AmsterdamCentraal: "De vroegere tuinsteden Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer zijn sinds 1 mei samengesmolten tot het grote stadsdeel Nieuw-West.
Maar blijft Nieuw-West op termijn ook in voldoende mate een tuinstad? Ik begon dit sterk te betwijfelen toen ik een kijkje nam bij de vernieuwbouw achterin Osdorp, aan de Pieter Calandlaan. De eerste generatie woningen is en wordt daar na een halve eeuw vervangen door de tweede. Eventjes waande ik mij in een nieuwere uitvoering van de Wibautstraat.
Wel moeten we scherp blijven op de ontwikkelingen, vooral omdat de corporaties tegenwoordig geen woningbouwverenigingen meer zijn, maar projectontwikkelaars. Uit elke vierkante meter moet zoveel mogelijk opbrengst worden gehaald.
Wat vroeger park was, is nu volgebouwd. Wat vroeger blauwe lucht was, is nu een woontoren. Met de nieuwbouw is er veel minder 'tuinstad' voor teruggekomen. Niettemin wil men bij het aanprijzen van de koopappartementen toch nog graag profiteren van het imago van de tuinstad."
Het is triest. Hier en daar een plantenbak, waarschijnlijk bedoeld om de dronkelappen 's nachts een zeikplek aan te bieden. Dit is wat je noemt asociale woningbouw. Kale muren, geen groen. Het getto van morgen. Met hoogstens hier en daar waar mogelijk (en illegaal) een daktuintje, een postzegelparkje, een minuscuul veldje met kunstgras voor de kids. In de straat op de foto zijn daktuintjes helemaal niet mogelijk. De projectontwikkelaars zelf wonen vanzelfsprekend heel ruim in een villa op de buiten, ook met ruime hypotheekrenteaftrek.
Maar ik zie dat de straten gelegd zijn met handzame stenen en tegels, voor het geval de komende regering de uitkeringen met 10% gaat korten.