Natuurbericht: "De Nederlandse natuur en biodiversiteit worden bedreigd door factoren zoals verdroging, vermesting, verzuring en versnippering. De Nederlandse overheid neemt al sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw maatregelen om de condities voor natuur te verbeteren. Toch is nu, ruim twintig jaar, later zowel de ruimtelijke samenhang als de milieukwaliteit nog altijd onvoldoende om de biodiversiteit te behouden. Nederland voldoet daardoor niet aan de eisen van de Europese Commissie voor biodiversiteitbehoud en Natura 2000. Extra maatregelen zijn nodig, bijvoorbeeld overgaan naar een meer duurzame vorm van agrarische bedrijfsvoering.
Het uitgevoerde onderzoek geeft duidelijk aan dat voor veel natuurgebieden, inclusief de Natura 2000 sites de ruimtelijke en milieucondities nog (lang) niet op orde zijn om de Nederlandse biodiversiteit te behouden en aan de eisen van de EU te voldoen en dus om de habitats en de soorten in een goede staat van instandhouding te krijgen. Meer maatregelen zijn nodig om de deels door de Habitats and Birds directive van de EU opgelegde doelen te bereiken. Deze maatregelen kunnen zowel worden genomen in het veld, bijvoorbeeld door het aanleggen van robuuste verbindingen tussen grote en kleine natuurgebieden, als bij de bron, door bijvoorbeeld de uitstoot van stikstof (ammoniak en nitraat) te voorkomen."
Knelpuntenkaart
En dit helpt zeker niet:
Tuin&Landschap: "Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken wil geen verbod op maaien, snoeien en kappen tijdens het broedseizoen. Dat antwoordt zij op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren."
Het probleem in Nederland is dat de gedoogpolitiek verworden is van een goedbedoelde bijsturing van te harde maatregelen tot een systeem dat zijn eigen wetten en regels niet meer volgt. De Flora- en faunawet, de EHS, bestemmingsplannen, ze worden overal en voortdurend geschonden. En het is voornamelijk de PvdA die normaal gesproken nog een rem had moeten zetten op een al te rabiaat neoliberaal beleid, die het nu laat afweten en het allemaal laat gebeuren, ja zelfs promoot.
Ook internationaal wordt de natuur geweld aangedaan ten gunste van graaiende oliebedrijven.
Greenpeace: "We zijn verwikkeld in een strijd die de toekomst van onze planeet bepaalt. Beschermen we de Noordpool of gaat het ongerepte natuurgebied ten onder aan menselijke hebzucht? Aan de ene kant staan de rijkste bedrijven ter wereld, die alles op alles zetten om de laatste druppels olie uit de aarde te persen. Aan de andere kant staat een wereldwijde beweging van al ruim 3 miljoen mensen die de Noordpool willen uitroepen tot natuurreservaat. Hun boodschap is duidelijk: Handen af van de Noordpool.
Om de relatief kleine olievoorraad die in de zeebodem aanwezig is te winnen, nemen oliebedrijven willens en wetens het risico het kwetsbare ecosysteem op de Noordpool te verwoesten."