Verkiezingsuitslagen

clips 4500

Hier kunt u de uitslagen inzien van Amsterdam, ook alle stadsdelen, en ook het referendum. 
De uitslagen op stembureauniveau worden in de week van 26 maart gepubliceerd op de website van Onderzoek, Informatie en Statistiek.
Er is nu hoop op een groenere stad. In totaal stemden tijdens het referendum
 98.628 Amsterdammers voor en 204.795 tegen. Ook dat stemt hoopvol. Maar wat gaat Rutte doen? Weer wat arithmétique hollandaise?

Pasted Graphic.tiff

Het is heel jammer dat de plaatselijke onafhankelijke kandidaten op geen enkele manier een kans hebben gekregen. 

clips 4501

Caroll Sastro had ook nog 126 stemmen voor de gemeenteraad.

Ja, als politieke partijen in drie deelgebieden mogen deelnemen met een groot aantal kandidaten dan blijft er weinig over voor onafhankelijke kandidaten. Absurd is dat de restzetels die overblijven dan toch weer naar de partijen gaan. Er had een systeem opgezet moeten worden waarin de partijen in de stadsdelen geen deel hadden mogen nemen, of desnoods enkel met één persoon, of nog beter, de onafhankelijke kandidaten hadden op een apart kiesbiljet moeten staan waarbij de restzetels uit deze kandidaten opgevuld zouden worden. Nu heeft geen enkele onafhankelijke kandidaat het gehaald. Dit systeem heeft daarom gefaald en zal gewijzigd moeten worden.
Dat sommige veroordeelde fraudeurs in Zuidoost toch nog een paar honderd stemmen krijgen is misschien wel typisch voor Zuidoost, of toch niet? Het is zeer onwenselijk als criminelen zich kandidaat kunnen stellen. Of worden ze dan later geweigerd bij de beëdiging?

WijkcentrumdOudeStadt: "Wij van wc-eend adviseren …

Onmogelijk
Het werd een fiasco voor de niet politieke kandidaten, om wie het toch eigenlijk allemaal begonnen was. Hoe kun je zonder (financiële) ondersteuning tienduizenden flyers laten drukken en verspreiden? In beide gebieden van stadsdeel centrum hadden ongeveer 20.000 kiezers een stem uitgebracht, met een opkomst van rond de 50% hadden de kandidaten zo’n 40.000 mensen moeten bereiken. Dat zullen zo’n 20.000 of meer huishoudens zijn? Advertentietje in de krant? Wel een beetje duur. De kandidaten kregen veel te laat in de gaten dat ze niet alleen in hun buurt stemmen moesten werven, maar in het halve stadsdeel.

In de hele stad gaat er welgeteld EEN zetel in een Stadsdeelcommissie naar een bewoners-organisatie die overigens al tientallen jaren bestaat: Méérbelangen in de Watergraafsmeer.

De WC-eend
Nu gaan de Stadsdeelcommissies dus bestaan uit voornamelijk GL-D66-VVD-PvdA, die advies uitbrengen aan dezelfde partijen in Gemeenteraad en College. ER VERANDERT DUS EIGENLIJK NIETS. Maar eigenlijk wisten we dat al, het nieuwe stelsel is er op een holletje doorgedrukt, de informatie vanuit de gemeente was ver onder de maat, AT5 wist het voor elkaar te krijgen om steeds weer foutieve informatie te verstrekken, en dit is dus het belabberde resultaat.
Of de gekozen politici nu opeens wel de “ogen en de oren” van de buurten zullen zijn? Dat waren ze de afgelopen 4 jaar nauwelijks, waarom zou dat nu anders zijn?
Direct na de teleurstellende cijfers vroeg het stadsdeel centrum de verliezers hun leuke ideeën, initiatieven enzovoorts op gele post-its te schrijven. Niet erg tactisch op dat moment. Of iemand er gehoor aan heeft gegeven is ons nog niet bekend. Heel leuk, zet de naievelingen maar aan het werk, kunnen ze zich nog eventjes belangrijk voelen, en dan wij gaan verder met onszelf te adviseren.

Kon het eigenlijk wel?
Dat de politieke partijen ook mee konden doen wordt door veel kandidaten gezien als de oorzaak van het debacle. In het Centrum kregen de onafhankelijke partijen ongeveer 10% van de stemmen. Maar wat zou er gebeurd zijn zonder mededinging van de politieke partijen? Welk percentage zou dan nog gestemd hebben? Hadden we dan een representatieve stadsdeelcommissie kunnen kiezen?”

© Natuurbescherming ZO 2015