RandstedelijkeRekenkamer: “Elke provincie heeft een aantal stiltegebieden. Dit zijn gevarieerde, mooie natuurgebieden waar mensen kunnen genieten van rust en stilte. Het woord ‘stilte’ betekent niet dat er helemaal geen geluid in het gebied waarneembaar is, maar staat voor de afwezigheid van storende, voor de omgeving vreemde geluiden. De stiltegebieden staan onder druk: ze worden steeds minder stil en het worden er langzaam minder. Vooral toenemend wegverkeer en woningbouw spelen de stiltegebieden parten. Hoe met de stiltegebieden omgegaan wordt, is een verantwoordelijkheid die in eerste instantie bij de provincies ligt.
De provincie bepaalt de regels en het beleid voor stiltegebieden. De ene provincie is hierbij meer gericht op het beschermen van de stilte en de andere meer op het beleven van de stilte. In 2011 deed het IPO een oproep aan de provincies om de kwaliteit van stiltegebieden te versterken en meer te benutten. Nu, 5 jaar later, laat de Randstedelijke Rekenkamer op deze website zien hoe het er op dit moment (oktober 2016) voor staat met de randstedelijke stiltegebieden en het beleid. Welke aanbevelingen dit voor PS oplevert leest u onderaan deze website.”
Het beleid dat Noord-Holland voert lijkt ondoorzichtig en weinig effectief. Gedeputeerde Staten verwijzen naar de nieuwe Natuurbeschermingswet, maar die wordt ook steeds verder uitgehold, onder andere om meer evenementen toe te staan. Gedeputeerde Bond wijst eigenlijk alle verantwoordelijkheid af. De nationale staat heeft de verantwoordelijkheid al afgeleid naar de provincies. Daar is die volgens mij niet in goede handen.
De enige juiste optie is, niet ‘loslaten' of ‘benutten', maar ‘behouden'. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland lijkt af te stevenen op ‘benutten’. Op 28 november vergadert de Commissie NLM.
BinnenlandsBestuur: "Geen van de GS-colleges heeft sinds het IPO-rapport het stiltegebiedenbeleid expliciet ter standpuntbepaling voorgelegd aan PS. De Rekenkamer beveelt alle Provinciale Staten aan om het stiltegebiedenbeleid te bespreken. In een reactie zeggen GS Noord-Holland het beleid te actualiseren aan de hand van een herijkingsonderzoek. GS Flevoland begrijpen de indeling in de drie beleidsrichtingen niet. Doel van het beleid zou “beschermen van de stilte” moeten zijn. GS wijzen erop dat hun beleid niet gericht is op het minder stil maken van de provincie en dat de stilte in geschrapte gebieden beschermd blijft onder de Natuurbeschermingswet. Volgens Utrecht liggen drie van hun vier geschrapte gebieden vlakbij Schiphol, waar de geluidsbelasting niet is afgenomen."