Op 7 november zijn in de Raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling, Verkeer en Beheer, onder andere het onderhoud aan de openbare ruimte en het straatgroen (raadsadres van dhr. Van Schaick) en het Programma Openbare ruimte en groen, en het Programma Milieu en water, aan de orde gekomen. Op deze pagina zijn ook interessante stukken te vinden en te downloaden die gedurende dit jaar werden ingediend; vragen met beantwoording, onder andere over de groengebieden, evenementen, inbraken, enz.
Uit de beraadslagingen van 7 november blijkt dat er voor de groengebieden een bedrag ter beschikking is gesteld van 10 miljoen, onder andere voor zelfbeheer van groengebieden en voor het oplossen van ecologische knelpunten en voor faunapassages.
Het houden van festivals die vallen onder zware recreatie is al een grote inbreuk op de EHS, op de ecologische waarde van het Gaasperpark. Het Amsterdam Open Air festival is geen incidenteel gebeuren en het bestemmingsplan laat het dus niet toe. Het hoort niet plaats te vinden in het Gaasperpark, er zijn andere en betere terreinen daarvoor. Volgens mij is de opbrengst van het festival voor Groengebied Amstelland (de beheerder van het park) vrij klein, en kan het onderhoud van het park er niet mee bekostigd worden. De bestuursrechter is intussen ingeschakeld om inzage te krijgen in de financiële opbrengst voor GGA en dus ook voor het park (hoop ik, want waar het geld naartoe gaat is ook onduidelijk).
Een deel van die 10 miljoen voor het groen zou besteed moeten worden aan het onderhoud van het park zodat daarvoor geen schadelijke evenementen losgelaten hoeven te worden op het park. Stel dat uit die 10 miljoen 100.000 € beschikbaar wordt gesteld aan GGA voor onderhoud van het park, dan zijn die festivals niet meer nodig op deze plek en dan blijft het park zijn ecologische en recreatieve functie vervullen en hoeft het park niet wekenlang in de mooiste tijd van het jaar gesloten te worden voor recreatie en is er ook geen maandenlange herstelperiode noodzakelijk. Ook de bruggetjes zouden langer meegaan. Nu denderen daar mastodonten van tientallen tonnen overheen voor zware evenementen.
In de vergadering verzocht GroenLinks om vervanging van de bomen die zijn gesneuveld tijdens de storm. Portefeuillehouder Vyent had het over 3 à 5 bomen en was blijkbaar niet goed geïnformeerd, maar dhr. Jaensch had al geconstateerd dat het eerder om tegen de honderd bomen zou gaan. De te vervangen bomen zouden volgens Vyent onderdeel uitmaken van het Bomenplan. Mart van de Wiel van OZO vroeg zich af of die bomen er extra bijkomen of dat het totale aantal te planten bomen op 1000 blijft. Onduidelijk was of van de Wiel de te vervangen bomen als extra wilde toegevoegd zien aan de 1000 bomen of dat hij dat juist niet wilde. Hij had het over extra kosten en of dat het budget niet extra belastte. Roy Ristie van D66 stelde voor om kankantriebomen te planten die dieper wortelen. Maar de kankantrie is een tropische boom, hij houdt niet van vochtige grond en heeft veel zon nodig; is dus niet geschikt voor Nederland. Bovendien lees ik net op een Surinaamse website dat de kankantrie zeer kwetsbaar is voor natuurgeweld en een bliksemafleider nodig heeft. Amsterdam had al een experiment gehouden met olijfbomen, maar dat is niet goed afgelopen.
GroenLinks had een voorstel om van de grasplantsoenen bloeiend insectenrijk groen te maken met bijenhotels. Mooi initiatief. Verder kwamen ook zonnepanelen voor de energieverzorging van het stadsdeelkantoor aan bod. Dat voorstel viel in goede aarde bij portefeuillehouder Jaensch. De portefeuillehouder was ook aanwezig bij het planten van bloembollen voor het kantoor van Cisco in Bullewijk. Op het dak van dit kantoor staan nu bijenkorven waarvan de bijen straks ook voldoende voedsel in hun omgeving kunnen vinden. Er gebeurt dus wel wat wat het groen betreft. Maar postzegelparkjes zijn wel mooi en nuttig, maar het blijft kabouterfröbelen. We hebben een prachtig ecologisch park. Laten we dat in ere houden of herstellen. Dat kan best met een klein deel van het beschikbare geld voor het groen. Daarmee houden we een gezond en leefbaar Zuidoost.