NRC: "Minister Wouter Bos van Financiën vindt dat Griekenland zelf zijn financiële problemen moet oplossen. Na afloop van de ministerraad reageerde hij vandaag op een oproep van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de Europese landen moeten bijspringen."
NRC: "De Nederlandse regering steunt assistentie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan de regering van Griekenland om de overheidsfinanciën van het land op orde te krijgen. Bos denkt niet dat de Europese Unie Griekenland te hulp zal schieten."
Dat Nederland een rechts land is wisten we allang, dat de PvdA een rechtse partij is geworden weten we ook, maar dat Wouter Bos zo wereldvreemd is verbaast mij wel. Er is geen hoop meer voor de PvdA.
Wouter Bos hoort te weten dat als het IMF leningen gaat verstrekken - en dat betekent 'eisen stellen', bezuinigingen - de bevolking in diepe armoede terechtkomt. Dat is honderden keren in onze moderne wereldgeschiedenis gebeurt, maar toch schijnt Bos zijn huiswerk niet gedaan te hebben. Is hij dan niet op de hoogte van wat er in deze wereld gebeurt, leest hij geen economische studies, heeft hij geen greintje socialisme meer in zijn neoliberale botten?
Het probleem met Griekenland is dat het diep in de schulden zit. Een lening van het IMF zou het land nog verder de dieperik in duwen. Trouwens waar was iedereen toen Griekenland en andere landen tot de EU werden toegelaten? Er is blijkbaar toch geen degelijke controle geweest. Maar ja, Nederland luistert enkel naar grote broer de VS zodat wij eigenlijk bestuurd worden door de VS. Ook Wellink vond het belang van de Nederlandse spaarder in de Icesave zaak te verwaarlozen. Rechts Nederland roept in koor om het drastisch aanpakken van Griekenland. Dat betekent dat er streng bezuinigd moet worden en dat de Griekse bevolking de grote klap zal moeten dragen. Ineens hebben de rechtse EU-fanatiekelingen geen communautair gevoel meer.
EUObserver: "France and Germany are set to pledge their solidarity with Greece on Thursday (11 February), in a sign to investors that the embattled Greek state will not be allowed to default on debt obligations."
2010 is toevallig het jaar van de bestrijding van de armoede in Europa
EuropeseCommissie: "Bijna 80 miljoen Europeanen leven op de rand van de armoedegrens. Dat wil zeggen dat ze een onzeker bestaan leiden en het zonder basisbehoeften moeten stellen die de meeste mensen als vanzelfsprekend ervaren.
Een leven onder de armoedegrens kan allerlei problemen tot gevolg hebben, van niet genoeg geld hebben voor eten en kleding tot slechte huisvesting of zelfs dakloos zijn. Armoede beperkt mensen ook in de keuzen die ze hebben op allerlei andere gebieden, wat kan leiden tot sociale uitsluiting.
Geïnspireerd door haar belofte van solidariteit, bundelt de Europese Unie haar krachten met de Lidstaten om 2010 het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting
te maken. De belangrijkste doelstellingen zijn de bewustmaking van de
bevolking van deze problemen, en een hernieuwde politieke inzet van de
EU en de individuele lidstaten om armoede en sociale uitsluiting te
bestrijden."
EUObserver: "Paul Krugman, writing on the Asian crisis, points out that the orthodox budget balancing medicine recommended by the IMF in 1997 flew in the face of economic logic - and has resulted today, he might have added, in a large Asian savings glut which has contributed to the crisis. How could so many clever economists get it so wrong?
‘Fear of speculators' was Mr Krugman's answer. In truth, economic policy is increasingly driven not by logic but by sentiment in the financial sector. Europe seems set to apply the same budget balancing medicine used in the 1997 financial crisis. That's what makes the euro debt crisis dangerous.
... it makes no sense to call for budget balance in the midst of a recession.
But it is always the case that in a recession, tax receipts fall and government transfers rise. Belt tightening makes things worse. The greater the squeeze on aggregate demand caused by tight fiscal policy, the longer recovery takes.
This is true not just in Greece but throughout the Eurozone. Moreover, where labour is made to bear the cost of a crisis created largely by the fat cats of finance, the political fallout of squeezing labour too hard could be very serious.
Is nominal euro devaluation a good thing?
Given that Eurozone countries run a current account deficit, offset almost entirely by the German surplus, there is a good case for saying that depreciation is desirable insofar as it boosts Eurozone exports. Indeed, since in much of the rest of the world, central banks deliberately manage their currency to stay in line with the dollar, it is arguable that the Eurozone has done a disproportionate share of the heavy lifting in helping the US external adjustment process."
AlterNet: "For more than a quarter century now the countries of the world have been dreaming the neoliberals' dream. They have been trying to shrink their states back to their core competencies to promote economic efficiency, global economic integration, and growth, and to slash through red tape, rent-seeking, and simple corruption. They have been actively privatizing state holdings. They have hugely reduced their ownership and their active involvement in "national champion" companies. They have cut back on interventions to affect market outcomes and on regulation to scrutinize and control market players.
But now they are waking up. And the neoliberals' dream is at an end."
Wat Wouter Bos en Balkenende moeten begrijpen is dat het afgelopen is met de hegemonie van de VS. Investeren in de dollar is fout, meedoen met hun geostrategische en financiële spelletjes is fout, werkt negatief voor onszelf. Wat onze politici moeten doen is het belang van Europa vooropstellen, dat wil zeggen van de bevolking, niet het belang van de multinationals die toch geen enkele soevereiniteit erkennen en hun geld plaatsen waar het het meeste opbrengt.
Wouter Bos is niet consequent. Hij zadelt de Nederlandse belastingbetaler op met een belofte om het Icesave spaargeld op ons aller risico terug te betalen, terwijl IJsland geen EU-land is, maar met Griekenland wil hij niets te maken hebben. Europa was ook mijn idee niet, maar als het dan toch een feit is dan heb je verplichtingen en moet je nadenken over eventuele gevolgen als het in een van de EU-landen fout gaat, ook voor de Euro. En het is vooral zaak Griekenland uit de klauwen van het IMF te houden, want dat geeft een externe mogendheid een koevoet om in Europa in te breken.
Dit kabinet hoort te vallen wegens verregaande incompetentie. Bos en Balkenende moeten terug naar de schoolbanken en hun economische en sociale literatuur opfrissen. Eerder mogen ze niet terug in de politieke arena.