De structuurvisie en Zuidoost

gaasperdam_groen_logo_groot

De bijeenkomst over de Structuurvisie gisteren was zeer informatief. Het is bijzonder belangrijk dat mensen hun eigen zienswijze insturen naar de gemeente over deze Structuurvisie 2040 omdat dit strategisch beleidsdocument bepalend zal zijn voor de ruimtelijke ontwikkeling van de stad tot 2040. Wat straks goedgekeurd zal worden zal de toekomst bepalen ook van Zuidoost.

DRO: "Schriftelijke zienswijzen kunnen naar voren worden gebracht bij de gemeenteraad van Amsterdam, per adres: de directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Voor het naar voren brengen van mondelinge zienswijzen kan contact worden opgenomen met de dienst Ruimtelijke Ordening, Projectgroep Structuurvisie, Ellen Croes (020 552 5819).

Diegenen die een zienswijze naar voren hebben gebracht zullen te zijner tijd worden geïnformeerd over de wijze waarop met de zienswijze is rekening gehouden.

Tevens wordt de Commissie voor de milieueffectrapportage verzocht het PlanMER te toetsen op volledigheid en objectiviteit.  

Voor verdere informatie over de procedure maar ook voor het stellen van inhoudelijke vragen over de Ontwerp Structuurvisie, kunt u telefonisch contact opnemen met Koos van Zanen (020 552 7872) of Suzanne Jeurissen (020 552 7804) van de Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam. Voor vragen over het PlanMER kunt u contact opnemen met Gerard Willemsen (020 552 7896) van de Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam. Meer informatie is tevens te vinden op: www.dro.amsterdam.nl/structuurvisie."

Alle stukken kunt u hier vinden en downloaden (Ontwerp Structuurvisie en PlanMER). Het zijn twee flinke pillen, maar het loont de moeite om in elk geval de stukken met betrekking tot Zuidoost te lezen en daar uw mening over te bepalen en op te schrijven.

hgs
Hoofdgroenstructuur
(donker groen = hgs, lichtgroen = geen hgs)

Wat in bovenstaande kaart met de hoofdgroenstructuur al meteen opvalt is dat alleen de zuidoever langs de Gaasperplas binnen de HGS valt, de strook (lichtgroen) eronder (het Oranjebos) valt erbuiten en kan dus (later) bebouwd worden. Remco Daalder van DRO deelde ons mee dat er twee fasen in de structuurvisie zijn; de eerste gaat tot 2020, en er komt tot 2020 geen bebouwing van de genoemde lichtgroene strook die nu nog in de hoofdgroenstructuur is opgenomen; in het bestemmingsplan is deze strook nog steeds gereserveerd voor groen. Deze strook is in de structuurvisie wel gereserveerd voor bebouwing. Dat is verontrustend. Dus als we niet willen dat daar gebouwd gaat worden na 2020 dan moeten we dat NU duidelijk maken. Want wat in feite zou overblijven na bebouwing is een smalle strook bomen en hier en daar een bosschage. Het vennetje zou heel waarschijnlijk verdwijnen, samen met het ruiterpad en duizenden bomen.

Een tweede punt waar ik me ongerust over maak, is de indeling van de diverse gebieden IN de hoofdgroenstructuur. Dat is namelijk geen eenvormig gebied. De plannenmakers hebben een heel systeem van groengradaties uitgedokterd, waar ook sportvelden (met kunstgras?), begraafplaatsen e.d. in thuishoren. Het Gaasperpark wordt in die plannen als 'stadspark' benoemd. Op mijn vraag aan Remco Daalder van DRO wie die indeling heeft gemaakt en hoe die tot stand is gekomen, kreeg ik geen duidelijk antwoord. Hij zei dat we ons niet moesten blindstaren op de naamgeving. Ook op een gelijkaardige schriftelijke vraag gaf hij volgens mij geen bevredigend antwoord. Het gaat niet om de naamgeving, maar om de indeling van de HGS in gebieden, dat wil zeggen dat in sommige gebieden toch en meer gebouwd mag worden dan elders. Met andere woorden, de hoofdgroenstructuur is een beetje een losse verzameling van gebiedjes geworden van verschillende aard. Het is vanzelfsprekend van belang of ergens maar 5% of toch 20% of meer van de oppervlakte bebouwd mag worden of gereserveerd voor horeca. Volgens mij is het al absurd om een sportterrein onder HGS onder te brengen en dan nog eens dat terrein te beleggen met kunstgras, dat heeft niets meer met groen te maken, maar is een ambtelijke constructie om de hoofdgroenstructuur aan te tasten en de zaak rooskleuriger (in dit geval groener) voor te stellen dan ze is.

vennetje

Trouwens, hoe zit dat met die indeling van de HGS? Is die indeling nog te veranderen, waarom moet het Gaasperpark een 'stadspark' zijn, en wie heeft dat beslist? Bovenstaande kaart van de HGS kan erg misleidend zijn als hier en daar toch plekken vervuild worden door horeca en anderssoortige bebouwing. Een stadspark moet dus meer stadsmensen aantrekken van buiten het stadsdeel, de ruwe begroeiing zal steeds verder verdwijnen, er zullen meer open plekken komen en dat betekent eenvoudigweg dat daar ook meer vervuiling aangericht zal worden door bezoekers. Dat is namelijk al het geval in de buurt van Ballorig. Mijn standpunt is dat het Gaasperpark ook de zuidzijde van de plas omvat en dat dit hele park gereserveerd moet worden als 'groen groen', noem het landschapsgroen of natuurgroen, maar geen stadsgroen, waarmee ik bedoel groen dat bedoeld is voor mensen die houden van natuur en milieu, van planten en dieren, dus mensen die zorgzaam zijn en de boel netjes houden.

Amusementsrecreanten komen niet voor de natuur en het groen maar voor vermaak en evenementen. Die zorgen per definitie voor overlast en vervuiling. En ons stadsdeel is zeker niet erg bedreven in het schoonhouden van terreinen; dat lijkt wel het stiefkindje van de begroting. Evenementen horen niet in de natuur thuis, tenzij het natuurexcursies zijn, paardrijlessen, zeilen of canicross. Ballorig had beter naast Ikea gekund. Er is reeds voldoende horeca rond de Gaasperplas. Het gaat niet aan om nu ook de natuurliefhebbers te verdrijven uit het groengebied in Zuidoost. Wat we wel kunnen gebruiken is een hortus. Dus laten we de VU hortus (die op zijn huidige plek moet verdwijnen) hierheen halen en een plekje geven op het terrein dat jaren geleden gereserveerd was voor een golfbaan. Daar in de buurt kan ook een Floriade georganiseerd worden.

De aantrekkingskracht van Zuidoost is het groen. In de toekomst wordt groen steeds belangrijker, steeds meer mensen zullen het groen appreciëren als natuur en niet als evenementenafwerkplek. Evenementen horen in de binnenstad thuis. Een goed openbaar vervoer moet ervoor zorgen dat qua aard gescheiden stadsdelen toch snel bereikbaar zijn en dit garandeert de eigenheid, het bijzondere karakter van elk stadsdeel. Wij hebben geen behoefte aan een nieuwe Sloterplas in Zuidoost.

Een paar jaar geleden nog zei Remco Daalder: "Rood voor groen werkt niet altijd, omdat woningbouw niet altijd winst oplevert. Zo kost IJburg de gemeente Amsterdam alleen maar geld. Daarom is het zaak dat de natuur altijd eigenstandig wordt opgevoerd. Dat kan, door te wijzen op de economische waarde van natuur. Want door groen verbetert het woonmilieu, en een goed woonmilieu trekt investeerders aan, met name investeerders die belangrijk zijn voor de kenniseconomie. Men kan zelfs zeggen dat groen nodig is om het rood te behouden."

© 2009