Bomen in Zuidoost

Stadsdeel Zuidoost: "Vanaf juni 2008 konden bewoners hun visie geven op bomen die zij als monumentaal ervaren. Dit zijn bomen die veelal sfeerbepalend zijn voor hun omgeving en dienen als blikvanger of herkenningspunt. Inmiddels hebben bewoners 30 bomen voorgesteld als monumentale boom. De leden van de adviescommissie monumentale bomen beoordelen en toetsen de inzendingen aan de hand van de vastgestelde criteria.

De leden van de adviescommissie onderstrepen het belang van het behoud van monumentale bomen in Amsterdam Zuidoost en zijn allen gemotiveerd om zich voor langere tijd te verbinden aan het project. In de week van 19 oktober 2009 starten zij met het schouwen van de bomen die bewoners hebben voorgesteld als monumentale boom."

moerascipres1

Monumentale bomen (pdf)

Schaduwlijst monumentale bomen (pdf - bomen die genomineerd zijn en na verloop van tijd op bovenstaande lijst zullen komen)

U kunt nog proberen bomen te nomineren (zie aanmeldingsformulier op de site - het staat er nog dus kan het nog gebruikt worden).

Er staan 14 plekken met bomen op de eerste lijst en 6 plekken met schaduwlijstbomen. Dit is een zeer goed initiatief, daar niet van, hoe meer bomen hoe liever, maar het is toch van een diepwortelende kneuterigheid allemaal. En dat terwijl het Gaasperpark vol staat met monumentale bomen waar je U tegen zegt. Wat we nodig hebben in Zuidoost is geen schoonheidscommissie maar meer bomen en behoud van alle bomen die we nu hebben. Het kan niet zo zijn dat we aan de ene kant een krenterig boompje erbij zetten en aan de andere kant duizenden prachtige bomen omhakken.

Moerascipres2
Moerascipres (Gaasperpark)

knotwilgen
Knotwilgen in een griend in het Gaasperpark

screenshot_02
Knotberken (Gaasperpark)

Het Gaasperpark is een idylle, een paradijsje vol heerlijke bomen. Dus laten we het hele Gaasperpark op de lijst zetten van monumentale plekken een metropool waardig. De meeste bomen in het Gaasperpark zijn al in 1978 geplant en zijn dus meer dan 30 dertig jaar oud. Het Gaasperpark is een monument op zich. Laten we dat vooral behouden en koesteren. Waar vind je nog zoiets? Zuidoost Nergens Anders!

In het gebied van de Bijlmermeer stonden vroeger negentig- tot honderduizend bomen, daarvan zijn er volgens Het Amsterdamse Bomenboek nog zeventigduizend over, waarvan er veertigduizend geregistreerd zijn. Onlangs zijn meer dan 8000 bomen in het Bijlmerpark gekapt, en daarvoor is nog geen compensatie gegeven. Binnenkort start men met het planten van nieuwe bomen in het Bijlmerpark, maar lang niet zo veel als er zijn neergehaald. Als er aan de zuidzijde van de Gaasperplas gebouwd zal worden dan zullen er nog tienduizenden bomen sneuvelen. En dat terwijl de Gaasperdammerweg een van de drukste wegen is van Nederland. Om een gezond milieu te behouden zijn meer bomen nodig.

Eerst dient er compensatie te komen voor alle gekapte bomen in het Bijlmerpark. Dat er bomen bij moeten tussen de bebouwing door is duidelijk. Meer verkeer vereist meer bomen om de luchtvervuiling op te vangen. Dus in plaats van een schoonheidscommissie om bomen tot monument te verklaren, hebben we nood aan meer bomen, meer variaties, meer groen in de wijken. En vooral, BEHOUD VAN HET GAASPERPARK EN HET ORANJEBOS!

Een wandeling langs de mooiste bomen in het Gaasperpark (onder nr. 2 vindt u de Hollandse linde en de zilverlinde (dus niet de Amerikaanse linde).

Ik verklaar bij deze het hele Gaasperpark tot monument en de duizenden bomen als monumentale bomen.

© 2009