Parool: "Amsterdammers gaan minder vaak naar parken en recreatiegebieden. Ze zoeken nu vaker het groen dicht bij huis op: een plantsoen, de buurtmoestuin of de speeltuin om de hoek. Dat blijkt uit Het grote groenonderzoek dat de Dienst Ruimtelijke Ordening heeft laten verrichten."
Verjaagd uit het Gaasperpark op 27 mei 2013
Ook de bloemen werden weggemaaid
Deze afname van parkbezoeken is gewoon toe te schrijven aan de talrijke evenementen die in de Amsterdamse parken worden gehouden en gedurende een tot twee maanden een park als bijvoorbeeld het Gaasperpark afsluiten of onbruikbaar maken voor recreatie door opbouw en afbraak van festivaltenten. Het duurt maanden voor de grasvelden weer hersteld zijn. In het Gaasperpark duurde dat verleden jaar bijna een heel jaar, want in april van dit jaar moest er nog gras ingezaaid worden na de ravage die Amsterdam Open Air aanrichtte in 2012. Stadsdeel Zuidoost en Groengebied Amstelland jagen recreanten weg. Ook de barbecues en luidruchtige feestjes zorgen voor veel overlast waardoor natuurrecreanten wegblijven. De grasvelden en kinderbadjes liggen vol glas en afval. Het maaien van bloemenweiden maakt onze parken saai en lelijk. De festivalmaffia heeft bezit genomen van de parken en laat ze na elk evenement afgetrapt achter.
Leuk is anders!
In het gedrukte Parool van 16 november staat het artikel 'Tweedeling is in parken te zien'. Daarin lezen we dat mensen vooral voor de rust naar parken en recreatiegebieden gaan, om te wandelen en te fietsen. Ook dit: Parken die onlangs zijn opgeknapt, zoals het Noorderpark en het Bijlmerpark, hebben daardoor niet meer bezoekers gekregen. Sterker: ze krijgen minder aanloop. Geen wonder, want het Bijlmerpark is niet opgeknapt maar afgeknapt. Tienduizend bomen zijn er gekapt. Het is er nog steeds een kale bedoening. Je kunt er dwars doorheen kijken. Een park kun je het niet meer noemen. Er staat een zielig vlinderheuveltje met uitkijktorentje. En het zal niet lang duren voor de ijsvogels daar in de buurt ook verdreven zijn door de verbreding van de Gaasperdammerweg.
In hetzelfde artikel beweert de manager van het Ramadahotel dat meer volk een groter gevoel van veiligheid geeft. Inderdaad, een gevoel van veiligheid, maar geen echte veiligheid. Hoe meer volk en hoe meer horeca hoe meer criminaliteit. Dat zie je ook bij festivals. Bij evenementen heb je altijd politie, brandweer en ehbo nodig. Dat is niet voor niets. Er is drugsgebruik, er zijn gevechten, dronkenschap. Vanzelfsprekend denkt de manager van het hotel in de eerste plaats aan zijn opbrengst, en daar heeft hij zoveel mogelijk volk voor nodig. Feit is dat de natuurliefhebbers steeds meer uit de parken weggepest worden en dat de biodiversiteit steeds verder in het nauw komt.