Sharon Dijksma

Sharon Dijksma, staatssecretaris voor economische zaken (waaronder natuur valt tegenwoordig!), is all over the place. Je kunt haar vinden in zowat alle bladen van natuurverenigingen, staand in de heide, als apostel van de natuur.

dijksma

Natuurmonumenten: "Natuurbeschermen met iedereen die van de natuur houdt. Dat is wat staatssecretaris Sharon Dijksma beoogt. Via de kunst van het verleiden wil ze weer tempo krijgen in het creëren van ruimte voor de natuur. Want ‘de biodiversiteit staat er bepaald niet briljant voor'."

Duurzame 100: "Natuur en economie kunnen elkaar versterken en een breed maatschappelijk draagvlak voor natuurbehoud creëren, vindt Dijksma. Toch legt ze ook in de Natuurwet voor het eerst de term 'intrinsieke waarde' vast: de natuur is in zichzelf waardevol; mens en maatschappij hoeven er niet altijd van profiteren."

Ik ging bijna over mijn nek. Mevr. Dijksma is een jokkebrok. Haar ministerie lapt de Flora- en faunawet aan zijn boerenlaars. Je moet het al heel erg bont gemaakt hebben wil de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (jawel, voor al uw klachten over fauna- en floravernietiging) een waarschuwing laten uitgaan. Mevr. Dijksma is dertig plaatsen gezakt op de ranglijst van duurzame 100, naar plaats 57. Het verbaast me dat ze nog onder de 100 genoemd wordt. Het huidige evenementenbeleid is er juist het bewijs van dat natuur steeds verder geëxploiteerd wordt en misbruikt voor commerciële doeleinden. Daar werkt Dijksma hard aan.

Trouw: "De Duurzame 100 geeft een overzicht van de honderd mensen die het afgelopen jaar het meest hebben gedaan om Nederland te vergroenen. Ook in dit deel van de ranglijst zijn weer veel nieuwe namen te bewonderen.

Een opvallende daler dit jaar is Sharon Dijksma, staatssecretaris van economische zaken. Ze zakt dertig plaatsen. Vorig jaar kwam ze nog hoog binnen op 27. Dit jaar staat ze op 57. Dijksma kreeg afgelopen voorjaar kritiek op haar Rijksnatuurvisie 2014, omdat in dat beleidsstuk vooral ruimte wordt gegeven aan de economie. Natuur komt in die visie op de tweede plaats."

Dijksma krijgt van mij een dikke onvoldoende. De biodiversiteit heeft zwaar te lijden onder haar beleid. Respect voor de EHS (NNN - Nationaal Natuur Netwerk) is er niet. In feite wordt onze natuur aangeboden aan de meest biedende. De eerste site die je aantreft als je zoekt naar EHS/NNN is die van Federatie Particulier Grondbezit. Verder zie je Portaal Natuur en Landschap, en dat is een portaal van en voor provincies en samenwerkingspartners (van burgers is geen sprake meer).

FPG: "De FPG is blij dat de ontwikkeling van de EHS in een realistischer financieel kader geplaatst is. Echter, de FPG vindt het wel van belang dat alle natuurbeheerders in Nederland, zowel binnen als buiten de Ecologische Hoofdstructuur, hiervoor een fatsoenlijke vergoeding blijven krijgen."

Met andere woorden, goedkoper voor de burger zal het er niet op worden in dit neoliberale beleid. Ook de gezondheidszorg rees na invoering van het nieuwe beleid qua kosten de pan uit.

Notitie Beheer en Eigendom van Natuur: "De manifestpartijen en provincies / IPO hebben in het kader van het Natuurpact een overeenkomst gesloten om de handen ineen te slaan om de uitdagingen op het terrein van natuur en landschap op te pakken. De benoemde uitdagingen liggen op het vlak van de feitelijke realisatie, draagvlak en financiering van het Natuurnetwerk Nederland (NNN).

In de overeenkomst zijn onder andere afspraken gemaakt over:

* Gelijkberechtiging = gelijke kansen en gelijke behandeling.

* Met gelijke kansen wordt bedoeld dat in beginsel iedere gegadigde in aanmerking kan komen om natuurgebieden aan te kopen en/of te beheren.

* Met gelijke behandeling wordt bedoeld dat subsidieregelingen geen onderscheid maken tussen de verschillende categorieën eigenaren onder gelijke omstandigheden.

De overheid wil dat natuurgebieden worden beheerd en nieuwe natuur wordt gerealiseerd. De overheid zet daarbij overheidsgronden (o.a. BBL-gronden) in, verkoopt mogelijk het eigendom aan een beheerder en/of laat de gronden inrichten en/of beheren. Het uitgangspunt daarbij is dat verkoop of aanbesteding van inrichting en/of beheer van gronden of de rechten daarop door de overheid altijd openbaar, transparant, marktconform en volgens het principe van gelijkberechtiging zal geschieden."

FPG: "De FPG is verheugd dat volgens Natuurmonumenten particulieren een grotere rol kunnen spelen bij beheer en eigendom van de natuur. Dat kwam onder meer naar voren tijdens de netwerkdag van Natuurmonumenten op 11 april. De FPG staat sinds jaar en dag particulier initiatief en eigenaarschap in natuur en landschap voor. Vele particuliere grondeigenaren  zijn – vaak al jarenlang – actief in natuur en landschap en hebben veel kennis en ervaring opgebouwd.

De Federatie ziet reeds langer dat er mogelijkheden zijn om geld voor natuurbeheer uit de markt te halen omdat particulieren hun maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen. Particulieren beleggen hun geld liever in natuur- en bosgronden en landgoederen in Nederland dan in het buitenland. “Particulieren, waaronder landgoedeigenaren, willen graag investeren in beheer, inrichting en grond”, zo stelt Ronnie van Woudenberg, directeur van de FPG dan ook. “Zij willen al langer gronden kopen, ruilen of in erfpacht krijgen om zo het beheer op hun eigen bezit ecologisch en financieel rendabeler te maken, maar krijgen tot op heden daartoe nauwelijks de mogelijkheid.”

Het wordt nog niet zo genoemd, maar in feite gaat het om de volledige privatisering van onze natuurgebieden. Van transparantie en inspraak voor de burger zal weinig sprake zijn. Een voorbeeld daarvan is al te vinden bij Recreatie Noord-Holland N.V., die pilot die moet 'bewijzen' dat het systeem werkt. Niet dus. Mevr. Dijksma is een wolf in schaapskleren.

© 2009