DePers: "Sinds we onze ziel en zaligheid aan het internet toevertrouwen, gaan de wieltjes van de elektriciteitsmeter alleen maar sneller draaien. En eigenlijk zouden al die Tweets, de Facebook-roerselen en het eindeloze ge-YouTube een stuk groener moeten.
Zangeres Lady Gaga is wereldwijd de meestgevolgde twitteraar. ‘i like bitter dark chocolate desserts’, twitterde ze een paar dagen geleden. Waarna zo’n tien miljoen twitteraars zich laafden aan dit heugelijke nieuws.
Al dat gegoogle, gefacebook en ge-twitter heeft één ding gemeen: de bits en bytes lopen via datacentra, die je in feite de hersenen en spierkracht van internet zou kunnen noemen. Deze blokkendoos-achtige gebouwen met enorme zalen vol servers herbergen onze e-mails, onze foto’s, filmpjes, profielen en zakelijke beslommeringen. Kortom: ons leven.
En wat erger is, veel van die datacentra draaien op vieze stroom. Dat beweert tenminste Greenpeace, dat onlangs het onderzoek How dirty is your data? (pdf) publiceerde.
Vooral Apples beslissing om zijn nieuwste datacentrum in North Carolina te vestigen krijgt er stevig van langs. De elektronicareus zette er voor 1 miljard dollar een van de grootste datacentra ter wereld neer. Het gaat dienen voor Apples nieuwste speeltje: de iCloud, waarmee gebruikers de inhoud van hun computer deels op de servers van Apple kunnen stallen.
Greenpeace bekijkt dat heel anders en schat dat het nieuwste Apple-datacentrum jaarlijks evenveel stroom vreet als 80.000 Amerikaanse huishoudens. ‘De keuze van Apple laat zien dat het bedrijf zich voor zijn cloud-operatie niet wil commiteren aan schone energie."
InfoWorld: "As Apple gets ready for the fall launch of iCloud, its brand-new Internet service for Mac and Windows, it seems only right to mark (if not exactly mourn) the passing of MobileMe, one of the rare product flops Apple has seen in recent years. While there was much to praise about MobileMe, there were too many problems -- both real and perceived -- that ultimately doomed the service.
What went wrong with Apple's pioneering Web services infrastructure? Why did Apple believe that its only option was to demolish the MobileMe brand? In part, it was a simple matter of established pattern. As we saw with MobileMe's predecessors, iTools (2000-2002) and .Mac (2002-2008), when Apple is ready to move on, these services simply cease to exist. MobileMe is on the same path, despite its being granted an unprecedented year to wave goodbye."
Vanuit het standpunt van Apple is het misschien efficiënter of laten we zeggen winstgevender om met een iCloud te beginnen (als de consument maar genoeg iPads, iPods en iPhones koopt), maar ik ben bang dat dit weer een ontwikkeling is die maar een paar jaar mee zal gaan. Apple heeft de neiging om met iets te beginnen en na een paar jaar te laten vallen. Een paar jaar geleden ging de Homepage ter ziele, en foto- en webpagina's van gebruikers moesten overgezet worden naar MobileMe. Ik heb recent nog een aantal fotopagina's op MobileMe gezet. Nu krijg ik het bericht dat MobileMe gaat verdwijnen en iWeb niet langer verder ontwikkeld wordt. Zo ga je niet met je klanten om. Het kost ontzettend veel tijd en moeite om alles weer ergens anders te deponeren en mogelijk een nieuwe site op te moeten starten met een nieuwe app. Het is verspillling van energie en tijd. Het is allesbehalve efficiënt. En iCloud duurt waarschijnlijk ook maar een paar jaar, als het al niet de ondergang is van het Apple imperium. Ik hoef geen iCloud. Ik wil een betrouwbare host waar je jaar in jaar uit terecht kan. Maar het ziet ernaar uit dat de snelheid waarmee ontwikkelingen plaatsvinden (en niet elke verandering is verbetering) negatief begint te werken. Het internet wordt een log beest dat veel aandacht en zorg behoeft, veel energie en moeite opslorpt die beter besteed had kunnen worden aan content.
Apple vergist zich in zijn strategie. Niet MobileMe als opzet was fout, maar de technische uitwerking en ondersteuning. Als daar niets aan gedaan wordt is iCloud hetzelfde lot beschoren. Van mij mag MobileMe blijven. Maar ja, het zijn de internetbobo's met hun jacht naar winst die bepalen hoe het internet eruit ziet. Het is natuurlijk heel raar om al je persoonlijke gegevens, adressen, files, wachtwoorden op een server in het buitenland te zetten, terwijl je websites, blogs, en fotopagina's er niet meer terecht kunnen. Als iWeb en Gallery verdwijnen dan is het hele iCloud concept belachelijk. Het is niet meer dan syncing en dat is een service vooral voor Apple freaks die veel Apple gadgets hebben. Waarom syncing van je laatste foto's gedurende enkel een maand, terwijl mijn openbare fotopagina's er niet welkom zijn? Dit kan alleen maar leiden naar een totale controle van persoonlijke bestanden door overheden en bedrijven. Dat lijkt mij niet wenselijk in de huidige politiek, zeker niet als je de ontwikkelingen in de VS een beetje volgt. Openbare bestanden als websites en YouTube films horen op de Cloud, persoonlijke gegevens niet. Trouwens, met een NAS van een paar tientjes kun je zelf je apparaten synchroniseren.
Het probleem voor mij en heel veel andere mensen die iWeb intensief gebruikten, is dat links verdwijnen naar pagina's en foto's. Bijzonder pijnlijk is dat links in Google Earth placemarks, kmz files, kapot gaan en vervangen moeten worden. Dat is een enorm werk. Neem bijvoorbeeld mijn Wodehouse, Het Gein en Hyakunin Isschu GE projecten met honderden foto's die op iWebpagina's staan. Alles hier is heen en weer gelinked. Dan is er nog de Google Lit Trips site die heel wat belangrijke literaire GE projecten verzameld heeft en al druk bezig is met het overzetten; een project dat maanden kan duren. Het zijn niet alleen je foto's die een nieuwe plek moeten krijgen, maar ook complete websites, en het gemak van internet was juist het linken van het ene naar het andere. Nu moeten heel wat mensen een inspanning leveren die bijna overeenkomt met het opnieuw creëren van een of meerdere websites from scratch en alle links opnieuw maken en controleren. Dat Apple dit zomaar aanricht is onvoorstelbaar. Zo moeilijk is het toch niet om bestaande iWeb sites een plekje te garanderen in de iCloud! Maar zo wordt de Achillespees van het internet wel duidelijk. Alles van waarde is weerloos en in de internetwereld ook kortstondig. Niettemin wordt er een gigantische moeite gedaan om zelfs de meest onzinnige internetboodschappen van mail tot tweet voor langere tijd te bewaren om 'veiligheidsredenen', terwijl culturele sites als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen omdat de bobo's er geen brood meer in zien.
Bent u al klaar voor IPv6? Daar heb je wel een geschikt modem voor nodig. Er wordt hier aan gewerkt. We strive to serve.