VroegeVogels: "Het kabinet doet niet genoeg om haar doelen te halen op het gebied van milieu-, klimaat- en natuur. Dat blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Zo investeert Nederland te weinig in duurzame energie, terwijl de CO2 uitstoot groeit. Verder concludeert het PBL dat ons land voor de lange termijn niet klimaatbestendig is. Zo nemen de risico’s op het verlies van biodiversiteit toe door de klimaatverandering.
De huidige kabinetsplannen, om niet verder te investeren in de Ecologische Hoofdstructuur, zijn achterhaald, aldus het PBL. Klimaatbestendige natuur vraagt om herziening van de visie. Meer robuuste verbindingen bijvoorbeeld.
Tenslotte blijkt uit de notitie ‘effecten van het klimaatbeleid voor milieu en klimaat’ dat Nederland haar doelen op het gebied van duurzame of hernieuwbare energie niet gaat halen. Zo neemt dit aandeel de komende jaren toe van 4% nu tot 9 à 12% in 2020, terwijl Europees 14% is afgesproken."
Volgens het PBL rapport 'Long-term trend in global CO2 emissions' is de CO2 uitstoot het hoogst in China, gevolgd door de VS en de EU. Nederland staat helemaal onderaan, maar wel met een stijgende CO2 uitstoot; bovendien is China immens veel groter dan Nederland. Het zou me niet verbazen als relatief gezien de uitstoot per vierkante kilometer in Nederland groter is dan in China. Nederland overtreft alle andere Europese landen in per capita uitstoot.
Het huidige beleid is ook een aantasting van de gezondheid van de Nederlandse bevolking. Met een boer als Bleker in de regering schieten we niets op. Van subsidies profiteert hij vreemd genoeg wel. Wat hij idealiter op zijn eigen bedrijf aan de natuur zou toevoegen (wat nog moet blijken), haalt hij op grotere schaal elders weer weg. Dan zijn die subsidies gewoon een manier om geld weg te sluizen van de natuurpot naar particulieren.
Trouw: "Hoewel staatssecretaris Henk Bleker (natuur) sceptisch is over het opofferen van landbouwgrond voor de natuur, is hij op eigen erf in Vlagtwedde druk bezig met de herinrichting. Hij ontvangt in totaal 174.372,96 euro natuursubsidie voor de omzetting van 6 hectares."
DeNederlandseGrondwet: "Bedrijven die veel bijdragen aan de luchtvervuiling krijgen onterecht subsidie van de overheid in de vorm van emissierechten. Dat is één van de conclusies uit een analyse van Natuur & Milieu. Vooral staalfabrikant Tata zou erg veel voordeel hebben bij de toekenning van emissierechten."