De aanval op de parken

AOA

Het ziet ernaar uit dat parken in onze huidige samenleving door politici gezien worden als mogelijke oorden van ongewenst protest en ongeoorloofde paradijselijke beloften. De aanval op de parken is ingezet. In Turkije doet men dat met bruut politiegeweld, in Nederland schakelt onze overheid gewoon de commercie in. In dit land werd cynisch genoeg de Dag van het Park aangegrepen om de aanval op onze parken in te zetten. De verdrijving uit het paradijs op herhaling, now playing in a theater near you.

Volkskrant: "Bij botsingen tussen demonstranten en de politie in het centrum van de Turkse metropool Istanbul zijn vrijdagochtend gewonden gevallen. Om hoeveel gewonden het gaat, is nog niet duidelijk. Het aantal demonstranten was donderdag tot enkele duizenden gegroeid.

De protesten zijn gericht tegen het verdwijnen van het laatste park rondom het centrale Taksimplein, dat ook door Nederlandse toeristen veel wordt bezocht. Net als donderdagochtend gebruikte de politie traangas om een einde te maken aan een vreedzaam tentenkamp in het kleine Gezi Park.

De politie heeft de toegangswegen naar het park afgesloten. De betogers protesteren behalve tegen het verdwijnen van het park, dat plaats moet maken voor een winkelcentrum, ook tegen de bouwwoede van de Turkse regering en het stadsbestuur."

SamenNieuwWest: "Het park als onderneming

Tijdens de Dag van het Park op zondag 26 mei organiseerde Stad-Forum een BBQ met discussie in het Rembrandtpark. Samen met parkbezoekers, ondernemers en beleidsmakers stond het forum stil bij het park van de toekomst. De stad Amsterdam moet bezuinigen, ook op het onderhoud van de Amsterdamse parken en bossen. Dit vraagt om andere manieren van onderhoud, exploitatie en programmering van de parken. Hoe kunnen enthousiaste ondernemers en bezoekers actief een rol spelen in beheer en programmering van de parken?

Tobias Woldendorp van DSP-groep pleit voor het vormen van één stichting voor parkmanagement. Ondernemers, bestuurders, beleidsmakers, potentiële parkvervuilers (zoals bijvoorbeeld fastfood ketens uit de buurt die producten verkopen die zorgen voor zwerfafval) en ook bevlogen bewoners kunnen zo beter samenwerken.

De ondernemers zijn enthousiast over de voorgestelde organisatievorm.

Er bestaan trouwens ideeën te over voor nieuwe voorzieningen in het Rembrandtpark, zoals een restaurant, kiosk en sanitaire voorzieningen.

Wethouder Freek Ossel is tevreden met de denkkracht in het Rembrandtpark tijdens de Dag van het Park. "Het is een positieve discussie. Sommige dingen gebeuren al, maar je moet dingen ook uitproberen". Dat leidt tot innovatie. Een niet te missen stap voor een "park als onderneming"."

festivalgras
Rottend festivalgras
na Amsterdam Open Air 2012

Op de 'participatiebijeenkomst' van 30 mei hier in de manège in Zuidoost waren ook hoofdzakelijk ondernemers uitgenodigd. Wat men, d.w.z. de regenten van Groengebied Amstelland, op het oog heeft is een privatisering van onze parken. De bezoeker heeft enkel nog een functie als consument en klant. Freek Ossel gedraagt zich als een verstokte neoliberaal van de oude stempel, als een lid van de Commerciële Kerk van de Laatste Dag (Hallelujah, laat de euro's tot mij komen! Après moi, le déluge!). Nu betalen voor parkeren voor je deur? Straks betalen voor het uitlaten van je hond of wandelen in het park. Van natuurbeheer is geen sprake meer in het beleid van onze regenten. Biodiversiteit? Nooit van gehoord! Als onze parken ondernemingen zijn, dat moeten ook de vogels en de kikkers, de eigenlijke bewoners van de parken, gehoord worden. Misschien kunnen we ze wat helpen om hun stem te laten horen in onze stadsdeelraden en het stadhuis. Ik hoor liever een kikkerconcert dan een kakofonie van 11 podia met techno/house/techhouse/deep house/disco/hip hop/electro en fuck-a-duck gedoe.

SamenNieuwWest: "Sinds 2005 vindt jaarlijks het Lovelandfestival plaats in het Sloterpark. Veel bewoners van Nieuw-West zijn niet blij met ieder jaar opnieuw een hele dag geluidsoverlast. Ook de kwaliteit van de grasmat van het grote parkeiland - nabij de heuvel - is door belasting met te zwaar materieel en te intensief gebruik in de afgelopen jaren sterk verslechterd. Vorig jaar was het dan ook een goede beslissing van het stadsdeel om het parkeiland niet als festivalterrein beschikbaar te stellen.

De schade van de vorige jaren gehouden Lovelandfestivals is nog steeds niet hersteld.

Dit nieuwe lawaaifestival vindt plaats in de broedtijd. De pal naast het terrein gelegen reigerkolonie is druk aan het broeden en onlangs is hier zelfs een broedend lepelaarspaar gespot."

VriendenVanDeSloterplas: "Begin mei bereikte ons het bericht van de mogelijke vergunning voor dit festival. In de Westerpost hebben wij direct laten weten wat onze bezwaren zijn tegen dit festival:

- De broedende vogels.

- Het terrein, namelijk het Grote Parkeiland waar 2 jaar geleden enorme schade is ontstaan door het Loveland Festival. Vorig jaar mocht Loveland niet op dat deel plaats vinden. Maar ook nu is de schade nog steeds zichtbaar.

- De te korte tijd tussen vergunning en datum van het festival.

Naast ons bezwaarschrift aan het stadsdeel hebben we ons bezwaar ingediend bij de rechtbank Amsterdam met het verzoek tot een voorlopige voorziening ter voorkoming van het Mystic garden Festival. Daarnaast hebben we bij het Ministerie voor Economische zaken ons bezwaar voorgelegd. Dit ministerie bewaakt de uitvoering van de Flora- en faunawet.

Op 28 mei vond de behandeling van ons verzoek betreffende de Voorlopige Voorziening bij de rechtbank plaats. Peter Stein en Harriët Haakma Wagenaar hebben daar de vereniging vertegenwoordigd. Tot onze verbazing was, naast vertegenwoordigers van het stadsdeel, de ondernemer van Mystic Garden met zijn advocaat aanwezig. Deze voerde uitgebreid het woord en de ondernemer mocht inbrengen wat voor vreselijke strop het voor hem zou zijn als het festival niet door zou gaan. Uit een onderzoek naar de dieren in het park werd geciteerd dat reigers en lepelaars minder gevoelig zijn voor geluid dan mensen, zodat ons bezwaar daarmee niet gegrond was. Bovendien heeft de organisatie enige aanpassingen gedaan. O.a. is de toegang tot het festival verplaatst waardoor er minder beweging is vlak bij de broedende vogels. 

Aan het eind van de zitting werd door de advocaat van Mystic Garden aan de rechter een mail overhandigd van het ministerie van Economische Zaken en Milieu, waarin stond, dat het ministerie, na het bestuderen van de stukken, van mening is dat de genomen maatregelen voldoende zijn. Wel wil het ministerie dat de situatie gemonitord wordt. Ondanks dat het ministerie er van uit gaat dat er geen verstoring plaats vindt wil hij dat er ook achteraf gemonitord wordt of er  geen nadelige effecten zijn op het broedproces. Dat moet binnen 3 dagen na het festival. Dat moet door een deskundige gebeuren. Naar aanleiding van onze brief aan het ministerie kregen wij een antwoord ongeveer gelijke strekking (Klik hier voor antwoord).

Mocht  u van oordeel zijn dat het festival overlast veroorzaakt, dan kunt u reageren op telefoonnummer 020 421 4567 (gemeente Amsterdam) of bij de organisator van het festival (06 498 06 066)."

aoa2012

Heel cynisch dat die festivals vaak idyllische namen krijgen als Mystic Garden. De New Age beweging is inmiddels al helemaal verloederd tot puur commercieel gerommel. Festivals afficheren zich meestal met paradijselijke voorstellingen. Zo wordt een gigantische leugen gecreëerd. De werkelijkheid is anders, die stinkt naar rottend gras.

Op de rechtszitting van 30 mei waar de vergunning voor Amsterdam Open Air werd behandeld hadden we dezelfde toestand als voor de Sloterparkzitting: niet alleen de vergunningverlener was er, maar achter hem zat Groengebied Amstelland en in het midden van de zaal, vlak voor de rechter, zat een van de organisatoren van Open Air. Vreemd, heel vreemd.

Op een gegeven moment vroeg de rechter aan Sjoerd Wynia van Open Air, of er een  groot financieel belang voor hem aan verbonden was om dit festival door te laten gaan. Dat beaamde hij natuurlijk. Want het draait in dit festival niet om cultuur (een kakofonie van 11 podia heeft niets meer met cultuur te maken) maar om winst. Vreemd dat in een zaak tegen een vergunningverlener de hoofdpersoon ineens de festivalorganisator blijkt te zijn en een ereplaats krijgt.

Wat wij nodig hebben is een nieuwe rechtsorde, die naast de onafhankelijkheid van de rechtspraak tegenover de staat, ook de onafhankelijkheid van de rechter tegenover de economie, d.w.z. de grote financiële belangen, vastlegt.

Onze rechtspraak weegt belangen tegen mekaar af, maar dat zijn hoofdzakelijk financiële belangen. Het is volkomen buiten alle proporties dat een of twee dagen muziekfestijn (lees de winst van een paar muziekmagnaten) van groter belang geacht worden dan de maanden dat parken niet meer hun eigenlijke recreatiefunctie kunnen vervullen en dat schade wordt toegebracht aan fauna en flora. Deze commerciële rot verspreidt zich over heel Nederland. Er is geen stad of stadsdeel meer te vinden dat geen festival organiseert in groengebieden. En dat betekent jammer genoeg dat geen park gespaard wordt.

De natuurbarbaren dreigen onze parken over te nemen. Dien bezwaren en protesten in. Bel naar politie en overheden om uw klachten en overlast kenbaar te maken.

© 2009