebruik van het terrein voor festivals te verminderen. Waar nodig kan fundering van een deel van de paden de belasting met vrachtverkeer mogelijk maken zonder gebruik van rijplaten die terreinschade opleveren. De aanpak van de infrastructuur is getoetst aan het huidige bestemmingsplan en past daarin. 
In een gebied zoals de Gaasperplas dat onderdeel uitmaakt van de NNN mogen evenementen plaatsvinden. Deze evenementen moeten wel voldoen aan verschillende voorwaarden om een goed samengaan met ander recreatief gebruik en de natuurwaarden te borgen.”

Lees de hele beantwoording

De hele ‘renovatie’ die waarschijnlijk zelfs meer dan 1 miljoen euro gaat kosten, is enkel en alleen bedoeld om grote evenementen als Amsterdam Open Air te faciliteren. Van opbrengst voor groenbeheer is geen sprake. Hier wordt op schandalige manier heel veel geld besteed als subsidie voor organisatoren van evenementen. De bewoners hebben op geen enkele manier inspraak gehad. GGA is een ondemocratische instelling die theoretisch wel inspraak kent, maar er totaal niets mee doet. De burgemeester staat daar als deelnemer aan GGA helemaal achter. Terwijl de gewone burgers op allerlei manieren gekort worden, waarbij zelfs aan hulpbehoevende mensen broodnodige hulp en zorg ontzegd worden, krijgen de evenementenorganisatoren van diverse kanten miljoenen toegestopt en mogen ze hun winstgevende bedrijf uitoefenen zonder omzetbelasting te betalen.

Het Bijlmerpark is vakkundig om zeep geholpen door het kappen van 10.000 bomen en is voor veel geld omgebouwd tot een sportpark. Nu wil men eigenlijk hetzelfde voor het Gaasperpark (sportief gebruik en festivals). Betekent dat dat het Bijlmerpark, nu Nelson Mandelapark een totale flop is? Inderdaad. De volgende flop is in aantocht. Het motto van het stadsdeelbestuur is ‘weg met de natuur’.

shots 2426

Wandelpaden die niet gerenoveerd worden

De paden die dringend gerenoveerd zouden moeten worden, worden niet gerenoveerd. Over die wandelpaden mogen wandelaars van het bestuur rustig struikelen, het gaat hen om het zwaar vrachtverkeer dat door het park moet om de elf podia te kunnen opboouwen. Democratie is ver te zoeken in Amsterdam. Maar dat wist u intussen al. Belangenverstrengeling tiert welig. De omwonenden moeten jaren wachten tot het stadsdeelbestuur met een besluit op bezwaren komt. Dat soort praktijken zou in een echte democratie niet mogelijk kunnen zijn. Amsterdam verloedert, en dat begint bij de top. Met het geld dat nu al is besteed aan het faciliteren en subsidiëren van evenementen had men meerdere parken aan kunnen leggen.

© Natuurbescherming ZO 2015