Volgens onze overheid gaat het steeds beter met ons milieu en de natuur. Dat zal best waar zijn op een enkel terrein. Maar hoe komt het dan dat fauna en flora toch achteruit gaan op allerlei gebieden en Amsterdam nog steeds niet voldoet aan de normen? Vanzelfsprekend zal een neoliberaal kabinet of bestuur veel propaganda verspreiden en lippendienst bewijzen aan 'het groen' en 'het milieu'. Onder het mom van vereenvoudiging en kostenbesparing wordt het in feite beetje bij beetje slechter met ons milieu en onze natuur. Het doel blijft het faciliteren van steeds meer en grotere ondernemingen.
Natuurbericht: "Binnenkort wordt de nieuwe Natuurwet, die de huidige Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet gaat vervangen, in de Tweede Kamer behandeld. De uitgangspunten zijn een goede bescherming van de biodiversiteit in Nederland zonder de lasten te verhogen. Als de insteek die nu in het wetsvoorstel gekozen is wordt doorgezet lijkt echter vooral het laatste uitgangspunt leidend. Een adequate bescherming schiet er voor veel soorten bij in. Dit betreft onder andere de wereldwijd bedreigde groep van trekvissen.
Bijna 90% van de in Nederland voorkomende trekvissoorten is sterk achteruitgegaan of verdwenen. Hoewel deze soorten zijn opgenomen in Europese beschermingsrichtlijnen laat de bescherming in ons land helaas nog steeds te wensen over. Navraag bij het Ministerie van Economische Zaken leert dat de meeste trekvissoorten in Nederland alleen onder het regime van de Visserijwet beschermd worden. Tot nu toe heeft dat de vissen geen goed gedaan. Het verhandelen van 60.000 vanuit de Habitatrichtlijn streng beschermde Nederlandse rivierprikken als aas voor snoekvissers in Engeland is hier een schrijnend voorbeeld van."
WageningenUR: "Tussen 2015 en 2020 gaat het aantal koeien in de wei jaarlijks afnemen. Dit staat in een rapport van Alterra Wageningen UR, dat vandaag in Rotterdam wordt gepresenteerd door Milieudefensie. Nu staat 65 procent van de koeien nog maar buiten, drie jaar geleden was dat nog 72 procent, blijkt uit het rapport van Alterra.
Door het verdwijnen van het Europese melkquotum op 1 april 2015 is het de verwachting dat de melkveestapel gaat groeien en dat er meer en grotere stallen komen voor koeien. Hoe groter de stal hoe kleiner de kans daarbij dat koeien nog buiten komen, zo valt in het rapport te lezen. Bij schaalvergroting daalt daarnaast het aantal melkveebedrijven en worden de overblijvende bedrijven steeds groter. De grote mest- en voersilo’s die daar bij horen, vallen sterker op in het landschap. Kleine bedrijven stoppen. Als gevolg hiervan komt in 2030 in Nederland zeker 15 miljoen m² aan stallen leeg te staan, wat bijdraagt aan een verdere verrommeling van het platteland."
Dat is niet zo best voor de koeien en hun 'product'. Maar als er dan toch minder weiden nodig zijn voor koeien, waarom de lege weiden dan niet in gebruik nemen als natuurgebieden? Voor weidevogels en als uitbreiding van groengebieden rond steden. Het zou zelfs mogelijk zijn om een aantal weiden te beplanten met bomen en daar evenemententerreinen van te maken, zodat onze stadparken en EHS met rust gelaten kunnen worden.
De bodem van Nederland bestaat voor 53% uit agrarisch gebied, 20% water, 12% bos en open natuur, 7% steden, 3% verkeer, 2,5% bedrijfsterrein en maar 2,5% recreatieterrein.
CompendiumVoorDeLeefomgeving: "Veel recreatieterreinen (parken, sportterreinen en volkstuinen) bevinden zich in de buurt van de steden. Dat wil niet zeggen dat stedelingen veel vierkante meters recreatieterrein tot hun beschikking hebben. Integendeel, want de grotere recreatieterreinen zijn niet gelegen in de buurt van grote steden, omdat de ruimte daar schaars en duur is."
CVDL: "Tussen 2008 en 2010 is het ruimtegebruik door de landbouw afgenomen. Agrarisch terrein is daarmee de grootste leverancier van gebied met een nieuwe bestemming."
Er is gewoon meer behoefte aan natuur en recreatiegebieden, zowel wat betreft verbetering van ons milieu als recreatiemogelijkheden. Het is niet de bedoeling dat grote evenementen onze bestaande groengebieden en parken gaan opeisen.
Rijksoverheid: "Voor het vijfde jaar op rij is de lucht in Nederland schoner geworden. Dat blijkt uit de monitoringsrapportage Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) die staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bijna overal in Nederland ligt de stikstofdioxidevervuiling en de uitstoot van fijn stof ruim onder de grenswaarden."
Het is bekend dat gemeenten aan de overheid onjuiste milieugegevens verstrekken. Je kunt dat 'arithmétique hollandaise' (Hollandse rekenkunde) noemen. Milieudefensie deed daarom eigen metingen waaruit blijkt dat Amsterdam de normen nog steeds blijft overschrijden.
Luchtvervuiling Amsterdam overschrijdt Europese norm.
Vlieghinder: "Mensen die in de omgeving van van Schiphol wonen, lopen forse gezondheidsschade op. Hun gemiddelde levensverwachting daalt vanwege het vliegverkeer met enkele maanden tot meer dan een jaar. Dit blijkt uit cijfers van Milieudefensie gebaseerd op een vandaag verschenen onderzoek van TNO over luchtvervuiling bij Schiphol. Milieudefensie vindt de cijfers extreem zorgwekkend en eist snel aanvullend onderzoek en maatregelen."
Woon je in de buurt van Schiphol? Dan ga je een jaar eerder dood.
Omwonenden Schiphol tot ruim een jaar eerder dood.
Daarom is elke aantasting van de EHS (NNN) rond Amsterdam een aantasting van de volksgezondheid en van ons milieu. Vooral stadsdeel Zuidoost heeft hierin een belangrijke taak. Het Dagelijks bestuur van Zuidoost heeft voorlopig weinig op met natuur- en milieubescherming. Het Gaasperpark wordt uitgedund om meer ruimte te creëren voor evenementen. VVD en D66 willen dat het in Amsterdam makkelijker wordt om festivals te organiseren. ("Organisatoren die al jaren hun best doen om in samenspraak met de buurt een festival te organiseren verdienen dat." VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok). Ik ken geen organisatoren die hun best doen om in samenspraak met de buurt iets te organiseren. Integendeel.
Parool: "Jasper Groen, gemeenteraadslid van GroenLinks, is kritisch over de duurzaamheidsagenda van wethouder Abdeluheb Choho. 'Hij lijkt te ontkennen wat er in de samenleving leeft en wat al die Amsterdammers die zich wel inzetten voor het klimaat drijft,' schrijft hij in een opiniestuk in Het Parool.
Choho verdient een compliment omdat hij zo verstandig is geweest ervoor te kiezen de succesvolle aanpak van zijn voorgangers voort te zetten. Maar het stelt teleur dat hij er niet een schepje bovenop doet, en er op belangrijke punten wat vanaf haalt. Zo lijkt hij het bedrijfsleven - goed voor zestig procent van de CO2-uitstoot in Amsterdam - te willen ontzien.
En waar het vorige college nog van plan was minimaal dertig windmolens neer te zetten, vindt deze wethouder zes windmolens voorlopig wel genoeg. Hij heeft 'de strijdbijl begraven' met de provincie. Logisch. Het zijn immers VVD en nota bene zijn eigen partij (D66) die daar de windmolens tegenhouden."
Jupijn Haffmans van De Gezonde Stad was positiever over Choho vanwege het aanpakken van de vieze bestelbus en de scooter, maar zegt er wel bij dat de gemeente voor zichzelf de ambities voor de reductie van de CO2-uitstoot heeft afgezwakt. "Als we de algemene doelstellingen voor de beperking van de CO2-uitstoot willen halen, moeten de burgers en bedrijven dus meer doen. Dat is niet geloofwaardig."
Trouw: "Nederland loopt flink achter op het gebied van klimaatverandering. Van alle EU-landen staat Nederland op de een-na-laatste plaats in de jaarlijkse Climate Change Performance Index.
'Geen enkel land doet genoeg om gevaarlijke klimaatveranderingen te voorkomen'."
Volkskrant - Marcel van Dam: "Klimaatramp is niet meer tegen te houden
De meeste deskundigen zeggen dat de urgentie om het probleem echt aan te pakken veel te laag is. Er is een ramp nodig om kiezers en gekozenen in beweging te krijgen. Helaas: als in dit geval de nood het hoogst is, is de kans op redding al voorbij. Veel wetenschappers die bang zijn voor spot en erger van klimaatsceptici en collega's verschuilen zich achter 'waardevrije wetenschap' om maar geen politiek of moreel oordeel te hoeven vellen. Hoe is het mogelijk dat, op enkele uitzonderingen na, de Nederlandse academische wereld, eertijds een bolwerk van maatschappijkritiek, nu zwijgt als het graf als het gaat om een probleem dat alle andere problemen in de schaduw stelt?"
Après nous le déluge! Na ons de zondvloed!