Morgen is het World Fish Migration Day, Werelddag van de Vismigratie. Nederland doet vanzelfsprekend ook mee. Ook in Amsterdam zijn heel wat evenementen hiervoor gepland. Daar kunt u gewoon aan deelnemen of de locaties bezoeken.
Rechtsonder op onderstaande kaart ziet u een visje, dat staat voor het evenement ‘internationale glasaaltelling’ bij gemaal Aetsveld-Oost in Weesp (Verlengde Buitenveer 19) langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Ook bij gemaal Halfweg en de vispassage is een open dag morgen.
Open Dag Gemaal Halfweg en vispassage: "Kom zaterdag 21 april tussen 12.00-16.00 naar boezemgemaal Halfweg en de daar aangelegde vispassage! Hier zwemmen jaarlijks duizenden vissen vanuit de Noordzee veilig naar de grachten, vaarten en sloten in ons gebied. En andersom.”
Ecologische verbindingszone Noordzeekanaal: "Het Noordzeekanaal is een belangrijke verbinding tussen de Noordzee en de frisse binnenwateren in Nederland. De NZK-partnership neemt maatregelen om de voorwaarden voor vismigratie te verbeteren.
Tijdens het evenement wordt informatie gegeven over de NZK-partnerschap, de maatregelen en over de recente onderzoeksprojecten op migratie van silvereel, glasaal en 3-spined stekelbaars. Het evenement wordt gehost door Hoogheemraadschap van Rijnland."
Internationale glasaaltelling - Gemaal Halfweg: "De Europese aal en de Amerikaanse aal gaan achteruit en staan op de lijst van bedreigde diersoorten. Alen migreren vanuit hun paaigebieden in de Sargasso Zee richting zoete wateren om daar op te groeien. De jonge alen, glasalen, trekken in het voorjaar vanuit zee de zoete wateren binnen. Om global inzicht te krijgen in de actuele situatie, tellen vrijwilligers op 20 april glasalen in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, België, Nederland en de Verenigde Staten. De volgende dag, op WFMD, worden de resultaten gebundeld en wereldkundig gemaakt. Nederland doet met ruim 30 locaties mee aan deze internationale Eel Count, vanuit de projecten Samen voor de Aal en Het Noordzeekanaal Snelweg voor Vis.
Kom Kijken!”
Bovengenoemde locatie is dus van zeer groot belang zowel nationaal als internationaal. Rijkswaterstaat heeft een zeer bijzonder project opgestart voor glasalen, de vispassage, omdat deze bedreigd zijn. Deze vispassage is een onderdeel van een groter systeem van passages.
Zoals je op bovenstaand kaartje kunt zien ligt de belangrijkste locatie die met veel geld geschikt is gemaakt voor migratie vlakbij het havengebied, met name direct naast het beoogde evenemententerrein van Amsterdam, N1. Dat is verontrustend. De bezoekers en het laagfrequente geluid van de bassen zullen zeer waarschijnlijk ook de migratie verstoren. Een degelijk onderzoek is nog niet gebeurd. Rond N1 liggen ook NNN-gebieden.
Het aantal glasalen en driedoornige stekelbaarzen dat de vispassage bij het gemaal Halfweg gebruikt is uitzonderlijk hoog in vergelijking met vispassages op andere locaties. Het belang van de vispassage bij Halfweg is daarom groot.
Aal is één van de snelst uitstervende diersoorten, er is nog slechts 1% van de hoeveelheid uit het verleden over. Versnippering van het leefgebied speelt daarbij een belangrijke rol. De verbinding tussen het gebied van Rijnland en Noordzeekanaal via Zijkanaal F, die mogelijk gemaakt wordt door de vispassage van Halfweg, is daarom van serieus ecologisch belang voor het versterken van de migratie van vissen die trekken tussen zoet en zout en die thuis horen in onze regio.
Drukverschillen kunnen voor vissen grote invloed op het gedrag hebben. Vissen hebben een zijlijnsysteem waarmee ze drukverschillen waarnemen. Bij stampen op een oever zie je de vis wegschieten. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat de aanwezigheid van grote aantallen springende festivalgangers op N1 invloed heeft op het gedrag van de aanwezige vissen, zeker als dit in de trekperiode is. De glasaal en stekelbaars trekken onze kant op van februari tot eind juni, de volwassen schieraal trekt weer naar buiten van oktober tot en met januari.
NatureToday: "Resultaat International Eel Count: Weer weinig jonge alen"
HappyFish: "Many people and organizations work on restoring and recreating migration routes for fish. The international Happy Fish symbol was unveiled on World Fish Migration Day 2016 at the Headquarters in Washington DC with the clear goal to connect these people and organizations all working on improving fish migration. The Happy Fish © is the ultimate symbol for people, organizations and projects that aim to recreate free migration for fish populations and it is our hope that it will be incorporated into many special events that educate the public about the importance of fish migration.”