De Groenvisie van het college van Amsterdam ligt nog een paar dagen ter inspraak. Daar is al een degelijke zienswijze van een groot aantal natuur- en bewonersverenigingen voor overhandigd aan wethouder Ivens.
De Groenvisie heeft een breed raakvlak met de stadsplanologie, stadsdemografie, klimaatverandering en het stikstofprobleem. Weinig is daarvan in deze visie terug te vinden. Amsterdam is een vervuilde stad en heeft daarom meer bomen, meer natuur en biodiversiteit nodig. Een autoluwe stad is dringend nodig, voor een stad waarin we kunnen ademen. Zonder het NNN en onze parken te respecteren als natuurgebieden heeft een Groenvisie geen robuuste groene waarde. Aan symboolgroen heeft Amsterdam niets.
Een suikerzoete Groenvisie kregen we. Eigenlijk komt het neer op een aantal grote beloften, zoals een nieuw stadsbos en nieuwe parken. Waar die dan moeten ingericht worden is mij onduidelijk. Is er dan zoveel geld beschikbaar voor groen? Ik vrees dat het stadsbos een fata morgana blijft en de nieuwe parken zijn misschien het Oosterpark dat al helemaal grondig is ‘vernield’, pardon ‘vernieuwd’, en het Gaasperpark dat aan ‘vernieuwing’ toe is. Natuurvriendelijke oevers zijn niet te combineren met zwemstoepen. Een autoluwe stad met groen, wandel- en fietspaden, dat zou de hemel op aarde zijn voor Amsterdam, en zeer wenselijk. Grotere groengebieden zijn inderdaad in te verwachten hitteperiodes veel koeler dan bebouwd gebied. Maar de realiteit is dat de momenteel reëel bestaande grotere groengebieden verder verstedelijkt worden met meer recreatie, zelfs festivals in de broedtijd! en vervuilende barbecues. Het geeft geen pas om aan te kondigen dat er ‘nieuwe parken’ komen als dat enkel betekent dat bestaande parken heringericht worden en zelfs afgewaardeerd worden van natuurgebied tot evenemententerrein. Met ‘uitnodigende’ entrees van parken zijn waarschijnlijk wel parkeerplekken bedoeld om meer volk aan te trekken met de nodige uitrusting voor grote barbecues.
Opvallend in de Groenvisie vind ik het ontbreken van de term NNN. De EHS, Ecologische Hoofdstructuur, nu NNN, NatuurNetwerk Nederland, werd in 1990 door het Rijk ingesteld om de achteruitgang van natuur en biodiversiteit tegen te houden. Die neergang gaat echter nog gestaag door, onder andere door toenemende verstedeling in de vorm van evenementen in parken en natuurgebieden die leidt tot bodemverdichting en verstoring van de fauna zelfs in de broedtijd, en door vervuilende barbecues en horeca.
Amsterdam is een sterk vervuilde stad en voldoet nog steeds niet aan de Europese milieunormen. Voortzetting van het huidige stikstofbeleid werd door Remkes ‘onacceptabel’ genoemd. Dat geldt ook voor het beleid van Amsterdam dat systematisch aan verstedelijking de voorkeur gaf tegenover natuur. In strijd met de Structuurvisie Amsterdam 2040 werd meer dan tien jaar lang de EHS/NNN genegeerd.
De Gaasperplas en omgeving wordt nu door het college ook bestempeld als zoekgebied voor windturbines, waardoor het hele gebied een industriële inrichting wordt. Dan vrees ik dat de ‘uitbreiding van de bestaande ecologische structuur’ eenvoudigweg betekent dat het NNN door Amsterdam verder genegeerd wordt en voorgoed als evenemententerrein gebruikt zal worden. In de Groenvisie die ons is voorgelegd is het NNN niet geborgd en dat betekent heel eenvoudig dat natuur en biodiversiteit door de gevolgen van met name de herinrichting van het Gaasperpark verder achteruit zullen gaan. Van een ‘Groen’visie kunnen we dan niet meer spreken.
Wat dient te gebeuren is niet het integreren van de dubieuze ‘Ecologische structuur’ (waaruit het NNN is verwijderd) met de nog fictieve ‘Hoofdbomenstructuur’, ‘Groennet’ en ‘Groene straten- en padenkaart’, maar wel het integreren van het NNN in het ambtelijke en juridische kader dat hier van belang is, namelijk de HGS, Hoofdgroenstructuur. Deze nieuwe HGS waarin het NNN is geïntegreerd dient opgenomen te worden in de komende Omgevingsvisie. Ecologisch beheer hoort uitgevoerd te worden in alle parken en natuurgebieden van Amsterdam. Het NNN is ingesteld ter bescherming van natuur. Amsterdam moet de Provinciale ruimtelijke verordening, de PRV, die het NNN regelt, respecteren. Het is ook onvoorstelbaar dat een ‘groene en democratische’ coalitie grote festivals toestaat in de broedtijd!
EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030:
De natuur terug in ons leven brengen:
“Het beschermen en herstellen van de biodiversiteit en van goed functionerende ecosystemen is dan ook van essentieel belang om onze veerkracht te vergroten en het ontstaan en de verspreiding van toekomstige ziekten te voorkomen.
Investeren in natuurbescherming en -herstel zal ook voor het economisch herstel van Europa na de COVID-19-crisis van cruciaal belang zijn.
De recente lockdowns als gevolg van de COVID-19-pandemie hebben ons de waarde van groene stedelijke ruimten voor ons fysieke en mentale welzijn getoond. Hoewel de bescherming van sommige stedelijke groene ruimten is toegenomen, trekken zij vaak aan het kortste eind in de strijd om ruimte omdat het aandeel van de bevolking dat in de stedelijke gebieden leeft, blijft stijgen."
Het negeren van de status van NNN voor het hele gebied rond de Gaasperplas zou betekenen dat Amsterdam niet meegaat in de vaart der volkeren en kiest voor een kortzichtig ad hoc beleid van verdergaande verstedelijking en exploitatie. Een zwemstoep en kanoroute, inclusief ‘riparian entertainments’ à la Hyacinth Bucket, in de vorm van barbecues langs het water (onhygiënisch en obesitas veroorzakend) voor de lokale bevolking, alsof ‘we can’t breathe’ hier een nieuwe betekenis krijgt, is een laatdunkende manier om de bevolking ‘tegemoet’ te komen.
Mijn standpunten:
1. geen horeca, evenementen en festivals in parken en natuurgebieden
2. integreer het NNN in de HGS en het bestemmingsplan Gaasperdam
3. respecteer PRV, Wet natuurbescherming, Vogelrichtlijn en EU- en internationale verdragen
4. leg doorgaande autovrije fietspaden aan van binnenstad naar stadsdelen met veel groen en kleine horeca langs de paden
5. verbiedt barbecues overal en bevorder picknicks in kleine delen van parken
6. ik neem akte van de belofte van de wethouder om alle gekapte bomen te herplanten
7. nu kan nog gewerkt worden aan een echte groenvisie, straks is het te laat.