Het commentaar van Sandra spreekt voor zich, daar hoef ik niets aan toe te voegen. Volgens Van Doorninck gaat het erom tijdens festivals de natuur in elk geval voorop te stellen en niet zozeer het financieel gewin. Ach, lieve wethouder, het gaat bij festivals als Amsterdam Open Air (onderdeel van multinational LiveStyle) altijd om financieel gewin en niets dan financieel gewin.
Andere commentaren zijn schurender, maar ik denk niet dat de wethouder behoefte heeft aan psychiatrische hulp. Het probleem is juist dat ze dat volledig compos mentis verklaart. Dat is politiek, de waarheid een draai geven zodat je een onhoudbaar beleid toch door kan drukken.
Dan is er nog de positieve invloed van meer strandjes in Amsterdam zoals sommige ambtenaren wensen. Met de fiets vanmorgen op weg naar de bijenstal in het Gaasperpark zag ik de stapels afval liggen van de vorige dag strandgenoegen bij Ballorig. Hoelang de waterkwaliteit hier binnen de normen blijft is niet te zeggen, dat ligt volgens mij aan het aantal bezoekers; hoe meer bezoekers hoe sneller een strand vervuilt. In de Sloterplas is het vandaag weer raak. Als de herinrichting van het Gaasperpark doorgaat, dan kunnen we dergelijke toestanden ook hier verwachten. Daar zullen de vissen niet blij mee zijn.
Meer reuring, dat is wat sommige ambtenaren en GGA willen, maar zonder erbij te bedenken dat het zwerfvuil wel opgehaald zal moeten worden en tijdig ook voordat weer andere recreanten de volgende dag het terrein op komen. Het is ook niet goed om zo te ‘recreëren’. Zonnebaden is in deze temperaturen niet aan te raden. De voedselbereiding op ‘barbecues' is verre van hygiënisch; de spareribs zijn aan de buitenkant verschroeid en aan de binnenkant nog rauw. Een gevaar voor de volksgezondheid dus. Kinderen lopen op blote voetjes op bevuild gras.
De overheid moet als zij een paternalistisch, pardon maternalistisch beleid voert op zijn minst weten wat goed is voor het volk. Of is het gewoon een kwestie van zeurende kinderen hun zin geven? Ook als iets slecht voor hen is willen ze het toch. Onze overheid faciliteert dat dan; dat is de meest recente opvatting van ‘democratisering’.
Vanavond heeft AT5 een item over het zwemverbod in de Sloterplas. De berichten zijn tegenstrijdig. Het water is er wel gevaarlijk, maar verder gewoon in orde. Absurd!
Wat wij nodig hebben is meer bomen voor verkoeling.
Ook voor de Ouderkerkerplas geldt een zwemverbod, of tenminste de raad om niet te zwemmen daar. Voor De Hoge Dijk geldt een waarschuwing. Het gaat telkens om plaatsen die druk bezocht worden. Trek je meer mensen aan naar de strandjes dan ontstaat automatisch een probleem met de hygiëne. Ja, in de vervuilde Ganges wordt ook gebaad. En als je de strandfreaks mag geloven zijn vervuilde Amsterdamse plassen niet bezwaarlijk. Het creëren van meer drukke strandjes is geen oplossing, zeker niet in een tijd van klimaatverandering. Zie je de lokale bevolking van warme landen zonnebaden? Dat doen enkel toeristen die nog leven in de tijd van de elfstedentochten op schaatsen en geloven in de mythe van de zalige strandjes. De politiek zal vooruit moeten kijken en verouderde denkpatronen achter zich moeten laten.
Kijk uit met zonlicht (UMCUtrecht)