Videoconferentie GGA

clips 5549

Voor een aantal insprekers in de vergadering van Groengebied Amstelland was het vandaag de eerste keer dat ze via een videoconferentie inspraken. Het vergaderen zal nog een tijdje op deze manier doorgaan. De technische ondersteuning en MS Teams zijn net als het ‘ecologisch' beheer van GGA nog zeer voor verbetering vatbaar. Vanzelfsprekend was het voor de meeste insprekers (en de projectleider) wel even zoeken naar de juiste knoppen. De audio van mijn inspraak is tenminste goed overgekomen. Hieronder mijn ingsproken tekst. Omdat GGA deze inspraakteksten sinds enige tijd niet meer integraal opneemt in de agendastukken maak ik mijn tekst op deze manier openbaar.

"Onze natuur en biodiversiteit zijn in crisis en ons eigen welzijn krijgt een fikse klap. De activiteiten van de mens zijn in veel gebieden en sectoren een gevaar voor dieren. Ook in de sector ‘recreatie’, m.n. festivals en barbecues. Klimaatverandering en exploitatie van natuurgebieden is mensenwerk. Gevolg: Ebola, Q-koorts, MERS, SARS enz. en nu Covid19.

In het Gaasperpark leven vijf soorten vleermuizen, beschermde zoogdieren, nuttig als bestuivers en insecteneters. Als soort zijn zij door verdrijving uit hun habitats kwestbaarder geworden en dragen virussen bij zich. Virussen worden overgedragen van dier op mens, en omgekeerd. 75% van alle nieuwe infectieziekten komen van dieren. Virussen zijn blijvend en muteren snel. Vaccins lopen altijd achter.

Het is daarom niet aan te raden om beide werelden, die van de fauna en de mens, al te dicht op mekaar te zetten. Het is niet goed om festivals te organiseren in natuurgebieden, het is niet goed om op grote schaal zonder controle barbecues toe te staan. Besmet fijnstof wordt verspreid door rook. De biodiversiteit wordt steeds kleiner en ecosystemen uit balans zijn niet meer in staat om ziekten te beperken wegens gebrek aan diversiteit van soorten. Epidemieën en pandemieën zullen hierdoor volgens de VN vaker voorkomen.

Daarom pleit ik voor een herziening van het beleid van GGA. d.w.z. volledige aandacht voor ecologisch beheer en versterking en verbetering van het NNN. De werelden van mens en dier moeten hun eigen terrein beperken respectievelijk terugkrijgen of anders loopt onze eigen habitat en leefomgeving gevaar. Wij moeten zorgen voor duurzame ecosystemen en fauna en flora hun plaats gunnen. Parken gezond voor mens en dier. Overmatig amusement bedreigt onze toekomst.”

Het kan niet duidelijker gezegd worden. We zitten met een probleem. En zoals een bekende Nederlander (Johan Cruijff of was het Willem van Hanegem?) ooit eens zei ‘elk nadeel heb se voordeel’.
GGA zal inkomsten derven omdat de festivals niet doorgaan, maar dat betekent ook dat het natuurgebied verschoond blijft van een ravage. De vogels in het Gaasperpark kunnen nu ongestoord broeden. En dat was altijd al de bedoeling en nog steeds de intentie van onze overheid.
Waar GGA dan weer compensatie voor 'gederfde inkomsten' wil zoeken is nog de vraag. Hebben bedrijven eigenlijk wel een verzekerd recht op toekomstige inkomsten? In een neoliberale economie is dat toch absurd. Risico’s zijn voor de ondernemer. Basta! Bestuurslid Wedemeijer heeft in elk geval verzocht om bij het zoeken naar 'dekking voor de verliezen' betrokken te worden. Dat is een goede zaak. Het is tenslotte de overheid, d.w.z. de belastingbetaler die de miljoenen betaalt voor het onderhouden van GGA en RNH NV. Als Recreatie Noord-Holland NV, de overkoepelende organisatie van de schappen waaronder GGA, failliet gaat dan kunnen we misschien beginnen met een schone lei; het schap als ecologisch beheerder van een natuurgebied.

De vraag is wat nu eigenlijk de core business van GGA is, recreatie of natuurbeheer? Mijn standpunt is duidelijk, het NNN is een natuurgebied. Maar maak dat maar eens duidelijk aan ambtenaren die op zoek zijn naar inkomsten. Wat men daarbij vergeet is dat natuur haar beheerskosten dubbel en dik terugbetaalt door het leveren van zuivere lucht, een gezonde leefomgeving en milieu, waterberging, en recreatie zoals die tien jaar geleden nog bedoeld was: genieten van natuur, wandelen, fietsen, zonnebaden, enz. Dit zijn allemaal onschatbare waarden, maar die tellen niet mee voor de calculerende ambtenaar. In een neoliberale maatschappij schijnt dit van weinig belang te zijn, het gaat om de winsten van festivalorganisatoren.
Er wordt in het bestuur van GGA vanzelfsprekend binnenkort nog gesproken over de coronacrisis, want die is nog nergens betrokken noch bij het in de maak zijnde ambitiedocument van het schap, noch bij het Toekomstplan Gaasperplas. Ook de horecaplannen bij de Ouderkerkerplas en De Hoge Dijk liggen even stil. De planning van de behandeling van de zienswijzen over het Toekomstplan Gaasperplas (er waren 220 reacties! mijn respect voor uw inzet) heeft flinke vertraging opgelopen.

Vast staat dat het virus noopt tot grondig nadenken over de toekomst van onze natuur. De mens wikt, maar de natuur beschikt.

Intussen zijn er wel wat stukken aangereikt, maar daar is het virus nog niet bij betrokken. Dus deze zijn wel een beetje voorbarig.

Amsterdam: "De stadsdeelcommissie Zuidoost adviseert het dagelijks bestuur van Zuidoost om te investeren in de Gaasperplas voor het stadsdeel en voor de rest van Amsterdam. Daarbij adviseert de commissie wel om voorwaarden aan het Toekomstplan Gaasperplas te verbinden.

De stadsdeelcommissie stelt in haar advies het volgende.

Het park rond de Gaasperplas zal met het nieuwe plan weer klaar zijn voor de toekomst. De natuurwaarden blijven beschermd en ook omwonenden, jong en oud, kunnen blijven genieten van de mooie natuur en ontsnappen aan de alledaagse drukte van de stad.

Voorwaarden

De stadsdeelcommissie adviseert een aantal voorwaarden om te waarborgen dat het park ook in de toekomst een mooie plek wordt en blijft voor mens en dier. Een aantal van die voorwaarden:

  • Zorgvuldig omgaan met de status van NNN-gebied in Toekomstplan Gaasperplas en de resultaten van de onderzoeken naar geluid, bodem en ecologie af te wachten. Tot die tijd geen ingrepen te laten plaatsvinden die in strijd kunnen zijn met de adviezen uit de onderzoeken.
  • Alvast een verkeersbesluit rond het weren van brommers indienen, vooruitlopend op de vaststelling Toekomstplan Gaasperplas.
  • Om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn als ‘stadspark’ en het zo beheren in plaats van als ‘recreatiegebied’. En wat dat betekent voor de kosten en mogelijkheden van behoud en verbetering van ruimtelijke en natuurlijke kwaliteit, op de lange termijn.
  • Om meer aandacht te hebben voor de Floriade-elementen.
  • Om de veiligheid in het park mee te nemen als onderdeel van de inrichting van het park.
  • Om de monumentale bomen van Zuidoost op te nemen in het register Monumentale bomen van Zuidoost.
  • Om duidelijke herkenningspunten in het park te plaatsen zodat bij calamiteiten/ongelukken de slachtoffers en de hulpdiensten direct de plaats kunnen benoemen en weten te vinden.
  • Om voldoende fietsparkeerplekken bij alle entrees te plaatsen.
  • Om oplaadpunten voor scootmobielen te maken en zo de toegankelijkheid voor mindervalide bezoekers te vergroten.

Volledig advies stadsdeelcommissie

Bent u benieuwd naar het volledige advies van de stadsdeelcommissie en wat zij constateerden? Lees dan: de advies memo

Ik ben benieuwd hoe men alle bezwaren tegen het Toekomstplan in zal pakken om die onschadelijk te maken. Dat Toekomstplan is nu al aan herziening toe. De onderzoeken die zijn gedaan geven aan dat er wel degelijk schade ontstaat aan bodem en ecologie door grote festivals. Maar ja, het is maar hoe de neoliberale ambtenaar en bestuurder van PvdA, GL en de SP daar tegenaan kijkt. Wat is significante schade als je van oordeel bent dat fauna en flora bijzaak zijn en dat amusement en de winst van multinational LiveStyle voorgaan?

We gaan het zien! Als de vos de passie preekt, boer pas op je ganzen.'

© Natuurbescherming ZO 2015