Verkiezingen

Tijdens de verkiezingsstrijd zag ik vooral onsmakelijke debatten, zelfs spelletjes, die neigden naar de verkiezingsshows die we bijvoorbeeld vanuit de VS gepresenteerd krijgen. Na de verkiezingen zie ik Rutte – die acht zetels verloren heeft (maar toch nog de grootste partij is) – triomfantelijk zijn eigen lof blazen. Jesse Klaver vond dat hij toch maar de opmars van de populisten gestopt heeft. The Atlantic heeft een andere mening, hoewel hun oordeel dat Wilders verloren heeft van zijn broer komt en niet helemaal klopt. Wilders heeft vijf zetels erbij gewonnen.

Het is zeer positief dat partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren veel meer stemmen hebben gekregen. Dat levert goede perspectieven voor de toekomst. Maar we zijn er nog niet. De politiek heeft een grote invloed op onze maatschappij en op ons milieu, en ook op de natuur. Wat dat betreft heeft ook GroenLinks nog wat bij te spijkeren. Ik kan het nu wel zeggen, GL zit ook in recreatieschap Groengebied Amstelland waarin zij middels hun wethouder uit Diemen gekozen hebben voor het misbruik van de EHS (Ecologische Hoofd Structuur) voor evenementen. Ook in Zuidoost met GL in het Dagelijks bestuur was er weinig te merken van een echt groen beleid. Maar dat kan en zou nu moeten veranderen. Meer macht geeft meer verantwoordelijkheid.

De uitslag van de verkiezingen was te verwachten. Dus ging ik gisteren maar naar een bijeenkomst van Natuurmonumenten over Natuur in de stad, met een lezing van een promovenda hierover. Er is behoefte aan meer stadsgroen, en de vraag was hoe wij dat vorm gegeven gehad willen hebben. Duidelijk is dat Amsterdam voor een haast onoplosbaar probleem staat, meer bouwen en tegelijk meer groen. Tussen droom en daad ligt voor de burger een lijdensweg van wetten en praktische bezwaren, en wat erger is soms ook onbehoorlijk bestuur. 

In Amsterdam heeft Zuidoost het laagste opkomstpercentage, 66%. Dat geeft al aan dat de betrokkenheid van de bevolking van Zuidoost bij de politiek, bij Nederland, lager is dan elders. Dat had beter gekund.
'Woon- en zorgcentrum Nellestein in Zuidoost blijkt een VVD-bolwerk te zijn. Daar haalde de partij 65,9 procent van de stemmen.' Maar de meerderheid van de inwoners van Nellestein is wel tegen de festivalisering van het Gaasperpark. Hen rest nog de mooie taak om hun partij wat groener en bewonersvriendelijker te maken, maar dat geldt ook voor alle andere partijen in Zuidoost.

gorilla

De Groene Amsterdammer

Vanmorgen heb ik toch maar even gekeken naar het begin van Zembla, waarin gesteld werd dat er onder de bevolking meer vertrouwen is in de overheid dan verondersteld wordt. Is ook zo, maar men vergeet voor het gemak weer even dat het actieve, geïnformeerde en integere deel van de bevolking altijd en overal kleiner zal zijn dan het deel dat niet geïnformeerd is, of lak heeft aan wetten en regels, fraudeert, crimineel is, ongeïnteresseerd, egoïstisch, asociaal of gewoon extreem rechts. Het volk, (noch de politici, noch de bestuurders) is niet per se altijd eerlijk, hardwerkend, integer, of sociaal. De wilde is niet altijd edel. Dat vergeten linkse partijen vaak. Daarom zie ik er geen bezwaar in als een integere minderheid zou regeren in het algemeen belang. Maar ja, wat is integer in een neoliberale maatschappij waarin nog steeds het geld regeert? De frauderende vastgoed- en banksector heeft meer vertrouwen in een neoliberale regering dan een stratenmaker. Je kunt mensen met een lage opleiding moeilijk verwijten dat ze met hun onderbuikgevoel stemmen als ze weinig kansen gekregen hebben in de maatschappij en de overheid en onze media zelf niet objectief in feiten zijn. De politiek speelt tegenwoordig ook in toenemende mate in op het onderbuikgevoel. Vertrouwen kweken is een kwestie van marketing, menen veel politici.

Het probleem ligt ook bij de media. Nu weer Zembla, dat in feite opteert voor een status quo van wat net is verdwenen, dus een retrobeleid. Niets veranderen aan het neoliberalisme, niets aan de banken, niets aan de instroom van migranten die geïntegreerd worden met het idee dat ze alle rechten van de wereld hebben, en die als puntje bij paaltje komt hun weldoeners, in dit land vooral de PvdA die met geld strooide onder de allochtonen, de rug toekeren, nog meer willen en het land willen omvormen naar hun normen en waarden. Een deel van de immigranten zien ook onvermijdelijk de hypocrisie van ons buitenlandse beleid, nog steeds onder de paraplu van de zoveelste Amerikaanse idioot. Rutte presenteert zijn verlies van acht zetels als een overwinning. De PvdA betaalt de prijs voor een onhoudbaar beleid. Dat is niet helemaal eerlijk. Maar de PvdA heeft de laatste jaren wel de foute keuze gemaakt om samen met werken met Mark Wammes Waggel Rutte. Het zou wel erg vreemd zijn als de PvdA nu zou weigeren om mee te doen aan een nieuw linkser kabinet als dat tot de mogelijkheden zou behoren. Dan mogen ze de partij wel opheffen. En een nieuwe aflevering met weer een Wammes Waggel als premier is niet wenselijk.

Nog steeds heeft Wilders voor een deel gelijk (maar hij heeft geen oplossing, integendeel). Objectief gezien is de acceptatie van de instroom van immigranten gedreven door een gevoel van rechtvaardigheid en menselijkheid, maar zonder enig praktisch besef dat wat de een erbij krijgt afgaat van een ander die daarmee het objectieve recht heeft om zich daartegen te beschermen.
Het is een haast onoplosbaar probleem vanuit die twee extreme stellingnamen. Enkel praktisch handelen kan soelaas bieden.

Een oplossing van onze problemen op wereldschaal (oorlog, honger, ongelijkheid) zit er voorlopig niet in. Zo gaan beschavingen tenonder, door gebrek aan geloofwaardigheid en het volhouden van onhoudbare stellingsnamen. De echte oplossing, zorgen voor een globale wereld waarin de klimaatverandering aangepakt wordt, eerlijke handel heerst, geen (handels)oorlogen gevoerd worden en waar daarom geen noodzaak of behoefte is aan emigratie en elders gelukszoeken is te eenvoudig, is in deze neoliberale maatschappij onbespreekbaar.

De botsing tussen zij en wij wordt steeds groter. Hier hebben we een grote mond over vrijheid en integratie, elders propageren we oorlog en veroorzaken we armoede. Geldt ook binnen Europa. Er is geen enkele vorm van solidariteit in Europa, maar men wil wel meer macht voor de EU. Uitbreiding van het neoliberale universum is de enige toegestane weg; om dat goed te praten hechten we ons in Nederland veel te veel aan een ongeloofwaardige idealistische of ideologische stellingname, mogelijk uit schuldgevoel of zelfoverschatting, schaamte of schaamteloosheid, wie zal het zeggen? Jammer genoeg zie ik in het verkiezingsresultaat weinig hoop op een betere wereld. De polarisatie zal verder gaan. Nee, het is geen uitslag waar je blij van wordt. Maar laten we vooral gebruik maken van de grotere macht die de groene ideologie gekregen heeft. Daar kunnen we iets mee.

© Natuurbescherming ZO 2015