Waar blijft het NatuurNetwerk Nederland?

clips 4986

Zo te zien gaat er alleen maar natuur vanaf. Amsterdam bijvoorbeeld schijnt het financieel niet te redden zonder de meer dan 300 festivals per jaar in de stad, de parken en natuurgebieden. En dat voor een ‘groene en democratische coalitie’! De Brezjnev-jaren van Nederland, aftakeling alom, de bomen worden gekapt alsof het weer oorlog is. Zo kan het niet langer. Want in plaats van dat het NNN uitgebreid wordt, verliest het terrein. In elk geval in Amsterdam waar van de hele omgeving van de Gaasperplas een evenemententerrein gemaakt wordt, door nota bene een ‘links’ bestuur van PvdA, GL en SP.

Trouw: "Om natuur te laten werken, is een geavanceerde infrastructuur nodig, vergelijkbaar met ons wegennetwerk. Daarom moet natuur een nationaal project zijn, gebaseerd op één visie, ondersteund door beleid en financiering.

Natuurpact

Dat nationale project bestaat en heet Natuurnetwerk Nederland. Hoewel de oorspronkelijke ambitie uit de jaren negentig in aantallen hectares en verbindingszones danig is versoberd, bestaat het project nog steeds. In 2013 sloten provincies het Natuurpact, waarin ons werd beloofd om vóór 2027 samen 80.000 hectare nieuwe natuur aan te leggen. Fantastisch nieuws voor de natuur, de biodiversiteit en voor wie ervan houdt om in de natuur te recreëren.

Anno 2019 zit er niet veel schot meer in dit nationale project. Waar sommige provincies een onverminderd hoog ambitieniveau aan de dag leggen en andere in ieder geval de nodige inspanningen leveren om nieuwe natuurgronden aan te schaffen, doen enkele provincies weinig tot niets meer aan natuurontwikkeling. Sinds de decentralisatie van het natuurbeleid in 2011 stagneert de aanschaf en inrichting van hectares voor natuur, ondanks het Natuurpact.

Gemiste kans

Dit moeten we niet willen. Het is ook een gemiste kans. Zo is natuur de grootste natuurlijke CO2-opslag die we hebben en daarom van onmisbare betekenis als we tot een emissieloze samenleving willen komen.

Natuurgebieden dienen bovendien als buffer in de omgang met toenemende weersextremen; bijvoorbeeld door overtollig water op te slaan in tijden van neerslagoverschotten en dit water weer vrij te geven in periodes van extreme droogte. Natuur vervult een hoofdrol in de omslag naar meer duurzame landbouw. En natuur is een populaire bestemming voor recreatie en toerisme. De 8,2 miljoen Nederlanders die geregeld voor hun plezier fietsen en de 10,5 miljoen Nederlanders die wandelen voor hun plezier, doen dat het liefst in een mooi natuurlandschap.

Ons land bestaat op dit moment voor slechts 13 procent uit beschermde natuur. Ook voor het klimaat, onze veiligheid en ons plezier kan de realisatie van meer en robuustere natuur dus niet snel genoeg komen.

Voor de minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit ligt daar een grote kans om het verschil te maken. Het natuurbeleid is gedecentraliseerd naar provincies, maar de minister is nog steeds verantwoordelijk. Zij moet zorgen dat het natuurbeleid wordt uitgevoerd en er voldoende mensen en geld beschikbaar zijn om dat te kunnen doen.”

clips 4985
© Natuurbescherming ZO 2015