De participatiedystopie

Het taalgebruik van onze politici is erbarmelijk. 'Participatiesamenleving' is een ander woord voor 'Weet je wat je doet? Je ziet maar!' zoals mijn oom vaak zei als hij dronken was. Alles wordt tegenwoordig verhuld in een onsmakelijke woordenbrij om te verhullen dat het eigenlijk alleen maar om geld gaat, geld voor de bovenklasse natuurlijk. Want de kleine man wordt er tegenwoordig van beschuldigd een calculerende spitsburger te zijn die er op los fraudeert. Intussen graait de top, de elite, het schuim van de natie als nooit tevoren. Alles moet tegenwoordig 'vermarkt' worden. Dat geldt voor alles in deze neoliberale dystopie. Dat geldt ook voor kunst en natuur. Het is de waan van de dag.

Subsidies gaan vandaag de dag niet meer naar behoeftige burgers maar naar behoeftige banken en bedrijven. En om het gooien met geld respectabel te maken heeft men het over het landsbelang. In dit Nederlandse Brezjnevtijdperk, met Mark 'Wammes Waggel' Rutte als fanfareleider, overspoelt de neoliberale nomenklatura het land met dure plannen om de natie op te stoten in de vaart der volkeren. Je hebt onder andere de JSF, en je hebt de neoliberale hobby bij uitstek: de bouw van snelwegen. Geef ze de kans en ze timmeren aan een nieuwe huizenbubbel. Intussen zakt het land verder in een depressie. De corruptie in neoliberale kringen neemt toe. Ook de institutionele corruptie.

NRC: "De uitbreiding van snelwegen wordt vaak onvoldoende onderbouwd. De toekomstscenario’s waarmee wordt gerekend in de besluitvorming, gaan uit van een onrealistisch hoge verkeersgroei. Dat staat in een vandaag gepubliceerd onderzoek van CE Delft in opdracht van een aantal natuur- en milieuorganisaties, schrijft persdienst Novum."

skyscrapers

Het wemelt van de onzinnige projecten die met veel geld gepromoot worden: stadslandbouw,  stadstuinbouw, 'behoud door ontwikkeling', bomen op flatgebouwen, enz. Het gaat dan meestal om geld, om het vermarkten van publieke terreinen voor commerciële doeleinden. De discussietempels draaien op volle toeren. Sla een slaatje uit het park kan als motto van de dag dienen. De eetbare stad. Ondertussen daalt de leefbaarheid en stijgt de luchtvervuiling in onze steden en worden er steeds meer bomen en struiken gekapt. Want het onderhoud daarvan is te duur. Dus er komt een 'grasplan', dat in feite nog meer geld kost. Daarom beter maar wat sla en boontjes geplant in zelfbeheer bij de burger. En wie in de bijstand zit moet dan vanzelfsprekend dwangarbeid gaan verrichten in die stadstuintjes. Zover is de PvdA blijkbaar ook al. De burgers betalen wel sociale premies maar als puntje bij paaltje komt dan hebben ze geen recht op een uitkering, maar zullen er voor moeten werken voor een hongerloontje, nog minder dan het minimumloon.

Ook de natuur in Nederland wordt bedreigd door dit klimaat van commercialisering. De  openbare instellingen die onze natuur beheren verschansen zich steeds meer achter geheimhouding en bedenken hun plannen in achterafkamertjes. Inspraak wordt zoveel mogelijk gesaboteerd. De burger moet maar naar de rechter stappen als het beleid anders moet. De Noord-Hollandse groengebieden worden al jaren de commercialisering in gedreven. Jaap Bond, gedeputeerde bij Noord-Holland, heeft het heft stevig in handen in Noord-Holland. Onder zijn beleid wordt de EHS, de Ecologische Hoofdstructuur, flink aangetast en worden bestemmingsplannen met voeten getreden. Het evenementenbeleid van Noord-Holland, en dus ook de groengebieden van Amsterdam Zuidoost, is in handen van Recreatie Noord-Holland N.V..

Men wil bijvoorbeeld in het EHS-gebied Gaasperpark meer mensen aantrekken. Meer feesten, meer evenementen en dus meer geld luidt de propaganda. Maar Recreatieschap Groengebied Amstelland, waar dhr. Bond voorzitter van is, geeft geen inzage in de opbrengsten van bijvoorbeeld Amsterdam Open Air voor GGA en het park. Dat is heel vreemd.


Er wordt door GGA flink bezuinigd op handhaving en schoonmaak. Dat gaat gegarandeerd tot problemen leiden als er steeds meer mensen naar het Gaasperpark komen voor barbecues en feesten. Mijn indruk is dat het barbecuegebeuren zoveel mogelijk gepromoot wordt om het park te 'verstadsen', d.w.z. om het zo te laten verloederen dat er geen sprake meer is van een EHS, maar van een evenemententerrein. Daar moet de barbecuënde spitsburger voor zorgen. De bestuurders zullen natuurlijk hameren op het sociale karakter van meer parkbezoek. Participaatsie, mensen! Maar we kennen inmiddels de rellen in het Vondelpark, en als deze trend zich doorzet dan kunnen we straks ook rellen in het Gaasperpark verwachten. Of het hele park, ook de natuurgebieden met beschermde planten, zal onder de voet gelopen worden door vervuilende barbecuërs. Wellicht is dat de bedoeling. Onze bestuurders maaien al gretig orchideeën. Laat het park maar slopen door de natuurtokkies. Dit is een schandalige ontwikkeling. Het is te gek voor woorden dat mensen met een afbraakmentaliteit en met meer oog voor de commercie dan voor de natuur, het voor het zeggen hebben in Noord-Holland. Dit beleid wordt al een paar jaar in praktijk gebracht, zonder dat daar een serieuze openbare discussie over is geweest. Bestuurders promoten de commercialisering en besteden daar heel wat geld aan, gemeenschapsgeld. De lasten komen voor rekening van de belastingbetalers. De winsten gaan naar de evenementenindustrie.

Als parkbezoekers aan komen zetten met aggregaten en terrasverwarmers dan kunnen ze beter een zaaltje huren in de buurt van het park. Door hun overlast veroorzaken ze veel kosten voor onderhoud en handhaving. Jammer genoeg handhaaft GGA de regels voor het verlenen van vergunningen niet. Zuidoost heeft genoeg feestlocaties waar iedereen terecht kan zonder daarvoor het park te moeten vervuilen.

© 2009