Zoals gebruikelijk worden festivals eerst aangekondigd op het internet door de organisator, kaarten worden soms al verkocht, voordat het evenement goed en wel is aangevraagd en goedgekeurd door het bestuur van stadsdeel Zuidoost. Nu gaat het weer om een festival in het Gaasperpark, de noordoever, Reggae Lake Festival. Het was al aangekondigd in de evenementenkalender voor 27 en 28 augustus voor 10.000 bezoekers per dag. Dus er was al overleg tussen stadsdeel en organisatoren, neem ik aan. Het is zelfs aannemelijk dat het stadsdeel, met name dhr. Jaensch hiervoor stappen heeft ondernomen. Er zijn ook berichten dat er per dag 17.500 bezoekers zouden mogen komen. Maar zoals dat gaat, het eerste festival begint bescheiden, om uit te groeien tot een gigant als Amsterdam Open Air. Voorlopig zou het gaan om één dag, zaterdag 27 augustus. Maar in de evenementenkalender staan wel twee dagen gepland. De facebook pagina van Reggae Lake Festival heeft het ook over één dag. Men zoekt altijd het ‘mooiste park van Amsterdam’ uit om te feestbeesten. Een contract is in voorbereiding.
Nu is het Nelson Mandelapark al ingericht voor grote evenementen, en de startnotitie bestemmingsplan Nelson Mandelapark e.o. is in april 2016 door het dagelijks bestuur ter kennisgeving aangeboden. De vorige termijn is namelijk verlopen en daarom moest er een nieuw bestemmingsplan komen. Je zou verwachten dat een park dat Kwaku aankan, ook gekozen zou worden voor het Reggae Lake Festival. Maar nee, men wil weer een ander park de vernieling in draaien. GGA zoekt nog een derde evenement van grote omvang voor het Gaasperpark. Dus daarom is het van het allergrootste belang dat alle omwonenden die de geluids- en andere overlast zat zijn, binnen een paar weken bezwaren indienen tegen de verleende evenementenvergunning voor Amsterdam Open Air dat begin juni alweer zijn geluidsterreur wil laten horen in het Gaasperpark. Binnenkort leest u hier meer over.
Het mag duidelijk zijn dat ook dit reggae festival in strijd is met het bestemmingsplan Gaasperdam. De rechters en de Raad van State waren daar al duidelijk over in de kwestie Amsterdam Open Air. Bovendien zal een omgevingsvergunning noodzakelijk zijn, want het Gaasperpark behoort tot het NNN, NatuurNetwerk Nederland. Dus het laatste is hierover nog niet gezegd. In elk geval is het ook bij dit festival de bedoeling dat het elk jaar groter en luider wordt. Daarom is het niet gewenst in het Gaasperpark. Er zijn genoeg alternatieven, in de Ziggodome, de Arena, het ArenaPark, of het Nelson Mandelapark (gratis leuke muziek voor de omwonenden en reggae liefhebbers). En het moet gezegd, als daar echte artiesten, dwz zangers zullen performen dan heeft het meer met cultuur te maken dan Amsterdam Open Air, dat plaatjes draait en wat rommelt met de draaitafel (want het gaat bij AOA om de diepe bassen, het gebonk). Maar het is ook denkbaar dat het festival een platform wordt voor de anti-gay groepen die in de reggaebranche ruimschoots te vinden zijn. Dat is niet gewenst in Zuidoost en er zal strikt op toegezien moeten worden dat dat niet gebeurt.
De geplande vergadering van GGA waar dat besproken/bekendgemaakt had moeten worden is verdaagd van 28 april naar 23 juni zodat de stichting daar niet aanwezig kon zijn.
Er komen gegarandeerd ook bezwaren tegen dit festival. Het moet niet te gek worden in het Gaasperpark, het is een natuurgebied waarin natuur voorrang dient te hebben. Dus zal er weer geprocedeerd worden door omwonenden. We zijn er klaar voor. Het Gaasperpark is geen evenemententerrein. En er zijn genoeg alternatieven in Zuidoost zelf. Niemand hoeft zijn dosis reggae te missen in Zuidoost.