Een hap uit Apple

Apple-iconGisteren stuurde ik feedback naar Apple over de kleurloosheid van de nieuwe iTunes-iconen. Door de kleuren weg te nemen verminder je de herkenbaarheid van het item dat je wil aanklikken, vooral voor slechtzienden. De volgende stap is het verwijderen van alle iconen omdat die toch door hun kleurloosheid hun functionaliteit grotendeels hebben verloren. Maar Apple verdient nog meer kritiek. Ik vind de Mac nog steeds een van de beste computers, ik werk er graag en snel mee. Maar dat betekent niet dat ik kritiekloos alle crap van Apple accepteer. Hier hoort u het nog eens van een ander:

VrijNederland: "Maar hoe succesvoller de iPhones en iPads worden, des te meer Apple-topman Steve Jobs zich gaat gedragen als een hebzuchtige monopolist.

Neem NRC Handelsblad. Een papieren versie van deze krant kost in de winkel € 1,80. Als u een abonnement neemt, wordt de krant voor dat geld ook nog eens bij u thuisbezorgd. Op de iPad - Apples populaire nieuwe computertje - kunt u NRC ook lezen. Het downloaden van de krant op de iPad kost u slechts negenenzeventig cent. 'Dat is mogelijk doordat bij de digitale distributie de hoge verspreidingskosten wegvallen,' verklaarde Volkskrant-verslaggever Francisco van Jole in een stuk.

Maar even verderop in hetzelfde artikel blijkt: niets is minder waar. Hans Nijenhuis, uitgever van NRC, doet daar uit de doeken dat van die negenenzeventig cent er maar liefst dertig direct naar Apple gaan. Dertig cent per krant! Dat is meer dan het distributiebedrijf van NRC krijgt voor het bij u thuisbezorgen van uw papieren krant.

En wat doet Apple voor dat geld? Helemaal niets, volgens mij. NRC moet de krant aanleveren in een formaat dat 'iPad-fähig' is. En ook de distributie kost Apple niets. Voor de data die over internet naar uw iPad worden gepompt, betaalt u immers zelf de rekening (aan uw internetprovider). En voor de iPad heeft Apple u ook al flink laten betalen. Kortom, Apple kan van NRC bijna veertig procent van diens iPad-omzet kapen, zonder er iets voor te doen. Mooi staaltje misbruik van een technisch monopolie."

Van zijn kant vraagt de Volkskrant € 1,30 als je het betreffende artikel van van Jole wil lezen. Dat is ook erg duur, duidelijk bedoeld om toch maar een abonnement te nemen.

© 2009