Verlenging beslistermijn

Amsterdam: "Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad

Stadsdeel Zuidoost - 7 augustus 2019

Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad, 1108 GX: de beslissing op de aanvraag omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening t.b.v. het tweedaagse evenement "Reggae Lake Festival" op 24 en 25 augustus 2019 in het Gaasperpark, wordt verlengd tot uiterlijk 22-09-2019, datum verzending besluit 05-08-2019;

Dossiernummer 4394731

Door dit besluit is de beslistermijn met zes weken verlengd."

Tegen dit nieuwe besluit van het College kan kennelijk geen bezwaar ingediend worden; in elk geval wordt dat niet vermeld. Dat is al de eerste fout. Of de verlenging ook zover zal komen, dat wil zeggen of de omgevingsvergunning na het festival verleend zal worden, is zeer de vraag. Het is in elk geval wel de bedoeling om het verlenen van de omgevingsvergunning zolang uit te stellen en dan vlak voor het evenement te verlenen dat het aanvragen van een voorlopige voorziening op voorhand gedoemd is te mislukken.

Er zijn recentelijk door de Raad van State twee uitspraken gedaan over evenementen, met name Amsterdam Open Air en Reggae Lake, die de betreffende besluiten van het College (gemandateerd aan het stadsdeel) vernietigd hebben wegens rechtsonzekerheid en strijdigheid met de Awb. Dit lijkt weer zo’n geval.

Kennelijk wil het huidige College ondanks deze uitspraken gewoon doorgaan met het verlenen van omgevingsvergunningen nadat festivals hebben plaatsgevonden of tenminste het signaal willen geven aan de rechtspraak dat  dat zij boven de wet staan. Mogelijk omdat het hier gaat om Reggae Lake. Dat is mijns inziens een zeer forse inbreuk op de rechten van burgers en het maakt van de rechtspraak een kat-en-muisspelletje. Het legt ook een zeer zware belasting op de rechtspraak. Bovendien is het een schoffering van de rechters die eerdere uitspraken deden die het College nu overmoedig naast zich neerlegt. Het is ook een schoffering van de kiezers en bewoners van Amsterdam.

Dit geeft al aan dat het burgers ook door de huidige coalitie zeer moeilijk zoniet onmogelijk gemaakt wordt om nog stappen te ondernemen tegen het huidige evenementenbeleid. Daarvoor is men kennelijk bereid om de rechtszekerheid van burgers op het spel te zetten en de Awb te overtreden. De beslissing van het College staat nu al vast. Er is al een evenementenvergunning verleend. Rinks of lechts, één pot nat, lijkt het wel.

Het gaat hier om een festival in een natuurgebied, NatuurNetwerk Nederland, niet op een festivalterrein, wat de organisatoren van Reggae Lake telkens weer blijven verkondigen. Een omgevingsvergunning is juist noodzakelijk omdat het gaat om een festival dat in strijd is met het bestemmingsplan en met de Provinciale ruimtelijke verordening. De huidige ‘groene en democratische’ coalitie in de gemeente Amsterdam ontkent in feite nog steeds de status van het NNN. Dat wordt ook bevestigd door een recent rapport van bureau Berenschot dat stelde dat op de agenda van Recreatie Noord-Holland NV (de uitvoerende organisatie voor de schappen waaronder Groengebied Amstelland) het NNN niet geborgd is. Ook de herinrichtingsplannen van het NNN zijn overduidelijk gericht op het afwaarderen van natuur en biodiversiteit om meer ruimte te geven aan allerlei vormen van recreatie, van barbecues tot grote evenementen.

Het vertrouwen en de geloofwaardigheid van politiek en bestuur worden hierdoor significant aangetast. Van behoorlijk bestuur is nog steeds geen sprake. Dat zou een ‘groene en democratische’ coalitie zich zeer moeten aantrekken. Ik acht het ook niet onmogelijk dat in de ambtenarij een aantal personen aan het werk is die deze coalitie willen saboteren. Vooralsnog zie ik enkel een overmoedig machtsspelletje van burgemeester en wethouders.

© Natuurbescherming ZO 2015