Parool: "De ambitieuze klimaatplannen van Amsterdam zijn niet of nauwelijks haalbaar. Dit blijkt uit een evaluatie van de gemeente, die begin volgende maand door de gemeenteraad wordt besproken.
Onder leiding van oud-wethouder Marijke Vos (GroenLinks) formuleerde het vorige college vergaande doelstellingen. De uitstoot van CO2, die bijdraagt aan het broeikaseffect, zou in 2025 met veertig procent moeten zijn verminderd ten opzichte van 1990. In 2014 zou de CO2-uitstoot moeten stabiliseren en het complete gemeentelijke apparaat zou het jaar daarop 'klimaatneutraal' moeten zijn.
Op instigatie van wethouder Maarten van Poelgeest, partijgenoot van Vos, is het nogmaals berekend, nu met andere uitkomsten. In 2025 zal vermoedelijk twee derde van de beoogde CO2-reductie zijn gerealiseerd. Toch houdt de gemeente vast aan de doelstelling, al wordt deze 'zeer ambitieus' genoemd. Als de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen meezitten en traditionele energiebronnen (aardolie, aardgas, kolen) duurder worden, is het haalbaar, zo wordt gesteld.
Dat geldt niet voor de stabilisatie van de CO2-uitstoot in 2014. Die is hooguit in relatieve termen haalbaar. Individuele bewoners gaan mogelijk wel minder CO2 uitstoten, maar omdat de economie en het aantal inwoners harder groeit is er in absolute zin geen daling."
Het gaat hier niet om een kwalificatie als 'ambitieus', maar om de vraag of een milieuomslag in Amsterdam noodzakelijk is of niet. En zoals hierboven al aangegeven wordt, is de toestand niet rooskleurig. De plannen zijn dus NOODZAKELIJK en moeten daarom drastisch uitgevoerd worden, zelfs uitgebreid. Wij kunnen als Amsterdammers niet toelaten dat de lucht in onze stad steeds verder aangetast wordt. Het is dus niet aan te raden om van Amsterdam een metropool te maken, met meer huizen en meer verkeer. Amsterdam heeft zijn grenzen bereikt en verder gaan in deze richting levert doden op. In het centrum van Amsterdam sterven mensen voortijdig aan luchtvervuiling. Dat is een feit. Nederland is vervuild en Amsterdam is op sommige plekken niet meer leefbaar. Dat is een onhoudbare situatie die niet langer mag voortbestaan. Het is nu zaak om de milieumaatregelen in Amsterdam aan te scherpen. Openbaar vervoer moet voorrang krijgen. Waarom is Amsterdam zo veel meer vervuild dan andere Europese hoofdsteden?
Niet haalbaar? Een gezonde omgeving niet haalbaar? Dan is de toestand wel heel erg en zijn draconische maatregelen de enige oplossing. Wat belemmert de haalbaarheid van een gezond Amsterdam? Die belemmeringen moeten rigoureus aangepakt worden. De VVD moet eens ophouden met het promoten van milieuvervuiling en het aantasten van de gezondheid van de Amsterdammers.
Luchtvervuiling (donkerrood)
Volkskrant: "Nederland houdt vast aan het gebruik van dubieuze emissierechten om aan zijn Kyoto-doelen te voldoen. De regering legde een oproep om ze in de ban te doen naast zich neer.
Dat zeggen betrokkenen bij de handel in emissierechten. Nederland heeft al enige tientallen miljoenen gestoken in de aankoop van deze carbon credits, om de nationale uitstoot voor een deel te compenseren.Volgens de regels van het Kyoto-Protocol, dat de reductie van broeikasgassen probeert te bewerkstelligen, hoeven deelnemende landen die reductie niet alleen in eigen land te halen. Ze mogen ook investeren in projecten in andere landen. De reductie mogen ze dan in de eigen boekhouding bijschrijven.
Er zijn echter ernstige twijfels gerezen over enkele zeer grote buitenlandse reductieprojecten. Het gaat om zogeheten HFC-23-installaties.
Met de vernietiging van het afvalgas worden zoveel emissierechten verdiend (waarmee westerse landen hun uitstoot kunnen compenseren) dat de productie van het afvalgas een doel op zich is geworden. Dat betekent dat er eerst extra broeikasgas wordt geproduceerd, om het daarna te reduceren."
De huidige Nederlandse regering heeft lak aan de gezondheid van de burgers. Mogelijk is de neoliberale redenering daarachter dat meer zieke mensen de omzet van de gezondheidsindustrie verhoogt.
Time: "It's no secret that air pollution — besides damaging the pulmonary system and blackening the skies — can also lead to cardiovascular problems and even heart attacks. But a new study in the journal Environmental Health Perspectives by researchers at the University of Southern California (USC) indicates that the kind of pollution we're exposed to when we sit in gridlock could impact another important body part: the brain.
Our data would suggest that freeway pollution could have a profound effect on the development of neurons and brain health in children and young kids, especially those who attend schools built alongside freeways.
So limiting one's exposure — especially children's exposure — to freeway pollution is essential to control asthma, cardiovascular conditions and cognitive development."
Zeggen dat het kabinet Rutte een crimineel kabinet is, is geen boutade, maar harde werkelijkheid. Waarom tolereren wij dit kabinet nog langer?