StadsdeelZuidoost: "Van juli tot oktober 2010 kun je bij zeventien winkels in Amsterdam Zuidoost korting of extra’s krijgen door te betalen met Bijlmer Euro’s. De Bijlmer Euro is een lokaal betaalmiddel dat appelleert aan het vertrouwen in de eigen buurt en lokale economie en netwerken wil bevorderen. Het project is ontwikkeld door de Britse kunstenaar Christian Nold in opdracht van Imagine IC. De Bijlmer Euro wordt geïntroduceerd op 8, 9 en 10 juli: dan staat de mobiele Bijlmer Euro Bank ’s middags in de respectievelijke winkelcentra Amsterdamse Poort, Kraaiennest en Ganzenhoef.
Een Bijlmer Euro is een regulier vijf- of tien eurobiljet met daarop een herbruikbare en schadeloos afneembare sticker met een RFID-tag. Deze is vergelijkbaar met de chip in de wegwerp OV-chipkaart. De winkelier scant de Bijlmer Euro’s als hij ze ontvangt. Zo wordt de locatie van de betaling, en uiteindelijk de route van de Bijlmer Euro’s, doorgegeven aan www.BijlmerEuro.net. Hierop worden lokale economische netwerken in kaart gebracht: in een speciale plattegrond verbeeldt de site hoe de verschillende klantenkringen via economische transacties met elkaar in verbinding staan."
Ik dacht nog even dat de ultieme oplossing voor de crisis gevonden was: het drukken van ons eigen geld. Maar nee, het is weer een kunstwerk! Maar niet getreurd, er zit toch een boodschap achter:
"Geld is een afspraak tussen mensen die elkaar vertrouwen
De Britse kunstenaar Christian Nold (www.softhook.com) is geïnspireerd door de tienduizenden functionerende lokale geldsystemen in de wereld. Groepen mensen die hetzelfde geld gebruiken zijn vertrouwensgemeenschappen: je moet het vertrouwen hebben dat het papiertje of stuk metaal dat je van iemand krijgt, waard is wat erop staat, en zijn waarde behoudt bij een transactie. Nold is gefascineerd door het feit dat er in de Bijlmer verschillende onderlinge waarde-, leen- en spaarsystemen bestaan. Nold vroeg zich af: Is het mogelijk een nieuw waardesysteem te introduceren, dat een Bijlmerbreed vertrouwen in de buurt vertegenwoordigt? ‘Een Bijlmer Euro is meer waard dan een gewone euro want hij is geladen met vertrouwen in de buurt.’"
Dus toch een zinnig project. En een goede gelegenheid om te wijzen op het nut van LETS, Local Exchange Trading Systems. Mocht het tot een acute depressie komen met grote werkloosheid dan maken we ons eigen geld. We leveren arbeid en diensten onderling en krijgen daarvoor LETS-geld, locaal gecreëerd geld, locaal te besteden. Zo blijft de handel en werkgelegenheid draaien; de gemeenschap begint voor zichzelf.
Nieuw geld: een duurzame toekomst met kansen voor iedereen
International LETS Groups Directory