Evaluatievergadering

Terwijl dhr. Res van het CDA beëdigd wordt, begin ik alvast aan mijn verslag van de vergadering van de Bestuurscommissie over de evaluatie van evenementen in Zuidoost. Ik heb me geen moment verveeld. Met gespitste oortjes heb ik de beraadslaging gevolgd. Er werden spijkers met koppen geslagen. De Bestuurscommissie is het hart, de ogen en oren van ons stadsdeel. Dat is vanavond toch behoorlijk waargemaakt. Vooral de ChristenUnie en D66 hebben zich bijzonder actief en krachtig opgesteld. GroenLinks was zoals wel vaker nogal teleurstellend.

shot_2388
Flora te Riet

Er waren meerdere insprekers. Mevr. Flora te Riet was jammer genoeg de enige die kritiek had op het evenementenbeleid. Eigenlijk had ik er ook moeten zijn met inspraak, maar dan had ik niet meteen dit verslag kunnen schrijven. In elk geval heb ik mijn kritiek aan alle leden van de Bestuurscommissie gestuurd. Een mevrouw die pas twee jaar in Zuidoost woonde kwam met een positief verhaal over Amsterdam Open Air. Ze was vooral getroffen door de vele kritische geluiden bij buren en besloot daarom een e-mail te schrijven aan Open Air waarin ze schreef dat ze het festival positief ervaarde. Ze was er zelf niet geweest maar hoorde natuurlijk al van ver het geluid. Hoe ze dat met haar kinderen leuk heeft kunnen vinden is voor mij een raadsel. Buiten het festival hoorde je enkel een kakofonie. Ik denk dat ze door Open Air op sleeptouw is genomen naar de vergadering. Ze vond het festival 'kleinschalig'. Daarmee geeft ze al aan er niets van gezien of begrepen te hebben.

Verder was Sjoerd Wynia er weer, zoals altijd positivo de luxe, met heel wat foute uitspraken. Dan was er ook nog een dj die mee had gewerkt aan het festival. Ook opgetrommeld door het Dagelijks bestuur denk ik. Hij vond dat het festival nóg groter moest. Het zijn beiden nogal naïeve jongens, met oogkleppen op. Don't worry and fuck the duckies! The sky is the limit! De A'DAM in en schommelen boven de afgrond. Het was allemaal zo enigjes, als je haar maar goed zit en je oordoppen in en oogkleppen op hebt. Tijdens de bevraging had Iwan Leeuwin van GroenLinks een typische vraag: of er meer kortingskaarten geleverd konden worden?! GroenLinks is echt niet meer wat het was. Er zit geen sjeu of kraak of smaak meer aan die partij.

Dhr. Roy Ristie van D66 kwam met een voorstel om de evaluatie te scheiden van de discussie over het nieuwe beleid; een voorstel dat werd aangenomen. Remco van Dijk van D66 wilde dat opbrengsten uit evenementen in Zuidoost ook besteed zouden worden in Zuidoost. Ook stelde hij voor te onderzoeken of een andere locatie voor Open Air mogelijk is. Hij heeft er ook op gehamerd dat diverse zaken besproken moesten worden, zei dat bezwaren van omwonenden nog niet zijn behandeld en stelde de vraag of de doelstellingen van het evenementenbeleid gehaald zijn. Er werd gesproken van twee kleine weken van opbouw en afbraak, maar dat zijn toch twee dikke weken. En dat maakt een gigantisch verschil, want daar staat of valt de omgevingsvergunning mee. En dat is de prangende kwestie die nog behandeld moet worden. Mijn bezwaar tegen de omgevingsvergunning had eigenlijk al behandeld moeten zijn, maar ik heb nog steeds geen uitnodiging gekregen voor een hoorzitting. Mevr. Dalgliesh beweerde wel dat de vergunning juridisch helemaal volgens de regels is verleend, maar ook dat is zeer betwistbaar. Het lijkt erop alsof het stadsdeel moeite heeft om met de behandeling van dit bezwaar te beginnen. Ze zien de bui al hangen.

shot_2389
Sjoerd Wynia

De ChristenUnie, met name dhr. Butt, heeft zich bijzonder kritisch opgesteld en pittige vragen gesteld. Dhr. Butt stelde ook dat op een aantal belangrijke punten niet werd ingegaan door het Dagelijks bestuur en dat duidelijk was dat een groot evenement als Amsterdam Open Air (van elk jaar steeds groeiende omvang!) indruist tegen het bestemmingsplan. Ook een laattijdig aangevraagde omgevingsvergunning die als laatste uitwijkingsmogelijkheid of redmiddel voor het rechtvaardigen van een vergunning zou kunnen dienen, is juridisch niet houdbaar. Er zijn grenzen en voorwaarden voor het verlenen van zo'n uitzondering, zo'n omgevingsvergunning. De vraag werd ook gesteld of er controle is van het stadsdeel op de spin-off van het evenement, de opbrengst voor het stadsdeel. Maar wat bedoelt het stadsdeel met spin-off ? Sjoerd Wynia noemde een bedrag van 160.000 euro, maar dat is waarschijnlijk het bedrag dat hij betaalde aan leveranciers uit de omtrek, hun omzet. Dat betekent dat de werkelijke winst wellicht maar 60.000 euro is geweest, of minder.

Over de opbrengst voor Groengebied Amstelland met wie Open Air een contract heeft liet Emile Jaensch als bestuurder van GGA na verschillende verzoeken nog steeds niets los. Mevr. Dalgliesh kwam in de problemen en moest toegeven dat ze de cijfers niet kende. Dat is toch wel opmerkelijk. Je zou van het Dagelijks bestuur toch verwachten dat ze hun beleid kunnen onderbouwen met cijfers. Jaensch kwam echt niet uit de verf en moest het doen met een paar onduidelijke platitudes en wat gegoochel met rommelige cijfers. Jaensch zei dat er geen koppeling was van opbrengsten, waarmee hij waarschijnlijk bedoelt dat geld opgebracht door Open Air voor GGA niet zonder meer helemaal besteed wordt aan het natuurbeheer van het Gaasperpark. Hij noemde een bedrag van 180.000 euro dat beschikbaar zou komen voor de 'opwaardering' van het park. Hij had het ook over toekomstige opbrengsten.

Wat was de opbrengst van GGA voor bijvoorbeeld de jaren 2013 en 2014 uit alle evenementen samen zoals Amsterdam Open Air, GaasperPleasure en de mud run van Dirty Maniacs? Waarom weigert Jaensch deze gegevens te verstrekken? Het gaat dus niet om wat het stadsdeel uitgeeft aan of geoormerkt heeft voor de 'opwaardering' van bijvoorbeeld de waterspeelplaats, maar wat GGA heeft ontvangen per jaar aan (alle) opbrengsten uit evenementen in het Gaasperpark en de omgeving van de Gaasperplas. En hoeveel heeft GGA uitgegeven aan specifiek natuurbeheer? Dus niet aan activiteiten die enkel bedoeld zijn om evenementen in het park te faciliteren. Het gaat ook niet om wat Open Air betaalde aan leveranciers. Het zou ook duidelijker moeten worden wat men precies verstaat onder spin-off, is dat de totale omzet van leveranties uit de omgeving Zuidoost voor het festival of is dat winst voor ondernemers die betrokken waren bij de verwezenlijking en catering voor dit festival?

Mevr. de Boer van OZO stelde dat 9% van de bezoekers van Open Air uit Zuidoost kwam, zo'n 3600 jongeren zouden dat moeten zijn. Procentueel is het wel erg weinig. Zij vond dat er niet zoveel ontspanning was voor jongeren in Zuidoost. Nou breekt mijn klomp, van de wieg tot de bedelstaf is onze jeugd verzorgd met ontspanningsmogelijkheden; elk begin en eind van elke straat heeft een kinderspeelplaats, er zijn tenniscourts, Cruijff courts en sportvelden, we hebben een uitgaanscentrum bij de Arena waar je u tegen zegt, een Ziggo Dome, een Arena, een mega-Pathé, enz. enz. Zuidoost is de capital of entertainment, of captain of entertainment zoals sommigen zeggen. Het ontbreekt de jongeren aan niets, ze worden verwend met 774 festivals per jaar, waarvan meer dan 300 in Amsterdam. Het probleem is dat juist de ouderen vergeten worden, die moeten voor hun ontspanning meestal de binnenstad in, of naar het Gaasperpark en juist daar worden ze maandenlang verdreven zeker als er zoals gepland drie grote evenementen en talloze kleinere georganiseerd worden. Ook voor de bejaardenhuizen in de buurt is het festival een doorn in het oog.

shot_2390
Lokale evenementen-apparatchik

Mevr. de Boer beweerde ook dat een groot deel van het Gaasperpark open bleef voor het publiek. Dat is niet zo. Dit jaar werd zowat het hele park afgezet en het gedeelte dat overbleef was in gebruik als toegangsweg naar het festival, van de camping naar de ingang. De hele 'open' route was druk bezet met crew, bezoekers, politie en andere medewerkers. Bovendien liep je daar in een helse kakofonie. Dus wat mevr. de Boer beweerde klopt van geen kanten. Zij is waarschijnlijk nooit gaan kijken. Maar ze had wel een zinnig punt, namelijk dat het gezien de hangende procedures en onduidelijkheid beter was om nog geen besluit te nemen over het evenementenbeleid.

Mevr. Dalgliesh beloofde dat een verslag van de vragenbijeenkomst aan de bestuursleden gestuurd zou worden. Ik heb ook nog geen verslag gekregen, maar ik was erbij natuurlijk. Mevr. Dalgliesh wilde overgaan tot de wijziging van het bestemmingsplan, maar dat was toch te kort door de bocht. De vergadering wilde de evenementennota toch uitstellen, zoals mevr. de Boer had voorgesteld. Dat voorstel werd unaniem aangenomen. Over twee weken zou de nota naar de gemeente gestuurd moeten worden, in verband met de termijn voor het indienen van subsidie-aanvragen voor evenementen vóór 1 oktober. Ook de locatieprofielen zullen volgende keer besproken worden.

Al met al een vergadering die je als burger en toehoorder het gevoel geeft dat je waar voor je geld krijgt. Er werd door de leden van de bestuurscommissie aan de weg getimmerd. Maar het doel is nog lang niet bereikt. Waarom zou niet één klein natuurgebiedje mogen ontsnappen aan de festivalgekte? Er zijn genoeg alternatieven voor Amsterdam Open Air. Maar ja, het gaat bij Open Air om veel, heel veel geld, en daar is de burgemeester zeer gevoelig voor, ook al is het niet zijn of ons geld. We leven jammer genoeg nog steeds in een neoliberaal universum, waarin het geld en de privatisering (ik noem het das Privat of het privé, naar analogie met das Militär) het voor het zeggen hebben. Voorlopig nog. Want er komen andere tijden.

© 2009