Trouw: "Tabaksfabrikanten bedingen exclusieve verkoop tijdens popfestivals. Dat zegt de Onderzoeksredactie Tabak. Voedselwaakhond NVWA onderzoekt de contracten.
Volgens onderzoek van Onderzoeksredactie Tabak betaalt tabaksfabrikant Philip Morris aan de organisatoren van popfestivals voor de exclusieve verkoop van de eigen merken sigaretten. In de tabakswet is het verboden om exclusiviteit te eisen bij horecagelegenheden, ook op festivals.
De fabrikant ontkent.
Exclusieve verkoop
Philip Morris betaalde de afgelopen jaren Pinkpop een bedrag dat varieert tussen de 5.000 en 50.000 euro, volgens Keyzer, die navraag deed bij de festivalorganisatie. Ook Evenementenbureau Extrema, organisator van onder meer Extrema Outdoors en Solar Weekend, werkt volgens het onderzoek van Keyzer al tien jaar samen met Philip Morris voor exclusieve verkoop.
Volgens Keyzer is een festival een ‘perfecte mogelijkheid’ voor tabaksproducenten die, nu ze sinds 2002 geen reclame meer mogen maken, op deze manier klanten kunnen trekken. “De bezoekers zijn veelal jongvolwassenen, die gevoelig zijn voor groepsdruk.”
Een woordvoerder van Mojo Concerts, dat de contracten voor Pinkpop afsluit, stelt dat de afspraken met Philip Morris ‘geheel volgens de regels’ zijn. “Dat exclusiviteit niet mag volgens de wet, is bij ons niet bekend.”
De afgelopen jaren controleerde de NVWA festivals op andere punten, zoals de leeftijdsgrens voor tabaksverkoop. Inmiddels lopen er volgens een woordvoerder ‘een paar’ onderzoeken naar exclusiviteitsafspraken. “Er zijn 900 festivals, wij hebben niet de capaciteit om ze allemaal te onderzoeken. We moeten afgaan op signalen die we krijgen.””
Onderzoeksredactie Tabak: "In 2016 telde ons land volgens de Festival Monitor 934 festivals met 26,7 miljoen bezoekers. Op deze enorme afzetmarkt is Philip Morris marktleider. JTI en BAT moeten het doen met kleinere namen.”
Handhaving: "Dat de industrie bereid is veel geld op tafel te leggen voor exclusieve verkoop op evenementen, heeft te maken met de sterk gereguleerde reclamewetgeving waaraan de tabaksproducten gebonden zijn. Sinds 2002 zijn advertenties, reclamespotjes en sponsoring niet meer toegestaan. Exclusieve verkoop in de horeca en op evenementen is sindsdien extra aantrekkelijk. De bezoekers zijn veelal jongvolwassenen, die gevoelig zijn voor groepsdruk. De festivals vormen een perfecte mogelijkheid voor fabrikanten om bezoekers kennis te laten maken het hun merk.”
Ook de snoepverkoop, lollipops en andere lekstokken, doet het goed op festivals. Terug naar de puberteit en de kindertijd. De infantilisering van de jonge volwassenen en de oudere jongeren neemt toe dank zij de festivals. Dus er komen nog twee nieuwe gevaren naast de vijf d's bij: suiker en sigaretten. In feite zijn deze lieve jonge mensen gewoon gewillige consumenten opgetrommeld voor producten die elders niet meer getolereerd worden. Ze zijn zeer kwetsbaar en worden tijdens festivals nog kwetsbaarder. Even later komt de festivalkater.