Dat Amsterdam Open Air zijn ecologische voetafdruk in het Gaasperpark wil verkleinen blijkt een waardeloze en puur commerciële reclame voor het festival. Hun Project Planet Love is blablabla voor millennials. Op onderstaande film ziet u de werkelijkheid. Zo’n evenement hoort niet thuis in een natuurgebied als het Gaasperpark dat onderdeel is van het NatuurNetwerk Nederland.
De enige verbetering tegen vorige jaren is dat ze nu geen plastic planten meer op het festivalterrein neergezet hebben maar echte planten. Toch blijft dit een aanfluiting. Is onze natuur hen dan te min? Ach ja, als alles platgetrapt wordt dan heb je natuurlijk wat plantjes nodig om de ravage te verbloemen.
De burgemeester heeft van de Stichting Natuurbescherming ZO een bericht ontvangen met de link naar de film. Ik hoop dat ze kijkt naar de ravage die zijzelf heeft aangericht in het park met haar natuur- en evenementenbeleid.
Zuidoost is geschoffeerd door de gang van zaken. De nieuwe looproute naar de ingang oost is pas een paar dagen voor de opbouw van het evenement bekendgemaakt. Werkverkeer heeft zich langs deze route helemaal vastgereden. Voertuigen die breder zijn dan de paden waar ze overheen moeten veroorzaken onnodige schade. Met de looproute door een deel van het park dat open moet blijven voor recreatie wordt in feite een stuk park toegevoegd aan het ‘festivalterrein’.
Een storing bij GVB-metro zorgde voor verlenging van de geluidsoverlast om de festivalbezoekers rustig te houden.
Door de klimaatverandering kunnen we meer plotse en felle regenbuien, soms met onweer en bliksem, verwachten. Daar houdt ook Amsterdam Open Air al rekening mee, want dit jaar hadden ze een heel grote hal opgebouwd.
Als bezoekers het festival dan toch al in grote tenten beleven, dan kunnen ze net zo goed gebruik maken van een van de grote zalen in stadsdeel Zuidoost. Dat levert een zeer duurzame en kleine ecologische voetafdruk op. De natuur wordt gespaard en het verkeer loopt soepeler met openbaar vervoer vlakbij. Dat zou ook een hoop verstoring en afval in de wijk Nellestein besparen. En het lawaai blijft binnen de hallen.
Je moet je voorstellen dat het niet bij twee weken opbouw en afbouw blijft. De afbouw was al minstens vier dagen te laat. Nu gaat men als de bliksem de bodem egaliseren, bestrooien met zand, dan met verse grond die weer ingezaaid moet worden met snelgroeigras.
Voor twintig uur leut voor een meute millennials is men meer dan twee weken bezig met op- en afbouw (afgezien van de uitbreiding van het gedreun met een uur op zaterdagavond wegens een storing bij GVB-metro, om de meute rustig te houden). Dat kost zo’n anderhalf miljoen. Tel daarbij de kosten van inzet van politie, brandweer, ehbo, verkeersregeling en beveiliging. Tijdens het festival is er een behoorlijk hoog verbruik van electra, diesel, gas, water. Reken daarbij nog de herstelwerkzaamheden achteraf. De uitstoot van gassen, stikstof en vervuiling van licht en bodem wordt nooit berekend, maar is in elk geval iets wat er normaal in het park niet is.
Duurzaam is dit festival zeker niet. Schadelijk in alle opzichten wel. Natuur moet altijd onderdoen voor amusement, of beter gezegd commercie.
Op de afvalvrachtwagens stond het motto ‘waste no more’. Het park is intussen wel ’going to waste', elk jaar verder de vernieling in.
Vandaag meldt het RIVM: "Afgelopen week nam het aantal mensen met een positieve test met 64 procent toe ten opzichte van vorige week.”
Tja, hoe zou dat nou komen? Het lijkt mij zeer aannemelijk dat festivals daar een groot aandeel in hebben. Men verwacht nu al een nieuwe coronagolf.
De uitspraak van de voorzieningenrechter die de voorlopige voorziening voor AOA afwees was o.a. gebaseerd op de ontbrekende maatregelen van de overheid. Er was geen verbod van het RIVM, dus mag het festival doorgaan is de redenering. Ik had - blijkt nu - wel gelijk met mijn waarschuwing.
Ook het ontbreken van voldoende menskracht voor afbouw was geen argument om het festival af te blazen. Intussen is gebleken dat zelfs vandaag nog allerlei festivalspulllen en hekken niet zijn weggehaald. Ook hierin bleek mijn verwachting te kloppen. Waar baseert de burgemeester zich op voor haar besluit? Gewoon op de meest positieve en irreële verwachtingen. Het volk wil brood en spelen, dus krijgen ze die door hun strot geduwd.
Mijn standpunt wordt steeds sterker dat de huidige burgemeester de reële verwachtingen qua orde, veiligheid en handhaving niet goed kan inschatten.
De bomen op het ‘festivalterrein’ zijn ofwel gehavend of hun wortels hebben zwaar te lijden gehad, iets wat niet meteen te zien is. De inklinking van de bodem van het park wordt steeds duidelijker. Veel bomen staan met een deel van hun wortels al zichtbaar hoger op het maaiveld. Eromheen zijn zware lasten gedeponeerd, containers, keten, enz. of liggen stalen platen waar mastodonten van zware vrachtwagens met zware ladingen twee weken lang overheen rijden, dus bovenop de wortels van die bomen. Maar ja, zolang de burgemeester dit natuurgebied blijft beschouwen als een festivalterrein is er niets aan het handje, hoopt men. De burgemeester moet wel beseffen dat zij met haar illegale natuur- en evenementenbeleid de oorzaak is van de afbraak van natuur en biodiversiteit. Zo zal het steeds slechter gaan met onze natuur en ons milieu. Klimaatbeheersing komt daarmee in een diepe impasse. Net als het vertrouwen van de burgers in de overheid.
Wat nu noodzakelijk is is een reeks onderzoeken naar de toestand van het Gaasperpark. Dat betreft de verdichting van de bodem, maar ook de inklinking van de bodem, een natuurlijk proces dat onstaat door verdroging en ook door belasting met zeer zwaar werkverkeer als dat voor AOA.
Regenbuien veranderen de weiden in het park in een moeras en alle zware voertuigen laten daarin diepe voren achter.
De eerste weken na het festival stinkt het park ontzettend. Tijdens de mooiste zomermaanden is het park nog steeds ontoonbaar en grotendeels onbruikbaar voor gewone recreatie en zeker geen prettig uitzicht.
Wat mij betreft is dit de laatste keer dat hier nog een festival plaatsvind.
De schade en de schande voor Zuidoost is niet te tolereren.