Bouwen om te... bouwen

spanje_onverkoopbare_woningen
Onverkoopbare woningen in Spanje

Vanmiddag druppelde er een kattebelletje van dhr. Burgers (PvdA) in mijn mailbox. Daarin was o.a. dit te lezen over de visie en de bouwplannen van de PvdA:

"De fractie van de PvdA heeft als motto voor de beoordeling van de voorstellen gehanteerd, dat de voorstellen moeten bijdragen aan de toekomstbestendigheid van Zuidoost in het algemeen en Gaasperdam in het bijzonder. De fractie van de PvdA heeft een kader ontwikkeld om de voorstellen van het DB te kunnen beoordelen. Elementen daaruit waren:
Het toekomstbestendig maken van Zuidoost en in het bijzonder Gaasperdam (i.c. Gein)
Het vergroten van de mogelijkheid om binnen Zuidoost een wooncarrière te kunnen doorlopen."

Ze zijn van de ratten besnuffeld. Het toekomstbestendig maken van Gein en een wooncarrière. Bedoelen ze 'alle Surinamers eruit'? Of willen ze gaan bouwen om straks de koopwoningen in de verhuur te kunnen gooien?
Laten we eerlijk zijn, wat de PvdA en VVD bedoelen met een 'wooncarrière' is het speculeren met onroerend goed. Het gaat om het kopen van woningen en weer verkopen met winst. Dat betekent dus een voortzetting van de bubble-politiek, het systematisch opdrijven van huizenprijzen. Ik dacht dat we nu net het failliet van deze politiek ervaren hebben. Dat noemen ze bij de PvdA 'visie'!

Woningbouw in tijden van crisis: "Huishoudens krijgen moeilijker en minder hypotheek los van banken. Naast problemen met financiering is er sprake van vraaguitval in de koopmarkt. Het consumentenvertrouwen is laag. De verkoop van woningen stagneert.
Voor doorstromers geldt dat de verkoop van het huidige huis van belang is. De onzekere markt heeft consequenties voor gedrag van potentiële woningkopers. Doorstromers op zoek naar meer kwaliteit blijven in meerdere mate in hun huidige woning zitten. Starters opteren mogelijk eerder voor goedkopere koopwoningen in de bestaande bouw.
De omzetting naar huurwoningen brengt voor de ontwikkelaar een onrendabel met zich mee."

Toch wil men de bouw stimuleren. Dat zal dus geld gaan kosten, geld van de belastingbetaler, niet van kopers of bouwers.

Nico Papineau Salm (PvdA, lid van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zeeburg): "Laatst was ik bij het slaan van de laatste paal voor het wooncomplex Vrijmanseiland. De 27 woningen worden gebouwd op het uiterste puntje van IJburg en gebeurt door de Key/de Principaal. Op zich is het niet zo bijzonder dat er eerste of laatste palen op IJburg worden geslagen voor woningen, scholen. In dit geval vind ik het wel bijzonder omdat de woningbouwproductie duidelijk stagneert, als gevolg van de financiele crisis. Op IJburg aan bijv. de Bert Haanstrakade wordt niet begonnen met de bouw van een complex, omdat er te weinig woningen zijn verkocht. De Key heeft er bij Vrijmanseiland voor gekozen om  te starten met de bouw voor dat er een woning is verkocht. De redenering is dat woningen beter verkopen wanneer mensen zien hoe de huizen er uit zien en verder gaan zij ervan uit dat er  ook een weer een einde aan de crisis komt en er weer huizen gekocht gaan worden."

En Stadsdeel Zuidoost wil nog eens zo'n 5000 woningen gaan bouwen! Terwijl er geen kopers voor zijn! Je vraagt je af welke relaties er bestaan tussen het DB van Zuidoost en de bouwwereld. Dat wordt flink concurreren tussen de stadsdelen om alle woningen verkocht te krijgen. In elk geval kunnen ze dan later verhuurd worden in de sociale sector. Er is altijd vraag naar goedkope woningen. Maar of die Gein toekomstbestendig zullen maken en wooncarrières doorlopen zullen worden is zeer de vraag. Ik denk dat de 'hogere inkomens' dan allang weg zijn gelopen. Intussen zakken de huizenprijzen verder en verder. Een daling van 30% zou nog meevallen. In Spanje zitten ze met 700.000 onverkoopbare woningen. Hoogbouw herinnert me aan de woorden van Van Speijk: "Dan liever de lucht in!"

Hoe diep zit de rot?
"Bij de 'Bouwfraude' waren alle (grotere) aannemers en projectontwikkelaars van Nederland betrokken. Daarbij ging het niet om een paar tientjes aftroggelen van individuele burgers, maar vele miljarden van de gemeenschap. Slechts enkele bedrijven hebben een (absurd lage) boete moeten betalen, maar de leidinggevenden werden niet moreel of strafrechtelijk aangesproken. De enige die wel werd veroordeeld was de 'klokkenluider' Ad Bos, vermoedelijk omdat hij een weigerachtig justitieel apparaat dwong om te handelen door de schaduwboekhouding na vergeefse pogingen bij justitie aan de media aan te bieden.

De recente omkoopschandalen met bouwbedrijven en ambtenaren in Limburg zijn niet alleen een laatste hoofdstuk in een tientallen jaren durende frauduleuze ‘cultuur’ maar duiden ook erop dat de problemen in de bouw nog lang niet overwonnen zijn. In Amsterdam wordt regelmatig met enig detail bericht over de 'verstrengeling' van onder- en bovenwereld in de vastgoedhandel, en over witwassing door transacties waarbij 'respectabele' beroepsgroepen als bankiers en notarissen nauw zijn betrokken."

© 2009