Lachie-lachie doen
Wim de Bie over de lach van Rutte
In het huidige kabinet gaat het vooral om beton voor de heilige koe – de auto, niet om cultuur of natuur. Dit kabinet breekt alles af wat Nederland lief is. Van Rutte weten we dat het om het geld gaat. Wat Wilders betreft, die man haat Nederland.
RTV Utrecht: "Staatsbosbeheer moet mogelijk de Nieuwe Hollandse Waterlinie verkopen. In het regeerakkoord staat dat Staatsbosbeheer 15.000 hectare natuur van de hand moet doen om 100 miljoen euro te besparen."
Telegraaf: "De verkoop van groene publiekstrekkers als het Malieveld en het Haagse Bos, Spaarnwoude bij Haarlem en de Nieuwe Hollandse Waterlinie rond Utrecht hangt in de lucht.
De huidige eigenaar Staatsbosbeheer moet van het nieuwe kabinet 15.000 hectare natuur verkopen om zeker 100 miljoen euro te besparen.
Staatsbosbeheer bevestigt de dreigende uitverkoop. Al is onduidelijk waar zij straks het eerste verkoopbord de grond inslaat. 'Maar het gaat inderdaad om tientallen rijksmonumenten en bekend stadsgroen, dat jaarlijks miljoenen mensen trekt', zegt woordvoerder Harry Koenders. De ambtenaren moeten op zoek naar een gebied ter grootte van 30.000 voetbalvelden.
'Het is ook nog eens een enorme geldverspilling', zegt SP'er Jansen. De grond is ooit voor circa tien euro per vierkante meter gekocht en ingericht. Staatsbosbeheer krijgt er op de vrije markt misschien tien procent voor terug. 'Als ze alle grond verkopen, gooien we meer dan een miljard euro weg. Dat is pas echt smijten met belastinggeld', vindt de socialist. Staatsbosbeheer benadrukt dat het altijd loyaal het kabinetsbeleid zal uitvoeren. 'Maar het is misschien wijs om stil te staan bij de consequenties', formuleert Koenders."
Milieufederatie: "In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet is aangekondigd dat er 150 miljoen euro bezuinigd gaat worden op waterkwaliteit. Dit bedrag wordt bezuinigd op de inzet van Nederland voor het bereiken van de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water. De bezuiniging betreft de rijkswateren.
De waterschappen zijn bezorgd dat de afspraken die Nederland met Brussel heeft gemaakt hierdoor niet na kunnen komen. ‘Hoewel het hier gaat over het rijkswater, gaat het hier om reeds gemaakte afspraken met Brussel. Het gaat om een fors bedrag en de bezuiniging is geen goed signaal richting de waterschappen en gemeenten die ook investeren in waterkwaliteit. Het rijk kan niet zomaar onder de gemaakte afspraken uit’, aldus Hans Schouffoer. Aangezien waterkwaliteit erg belangrijk is voor de natuur en de recreant, vindt ook de Milieufederatie het belangrijk dat gemaakte afspraken worden nagekomen."