Decentralisatie van de lasten

torentje

Het kabinet Rutte lijkt af te gaan op het oude trucje van VVDers om de winsten te privatiseren en de lasten te socialiseren. De grootste bezuinigingen moeten in elk geval van Jan met de pet komen. Een reorganisatie van de politie kan alleen maar uitdraaien op een gigantisch fiasco en falende inzet, naast de grote kosten van de hele operatie. Het downsizen van de overheid kan niet onbeperkt doorgaan. Dan krijgen we anarchie op topniveau en onderdrukking op gemeenschapsniveau. Maar het neoliberalisme gaat verder dan anarchie, het is in wezen nihilisme, de ontkenning van alle normen en waarden behalve de macht van het geld.

SCOnline: "De decentrale overheden krijgen door de nieuwe kabinetsplannen meer verantwoordelijkheden. Ook wordt van hen creativiteit verwacht, want het moet wel ‘met minder’. Provincies, waterschappen en vooral gemeenten zijn op hun hoede: ‘De taken worden gewoon over de schutting gegooid.’

Directievoorzitter Ralph Pans van de VNG staat te trappelen om met minister Donner van BZK in gesprek te gaan over de voornemens die het kabinet-Rutte voor de gemeenten in petto heeft.

‘Het kabinet decentraliseert, maar het is volstrekt onduidelijk of gemeenten daarbij de noodzakelijke voldoende beleidsruimte krijgen,’ licht Pans toe. ‘Er gaan taken naar de lokale overheid, inclusief forse bezuinigingen. Gemeenten kunnen zo nooit de gewenste kwaliteit leveren. Dan zijn we de komende jaren alleen maar aan het uitleggen waarom bepaalde zaken niet gebeuren. Dat kan de veroorzaker beter zelf doen.’

Pans doelt op het afstoten van taken naar gemeenten op de terreinen werk, zorg en jeugd. ‘Het Rijk is pas echt geïnteresseerd in decentralisatie als het financieel in de problemen zit,’ constateert hij. Zo worden gemeenten straks verantwoordelijk voor de jeugdzorg, en wordt er tegelijkertijd driehonderd miljoen euro op bezuinigd. ‘Dat kan natuurlijk niet,’ meent Pans. ‘Als er dan wordt gedecentraliseerd, dan moeten de beoogde taakstellingen onderbouwd én realiseerbaar zijn. Dat is nu in het geheel niet het geval. De taken worden gewoon over de schutting gegooid.’"

© 2009