Men zou kunnen denken dat in onze wereld van communicatie en internet de mogelijkheden van cultuur en handel onbeperkt zijn. Niets is minder waar. De beperkingen zijn enorm.
Volkskrant: "Wegens het illegaal downloaden van 24 liedjes is een vrouw in de Verenigde Staten veroordeeld tot een geldboete van ruim 1,9 miljoen dollar (omgerekend 1,4 miljoen euro). Voor elke illegale download is ze met 80.000 dollar bestraft, die ze aan gedupeerde muziekmaatschappijen moet betalen. Legaal had ze de liedjes voor 99 cent kunnen kopen. De Amerikaanse muziekindustrie toonde zich verheugd over het oordeel. De vrouw was niet ingegaan op het aanbod van de industrie om de zaak te schikken voor een paar duizend dollar"
Dat is vanzelfsprekend ronduit belachelijk. Dit is een voortzetting van de uitbuiting door de muziekindustrie. Ze verdienen al ontzettend veel geld met hun CDs, en nu gaan ze nog eens op deze manier geld binnenhalen. Een CD, zeker die van een bekend popartiest, kan geproduceerd en verkocht worden voor een miniem bedrag. Niettemin zijn de prijzen van CDs schrikbarend hoog. Dat het anders kan bewijst Kruitvat. Zelfs een CD in verpakking kan winstgevend geproduceerd worden voor minder dan 1 Euro.
Het lijkt me ook heel lastig om controle uit te oefenen op de downloads. Dat is alleen mogelijk als het hele internetverkeer daarop gecontroleerd wordt. En dat allemaal ten behoeve van de winsten van de muziekindustrie.
Telegraaf: "Het verbieden van illegaal downloaden van muziek, films en software zoals de Tweede Kamer dat wil, is volgens internetspecialisten in de praktijk onhaalbaar. Deze week riep een Kamercommissie het kabinet op om harder op te treden tegen het illegaal downloaden en ouders verantwoordelijk te stellen als hun kinderen dat toch doen.
Ict-jurist Arnoud Engelfriet gelooft niet dat het illegaal downloaden snel voorbij zal zijn: "Je moet dan een stuk privacy op willen heffen. Dat betekent dat je als overheid achter de gordijnen gaat kijken, en dat is de reden waarom het tot nu toe niet werd aangepakt. Daarnaast is het in de praktijk onmogelijk goed te bestrijden."
SP: "Het instellen van een verbod op downloaden van muziek, films en computerspelletjes kan wat de SP betreft nog lang niet aan de orde zijn zolang er geen goede legale alternatieven zijn. Dat stelt SP-Tweede Kamerlid Farshad Bashir in eerste reactie op het rapport van een werkgroep uit de Tweede Kamer. 'Piraterij is niet goed. Maar voordat de politiek wetten maakt, moet de industrie zelf met alternatieven komen die uitgaan van het huidige digitale tijdperk en niet van het pre-computertijdperk.'"
Het lijkt alsof alle muziek overal legaal beschikbaar is. Dat is niet zo. Een iTunes pasje geldt alleen voor één bepaald land. Je kan dus geen muziek bij de Japan shop bestellen, ook niet als die enkel in Japan te koop is, zoals Japanse traditionele muziek of Japanse audioboeken. Bij Amazon.us kun je ook geen mp3's downloaden, tenzij je een Amerikaanse creditcard hebt. Met andere woorden de mogelijkheden zijn zeer beperkt. Een groot deel van de muziekmarkt is niet bereikbaar.
Het wordt je al moeilijk gemaakt om Russische muziek of audioboeken te downloaden. Diverse malen zijn Russische sites uit de lucht gehaald omdat die ook Westerse muziek goedkoop aanboden. Maar ze betaalden wel degelijk auteursrechten. De reden om ze dwars te liggen was natuurlijk de lage prijs voor de downloads, waardoor westerse klanten deze muziek niet meer in hun eigen land kochten. Een gevolg van deze belemmeringen is dat je ook geen Russische muziek of audioboeken kon downloaden. Dat lijkt me een serieuze aantasting van culturele en commerciële vrijheid.
Deze Russische sites zijn ook zeer betrouwbaar. Als je een account bij ze had, en de sites werden hier onbereikbaar gemaakt, dan kwamen ze weer terug onder een andere naam met andere betalingsregelingen, en je account was zonder meer overgezet op die nieuwe site. Dus de geldsom die je bij hun had uitstaan was nog steeds beschikbaar. Dat soort eerlijkheid vind je hier niet. Maar het wordt je hier wel zeer lastig gemaakt en betalen met creditcard is hier onmogelijk, dus je moet een apart traject volgen om je betaling te regelen. Maar het is wel volkomen legaal. De westerse arrogantie heeft het zeer moeilijk gemaakt om toegang te krijgen tot andere culturen en hun muziek. Dat is een rechtstreeks gevolg van hun winstbejag.
De praktijk is dat heel wat muziek uit verre landen helemaal niet beschikbaar is via reguliere kanalen. Onze muziekindustrie bestaat uit veel groter piraten dan de illegale downloaders. Het is nergens voor nodig dat Céline Dion en haar muziekmaatschappij miljoenen verdienen met 1 CDtje. Overigens is ook vastgesteld dat illegale downloaders veel meer CDs kopen. Dus de muziekindustrie zou zich wel eens goed in de vingers kunnen snijden met hun geldzucht.
We betalen overigens ook al jaren extra belasting op blanco CDs en DVDs, zelfs op cd- of dvd-branders. Dus ik betaal extra voor het branden van muziek en films die ik zelf gemaakt heb. Waneer houdt de uitbuiting nu eens op?