De kop van Rutte

Laat ik deze keer maar eens dicht bij huis beginnen. Op zijn weblog heeft Emile Jaensch, portefeuillehouder in het Dagelijks Bestuur van Zuidoost, een stukje over Veenhuizen, getiteld Wijs Beleid. En verhip, hij breekt een lans voor een Keynesiaanse aanpak van onze economie, d.w.z. investeren om de economie weer op gang te krijgen. Wat dat betreft zijn we het roerend eens. Ook de hele meute van RTL7 klaagt nu over de crisis en de bezuinigingen. Tja, dan hadden ze een tijd geleden niet als wolven mee moeten huilen met de aanjagers van de crisis die de shocktherapie, dus bezuinigen, wilden toepassen. De RTL presentatoren zitten natuurlijk tot over hun oren in de belangenverstrengeling; ze zijn zelf speculanten, zelfs in goud, en berichten tegelijkertijd over de stand van de economie in hun economisch nieuws. De kapitalistische schizo's! Nu voelen ze het in hun eigen portemonnee.

Ik zou zover niet willen gaan als Emile in zijn koestering van dit 'erfgoed' van het 'pauperparadijs' Veenhuizen, maar er klinkt ook bij Jaensch een stille waarschuwing door (hoop ik). Er horen kanttekeningen bij. In Veenhuizen zouden de armen en bedelaars 'heropgevoed' worden, want de bestuurders van toen vonden het uit eigen belang, ideologisch en praktisch beter om deze mensen als criminelen te beschouwen en van de straat te halen; maatschappelijke hervormingen en sociaal beleid waren toen nog niet zo ontwikkeld. Armoede en onrecht tierden welig. Het is geschiedenis die we niet mogen vergeten.

Het ziet ernaar uit dat onze huidige bestuurderen, Rutte, Samsom en Asscher, aan het eind van hun Latijn zijn en geen reële oplossingen meer zien, terwijl de Keynesiaanse aanpak al eerder is toegepast en ook geholpen heeft. Dit kabinet is van de ratten besnuffeld, het is blind. Als ze zo doorgaan dan tieren straks armoede en onrecht weer net zo erg als in de 'glorietijd' van Veenhuizen. Rutte en Asscher zijn partijpolitici en politieke sjacheraars, geen staatsmannen. Er zijn tijden waarin je je partijpolitiek moet loslaten en moet uitgaan van de werkelijkheid om oplossingen aan te dragen die onze hele maatschappij er weer bovenop helpen. Dit kabinet Wammes Waggelt verder op de neoliberale in het veenmoeras doodlopende weg.

organized crisis
Klik voor vergroting
(Vervang in gedachten de kop van Uncle Sam door Rutte,
dan heb je de kop van Jutte)

NRC: "De helft van de grote Nederlandse gemeenten heeft onvoldoende geld om risico’s op te vangen. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad naar de financiële positie van de twintig grootste gemeenten.

Financiënwethouders van verschillende grote gemeenten merken op dat de vele bezuinigingen van de laatste jaren, gecombineerd met de crisis op de vastgoedmarkt, de kritieke grens van hun begroting raakt."

Beursgorilla: "De recessie tast de winstgevendheid van grote bedrijven aan. Dat heeft de Volkskrant uitgezocht. De krant onderzocht de 23 belangrijkste beursgenoteerde Nederlandse bedrijven. In 2012 is de winst van deze bedrijven ruim 31 procent gedaald, terwijl de winst de jaren ervoor nog groeide."

GlobalInfo: "Ook in het buitenland trouwens (Londen, Parijs, Barcelona, Boston) lopen Portugezen en sympathisanten te hoop tegen het crisisbeleid en de bezuinigingen onder bevel van de Troika (Europese Centrale Bank, Europese Commissie en IMF)."

TripleCrisis: "In the wake of the global financial crisis, Keynesianism has had something of a revival.  In practice, governments have turned to Keynesian policy measures to avert economic collapse. In the theoretical area, mainstream economists have started to give grudging attention to Keynesian perspectives previously dismissed in favor of New Classical theories.

This theoretical and practical shift is taking place at the same time that environmental issues, in particular global climate change, are compelling attention to alternative development paths.  Significant potential now exists for “Green Keynesianism” : combining Keynesian fiscal policies with environmental goals.

But there are also tensions between the two perspectives of Keynesianism and ecological economics.  Traditional Keynesianism is growth-oriented, while ecological economics stresses limits to growth.  Expansionary policies needed to deal with recession may be in conflict with goals of reducing resource and energy use and carbon emissions.  In addition, long-term deficit and debt problems pose a threat to implementation of expansionary fiscal policies."

We staan nu niet alleen voor een economische crisis, maar ook een klimatologische. Gevraagd: staatsmannen of staatsvrouwen met visie, geen kneusjes als Rutte en Samsom die de bevolking verarmen en de crisis aanwakkeren.

© 2009