Dure koopwoningen

Huistk

Mijn Surinaamse buurvrouw wist me vanmorgen te melden dat de bouw aan de zuidoever van de Gaasperplas wel degelijk doorging. Ze realiseert zich blijkbaar niet dat haar huis straks een stuk minder waard zal zijn. Veel minder dan ze er ooit voor betaalde. De huidige verkoopprijs van haar huis is nu al een stuk lager dan haar koopprijs een paar jaar geleden. Er wordt overigens ook niet gebouwd voor de uitkeringtrekkende Surinaamse bevolking.

De WOZ-waarde van mijn huis (houtskeletbouw) is dit jaar vastgesteld op 241.000 Euro. Eenzelfde huis staat nu te koop voor 224.500 Euro. En ik ben ervan overtuigd dat de reële waarde bij verkoop nog een stuk minder zal zijn, eerder in de richting van 195.000 tot 200.000 Euro. Bezwaar maken brengt je niet veel verder. Dat wordt tegenwoordig zonder degelijke argumentatie afgekeurd en je kan naar de rechter. Het duurt meestal een jaar voor het bezwaar behandeld is, waarna je naar de rechter kan. Dus twee jaar ben je wel bezig. En dat betekent dat je elk jaar hetzelfde zou moeten doen. Bovendien stelt de Dienst Belastingen elk jaar een nieuwe WOZ-waarde vast ongeacht de waarde die het jaar daarvoor gold (desnoods via een rechterlijke uitspraak). Ze nemen dus de vorige lagere waarde niet als uitgangspunt. Arithmétique hollandaise ook hier! Ook de Dienst Belastingen beschouwt zichzelf als een particulier bedrijf dat winst moet maken.

Al jaren drijft de Dienst Belastingen de WOZ-waarde van huizen in Amsterdam drastisch op. Dus de huizenprijzenbubble van de laatste jaren is grotendeels veroorzaakt door de gemeente en de overheid, allemaal om makelaars en huisjesmelkers te gerieven. De prijs van huizen is nu sterk aan het dalen, al geruime tijd. Dat zal nog wel een tijdje doorgaan. In ongeveer 20 jaar tijd was er een inflatie van meer dan 400% in huizenprijzen in Zuidoost. Maar de gemeente wil geld zien, belastingen innen. Als ze daar nou iets degelijks mee zouden doen, zou ik nog zeggen dat het goed besteed geld is, maar er is verwaarlozing alom.

Als de bouwplannen van stadsdeel Zuidoost doorgaan verwacht ik dat de gemeente de WOZ-waarde in Gaasperdam flink zal opdrijven. De kassa moet rinkelen. De reële waarde van de huizen, d.w.z. de waarde in het economisch verkeer, zal kelderen. Dus we zullen weer actie moeten voeren voor lagere WOZ-taxeringen. Die taxeringen zijn overigens een farce. Er wordt geen enkel huis getaxeerd. De gemeente houdt zich aan computerberekeningen en neemt de hoogste waarde die ergens gehaald wordt als norm. Dat betekent dat als ergens een transactie gebeurt met zwart geld en de prijs wordt opgedreven dan neemt de gemeente deze frauduleuze waarde als norm. Het is te gek voor woorden dat houtskelet-huizen hoger gewaardeerd worden dan stenen huizen. Deze houtskelethuizen zijn erg in trek bij Surinamers. Misschien dat de hoge WOZ-waarde Surinamers moet afschrikken om dergelijke huizen te kopen. De bouwplannen van het stadsdeel zijn in elk geval niet Surinamer-vriendelijk.

Als de geplande nieuwbouw niet verkocht kan worden zoals dat het geval is in IJburg bijvoorbeeld, dan zal de prijs van de huizen onherroepelijk nog verder dalen, wat voor een aantal mensen problemen zal opleveren. In plaats van meer welvaart en opbrengsten zou Zuidoost wel eens een flinke neerwaartse duik kunnen maken. De verwaarlozing van het groen is niet uitnodigend. Het voordeel van het huidige Gaasperpark en het Oranjebos is dat het als 'wilde natuur' veel minder onderhoud nodig heeft dan een stadspark. Als het geplande 'stadspark' net zo verwaarloosd wordt als u kunt zien op het videoclipje in de vorige post, dan zullen de 'hogere inkomens' verstek laten gaan en een andere woonlocatie zoeken.

Huizenmarkt-Zeepbel: "Het feestje op de huizenmarkt is over. Het duurde ruim twintig jaar en het leek toen alsof de prijzen alleen maar omhoog konden. Wie een huis had rekende zich rijk. Wie er nog geen had leende wat hij kon om in te stappen. Nu heerst er een ijzige stilte. De prijzen beginnen te dalen, en er worden vooral veel minder huizen verkocht… Is dit de voorbode van een zeepbel die gaat barsten? Of is het een adempauze?"

Intussen verdienen de woningcorporaties miljarden en treden de corporaties op als particuliere bedrijven die vooral veel winst moeten maken (waarvan een aanzienlijk deel opgaat aan directie-salarissen), wat zeg ik, de corporaties gedragen zich als maffiabazen.
Nieuwslog: "Enkele woningcorporaties beschikken over vermogens van miljarden euro’s. De absolute topper is Stichting Ymere met een vermogen van maar liefst 12,9 miljard euro." (Klik op de link voor een lijstje met cijfers.)

En dit stemt me ook niet vrolijk:
NRC: "De aanwezigheid van zeldzame planten en dieren hoeft bouwprojecten niet langer in de weg te staan. Dat is de strekking van het nieuwe ‘soortenbeleid’ van minister Verburg (Natuur, CDA) dat gisteren in Utrecht is gepresenteerd."

Het wordt een lange, hete zomer!

© 2009