Al enige tijd doe ik af en toe op dit weblog verslag van wat in de jaarverslagen van de Raad van State staat, omdat wat de Raad van State daarin schrijft rechtstreeks te maken heeft met het hoofdonderwerp van deze site, namelijk behoud van natuur en biodiversiteit, en met milieu en luchtzuiverheid.
Sommige politici doen het voorkomen alsof dit land geregeerd wordt door linkse bestuurders en politici; het tegendeel lijkt eerder waar. Het is ongelooflijk wat iemand als Baudet blijft uitkramen in de media. Recent was hij weer te horen met uitspraken over de Raad van State die zich onterecht met de politiek zou bemoeien. Baudet moeit zich veel te veel met de rechtspraak, vindt eigenlijk dat mensen geen recht hebben op leven en dat de politiek dus ongestraft bewoners mag blootstellen aan milieugevaren en luchtvervuiling. Het is onvoorstelbaar dat zijn onzinnige prietpraat zoveel aandacht krijgt in de media. Hij praat als een kip zonder kop. Wie het debat tussen hem en Rob Jetten wil zien kan hier terecht. Jetten heeft hem terecht op zijn plaats gezet. Mensen als Baudet zijn mijns inziens bezig met een latente staatsgreep die de rechtspraak onderuit willen halen om de kongsi tussen een verwarring en onduidelijkheid scheppende wetgever en besturen die bewust eigenrichting nastreven alle macht te geven. Besturen treden tegenwoordig zelfs zelf als wetgever op door de rechtspraak bewust te negeren. In een democratische rechtsstaat is het dan de taak van de Raad van State om de burgers te beschermen voor onbehoorlijk bestuur.
De problemen waar dit land nu mee kampt zijn veroorzaakt door jarenlang onbehoorlijk bestuur. Het zijn vaak gewone burgers die daar eindelijk tegen gingen protesteren en naar de rechter stapten.
Het is verbazingwekkend, ja zelf verbijsterend, hoe weinig ook geletterde mensen weten van ons staatsbestel. Gelukkig werd een en ander vandaag weer rechtgezet in Buitenhof. Bekijk deze uitzending want die is uiterst belangrijk. Daarin hoort u precies hoe het zit.
Zie ook De Groene Amsterdammer
Tijdens de bijeenkomsten van het participatietraject Gaasperplas hoorde ik van deelnemers uitspraken als ‘de Raad van State heeft niet het recht om besluiten van besturen nietig te verklaren’. Dat dat niet klopt is intussen wel doorgedrongen bij sommigen, maar dit hele traject van beïnvloeding en sturing van het Toekomstplan Gaasperplas is een voorbeeld van hoe een bestuur op ondemocratische manier tekeer kan gaan om de belangen van burgers en zelfs nationale belangen als milieu en behoud van natuur en biodiversiteit, de nek om te draaien. Daarbij worden wetten en regels overtreden en doet de burgemeester alsof zij daartoe het volste recht heeft.
Hoe raakt een land beetje bij beetje gecorrumpeerd? Omdat er een mentaliteit ontstaat die onbehoorlijk bestuur gedoogt, en even later goedkeurt. Tijdens het participatietraject werd ons door het projectbureau regelmatig simplistisch gezegd ‘alles kan; in Amsterdam kan alles’. Waarmee bedoeld werd ‘hou op met zeuren over het NNN’.
Maatschappelijke verloedering kan heel ver gaan. Stel dat een praktiserend advocaat ook gekozen is in een gemeenteraad waarin het gebruikelijk is om losjes om te gaan met vigerende wetgeving en rechtspraak. Dan heeft die advocaat als het gaat om een geval waarbij het bestuur zijn boekje te buiten gaat en hij daarin meegaat, een probleem als hij burgers moet verdedigen die tegen dat onbehoorlijk bestuur in beroep gaan. Dan heeft hij twee petten op. Een jurist die voor een openbaar bestuur werkt en meewerkt aan onbehoorlijk bestuur ondergraaft ook de wetgeving en de rechtspraak. Dat komt in Nederland regelmatig in veel steden voor. Dan is de enige bescherming voor de burger de gang naar de rechtspraak, en die weg kan lang zijn, en daarbij is de Raad van State de ultieme hoeder van de rechtsorde.
Groter denken, kleiner doen’ is een uitstekende raad en oproep aan alle politici en bestuurders, ook de burgemeester van Amsterdam en haar wethouders.
Het boek is ook als e-book beschikbaar.
“Uit bezorgdheid over de nonchalance waarmee we met de democratische rechtsorde omgaan. De signalen van een sluipende uitholling zijn duidelijk voor wie ze wil zien. Hoe kon het zover komen?"
Burgemeester en wethouders zitten formeel in het bestuur van GGA die dit natuurgebied beheert en kunnen daarin op ondemocratische manier besluiten nemen waartegen burgers niet in beroep kunnen gaan. Burgers kunnen pas in beroep gaan als diezelfde burgemeester en wethouders – weliswaar met een andere pet op – een besluit nemen in de gemeente om een vergunning te verlenen voor een festival waartoe werd besloten in een vergadering van GGA. Met natuur wordt sowieso geen rekening gehouden.
Ondanks inspraak van mijzelf en anderen is een evenementenbeleid vastgesteld waarin de geluidsnormen enkel golden voor de omringende woonwijken, maar niet voor de fauna in het natuurgebied, en dat in de broedtijd! Goedgekeurd door stadsecoloog Geert Timmermans! Toch proberen het huidige bestuur van stadsdeel Zuidoost en de gemeente – die zich allebei ‘groen en democratisch’ noemen – om de status van natuurgebied, onderdeel van het NNN, te negeren en hun plannen door te drukken. Nu komt daar nog het Toekomstplan Gaasperplas bij. Van natuurgebied naar tweederangs recreatiepark.
Olga Appelman wil als ontwerper van de gemeente Amsterdam meer recreatie invoeren en zegt in dit propagandafilmpje op AT5 nu al precies wat men gaat doen, namelijk 'meer water maken' (dat wil zeggen grond afgraven en bomen kappen), paden verbreden, en zwemstoepen aanleggen, en daarvoor moeten natuurlijk nog meer bomen en struiken gekapt worden.
Stadsecoloog Geert Timmermans leent zich graag voor het uithollen van onze natuur en biodiversiteit. Zolang de ringslang maar aan zijn trekken komt vindt hij alles goed. Hij zou zich als stadsecoloog diep en diep moet schamen. Hij is gewoon een overheidsambtenaar die zich schaaamteloos leent voor een programma van verdere vernieling van natuur.