SCOnline (Rutger van den Dikkenberg) : "De Raad van State heeft grote twijfels of met de nieuwe Wet natuurbescherming de achteruitgang van de natuur in Nederland kan worden gestopt. Dat blijkt uit het advies dat de Raad woensdag heeft gepubliceerd. Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wil met de wet natuur en economie dichter bij elkaar brengen.
Volgens de Raad van State lijkt bij ongewijzigd beleid een verdere achteruitgang van de natuur ‘moeilijk te voorkomen’ en ‘is het de vraag of Nederland in de toekomst aan de internationale en Europese doelstellingen zal voldoen’. De natuurbescherming is de afgelopen decennia ‘niet zodanig effectief gebleken dat de natuur in Nederland momenteel in een gunstige staat verkeert,’ aldus de Raad. Bleker voegt met het wetsvoorstel drie bestaande wetten samen. Het gaat om de Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en faunawet en de Boswet. Ook schrapt hij bepalingen die strenger zijn dan wat de Europese Unie voorschrijft. Volgens Bleker verzekert Europese regelgeving een hoog beschermingsniveau van de natuur, ‘hoger dan de bescherming die vóór de totstandkoming van de Europese kaders werd geboden door de nationale wetgeving’, aldus de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel.
De staatssecretaris krijgt de bevoegdheid om voor eenvoudige activiteiten zoals regulier onderhoudswerk aan groenvoorzieningen een meldplicht in te voeren in plaats van dat er een vergunning voor moet worden aangevraagd. Ondernemers en burgers die in de natuur aan de slag gaan, krijgen wel een zorgplicht, zij moeten de natuuraspecten meewegen in hun handelen. Daardoor nemen de administratieve lasten voor burgers en ondernemers met 1,3 miljoen euro af, aldus het ministerie vorige week.
De Raad van State vraagt zich af of dat ‘opportuun’ is, en of de handhaving van die zorgplicht voldoende gegarandeerd is. ‘De focus in het voorstel op het verminderen van regeldruk lijkt ten koste te gaan van de naleefbaarheid en handhaafbaarheid van de wettelijke voorschriften.’"
En wat tegenwoordig als park versleten wordt, is nauwelijks nog natuur te noemen. Na het Gaasperpark is nu ook het Bijlmerpark, waar het Zomerfestival plaatsvond, een woestenij.
Henk de Boer: "Wie gaat herstel betalen?"
Panorama van de toestand van de grote speelweide in het Gaasperpark drie maanden na Amsterdam Open Air. Als het regent wordt het weer een moeras.