De neoliberale huilebalken zijn in geweeklaag uitgebarsten over het regeerakkoord. Het is huilie huilie bij neolib en de pee voor de vee. Want de 'hardwerkende' boven-modale werker moet ineens meer voor zorg betalen. Dat is toch schrikkelijk! Daar gaat je wereldcruise, daar gaat je tweede auto! Dat zou toch verboden moeten worden! Tja, wat moet je met die asociale neoliberalen? Laat ze eindelijk eens een idee krijgen van wat het is als mensen moeten bezuinigen op essentieel levensonderhoud, wat niet eens van hen gevraagd wordt, het gaat om het opgeven van wat luxe en zelfs dat is nog de vraag want er is wel een hogere belastingverlaging voor de hogere inkomens. Trouwens, een kenmerk van liberalen is hun gebrek aan empathie voor de minder bedeelden. Zij denken alleen aan zichzelf. De neoliberale huilbabies zijn gewend gepamperd te worden en nu ineens moeten ze een fles Blanc de noirs Bollinger Vieilles Vignes Francaises 1997 champagne per week missen. Ze voelen zich vanzelfsprekend van de pot gerukt.
Krapuul: "Hardwerkende Nederlanders kunnen keihard liegen"
De hele crèche neolibbetjes met het slabbetje nog om hun nek is aan het janken geslagen. Het is inderdaad hemeltergend dat een kleine coterie meer moet betalen dan anderen voor ziekenzorg. Maar het is nog belabberder dat de overgrote meerderheid van de bevolking veel minder salaris betaald krijgt dan die coterie. Dus laten we alles dan maar gelijktrekken, de neolibs betalen hetzelfde aan zorg als iedereen maar krijgen ook hetzelfde salaris. Geen salarissen boven de 10.000 euro bruto per maand, ook voor ministers, managers en bankdirecteuren! Hard werken ze in elk geval niet. De banksters onder hen zijn zelfs de oorzaak van de huidige crisis. Al te velen onder hen gooien er met de pet naar en frauderen er lustig op los. Ook sommige gristenen lusten er wel pap van. Zijn de neolibbetjes stoutjes geweest? Ach, wat schattig toch. Wij moeten veel begrip hebben voor deze kleine schobbejakjes. Voor hare majesteit Slandsbelang. Want straks gaan ze nog asiel zoeken in het buitenland en dan kan België de stroom zorgvluchtelingetjes niet meer aan.
Mirjam Visser: Verkiezingen
Maar alle gekheid op een stokje, na lezing van het regeerakkoord lijken me toch wat rare kantjes aan dit akkoord te zitten. VVD en PvdA willen 1. de schatkist op orde brengen, 2. eerlijk delen en 3. werken aan duurzame groei. 1 en 2 kun je al op je buik schrijven want de staatsschuld wordt niet afgebouwd en door de bezuinigingen onttrek je 16 miljard aan de economie; weg is de duurzame groei.
"Iedereen zal naar vermogen moeten bijdragen om de rekening van de crisis te betalen." staat in het regeerakkoord. Laat ik nou gedacht hebben dat rechtvaardigheid betekent: de veroorzakers van de crisis verantwoordelijk te stellen voor hun daden en ze de crisis te laten betalen, en niet in het minst ervoor te zorgen dat de banksters stoppen met hun schadelijke casinospelletjes.
"De succesvolle samenwerking tussen bedrijfsleven, wetenschappelijke instellingen, regio's en overheid ... wordt voortgezet." lees ik verder. Foute boel. Dat is afbraak van zelfstandig onderwijs en leidt tot verdomming in het onderwijs en bijgevolg ook in het bedrijfsleven. Vakidioten hebben we al genoeg.
Ook de regeldruk wordt verder verminderd. En dat terwijl de deregulering één van de grote oorzaken is van de huidige crisis.
Interessant: "De taken van de AIVD worden heroverwogen. Voor de informatieverwerving in het buitenland wordt overgestapt op samenwerking met buitenlandse diensten en wordt de eigen buitenlandtaak geschrapt." Aha, aha! Aan de ene kant betekent dit dat wat we allang deden voortgezet wordt: het aanschurken tegen een militair Amerikaans imperium. Ten tweede ... is het nu gedaan met het actief ondermijnen van buitenlandse regeringen en het sturen van spionnen in helicopters? Ik ben bang van niet. Nederland blijft een dependance van de VS, wellicht nog meer dan ooit.
De koopkracht van de bevolking is nooit een grote zorg geweest voor de liberalen. Nu de kleine groep betere verdieners getroffen wordt is het land te klein voor de jammerklachten. Satirisch rechts gaat uit zijn bol. Men slaat aan het rekenen.
Volkskrant: "RTL pakte gisteren uit met groot nieuws. 'Grote groepen mensen' gaan er met het nieuwe regeerakkoord 20 tot 30 procent op achteruit. Volkskrant-redacteur Rutger Bregman heeft een vergrootglas nodig om te kunnen zien over wie het gaat.
Vrijdagavond half acht, RTL heeft groot nieuws. 'Experts' zouden op basis van geheime documenten van het CPB hebben berekend dat 'grote groepen Nederlanders' er 20 tot 30 procent op achteruit zullen gaan in koopkracht. In slechts vijf jaar tijd. Alleenstaande werkenden: 20 procent. Gepensioneerden: 25 procent. Uitkeringstrekkers: 30 procent. Het CPB zou de berekeningen van de 'experts' hebben bevestigd.
Het kabinet is al gevallen voor het is opgestaan, denk je dan.
Even met het CPB bellen. De woordvoerder heeft 'geen flauw idee' waar RTL het over heeft. Er zijn geen 'geheime CPB-documenten'. Ja, 's middags heeft wel iemand van RTL gebeld over de 'koopkrachtwolk' die maandag al openbaar werd gemaakt. Maar 'grote groepen' die er 20 tot 30 procent op achteruitgaan? De woordvoerder denkt dat ik een borrel teveel opheb."
De koopkrachtwolk van het CPB
De grote aantallen zitten onder 25000 euro per jaar.
Uit bovenstaande grafiek blijkt toch dat onder de 25000 euro de meeste en grootste koopkrachtdalers zitten. En bij de hoogste inkomens is er nauwelijks een daling, soms zelfs een stijging. Dus de VVD moet echt niet zeuren. Vooral de kleine inkomens laten de grootste schommelingen zien. De vraag is wie er daar voordeel bij heeft en wie in het nadeel zit. Heeft de PvdA zich bij de neus laten nemen door de huilbabies van de VVD?
In elk geval moet goed onderzocht moet worden of er geen groepen mensen buiten de boot vallen, zoals gehandicapten en alleenverdieners, anders kunnen we ook niet spreken van 'eerlijk delen'. Het regeerakkoord is wel erg snel tot stand gekomen.
Zeer kwalijk is het snijden in de publieke omroep.
VPRO: "Het is onterecht en ondoordacht dat het nieuwe kabinet opnieuw 100 miljoen euro gaat bezuinigen op de publieke omroep. Daarmee moet meer dan waar ook ingeleverd worden. In totaal wordt een derde van de mediabegroting weggesneden zonder enige politieke notie van de rol die publieke omroep zou moeten spelen in de inmiddels volstrekt vercommercialiseerde informatiemaatschappij.
De bezuinigingen van het eerste kabinet Rutte zijn nog in volle gang. Na het opheffen van de Wereldomroep en de omroeporkesten en grote reorganisaties en fusies bij de omroepen landen de bezuinigingen vanaf 2014 in de programma’s op radio en TV."
Het doel van de neoliberaal is duidelijk het terugdringen van de staat ten gunste van het bedrijfsleven. Dat blijkt ook uit het ruïneren van de publieke omroepen. Hoe minder kritische en intelligente programma's hoe meer het bedrijfsleven ongecontroleerd zijn gangetje kan gaan. RTL wil natuurlijk alles overheersen met zijn neoliberale dogma's.
Wat de AIVD betreft, het is de taak van de AIVD om staatsgevaarlijke individuen en organisaties in de gaten houden en te dwarsbomen. De VVD is een staatsgevaarlijke organisatie. Het neoliberalisme heeft als doel de afschaffing van de staat en het bevorderen van de macht van het bedrijfsleven. De macht van de banken en banksters is al ontzettend groot geworden. De financiële wereld bepaalt de economische richting van onze regeringen. De banksters zijn ook de oorzaak van de crisis. Wordt het niet eens tijd dat de AIVD zich bezighoudt met de VVD en hun staatsondermijnende activiteiten? Het aantal fraudeurs bij de VVD is ook zeer groot; hun fraude betreft miljoenen. Straf voor wie straf verdient!
De huilebalken van de VVD staan op hun privileges. De PvdA heeft meer uit handen gegeven dan ze zich bewust zijn; zij gaan door met het steunen van een neoliberaal beleid. Later zullen dan de scherpe kantjes voor de VVD-achterban weer weggeschaafd worden en staat de PvdA met een mond vol tanden en een slinkende achterban. Want tenslotte is er totaal geen noodzaak om te bezuinigen, en dat doet Rutte dus ook niet. Maar Rutte haalt wel miljarden weg uit de sociale kas. De 'brug' die geslagen wordt is niet begaanbaar, er ligt geen wegdek op. Het is ook niet de bedoeling dat dat wegdek er komt. Dat zullen we later wel merken. Ondertussen neemt de emissie van broeikasgassen in Nederland nog steeds toe. Gaan we daar eens iets aan doen?