De nieuwste trend in de evenementenwereld is het organiseren van festivals in de openlucht, bij voorkeur in natuurgebieden. Dat is een zeer kwalijke ontwikkeling. In de eerste plaats omdat Nederland al zo weinig natuur en groen heeft, dat door deze evenementen nog verder in de verdrukking komt, en in de tweede plaats omdat hiermee een jonge generatie opgevoed wordt met het idee dat natuur enkel een decor is voor commerciële activiteiten. Natuur, fauna en flora op zich hebben geen waarde in de ogen van bestuurders en festivalgangers. Dat festivals in openlucht de appreciatie van natuur bij de bezoekers bevorderen is pertinent onjuist. Natuurparken worden evenemententerreinen; vogels en andere fauna maken zich uit de voeten bij het toenemende geluidsgeweld en voor het festival van 4 juni zijn zelfs beschermde planten gemaaid. In de uitnodiging van het stadsdeelbestuur staat dat volgend jaar "waardevolle planten zo veel mogelijk worden ontzien". Dat is een waarschuwing dat er dan weer beschermde planten weggemaaid zullen worden.
Wat is de gedachte achter deze nieuwe festivaltrend? Men wil meer winst maken door meerdere podia te installeren en daardoor meer bezoekers aan te trekken. Er zijn genoeg grote zalen in Zuidoost waar dergelijke evenementen plaats kunnen vinden. Maar de kosten voor huur zijn natuurlijk hoger. Daarom wil men gebruik (lees misbruik) maken van bestaande natuurparken waar veel meer bezoekers ontvangen en bediend kunnen worden. Om ervoor te zorgen dat elk podium niet overstemd wordt door de podia verderop wordt het geluidsniveau bij elk podium opgeschroefd zodat het geluid vóór elk podium dat van de andere wegblaast. Op het terrein zelf is maar één, het dichtsbijzijnde, podium te horen. Buiten een straal van een paar honderd meter wordt het geluid van de zeven podia weer hoorbaar en is dat vergeleken bij het niveau van festivals met maar één podium beduidend hoger. Vandaar dat men tijdens het Amsterdam Open Air festival van 4 juni j.l. de muziek tot in Abcoude kon horen. Er is door de bezwarencommissie ook toegegeven dat zelfs de geldende hoge geluidsnormen zijn overschreden ("het geluidsniveau is merendeels binnen de gestelde normen gebleven") en dat in Gein3 "relevante geluidsoverlast werd veroorzaakt door het evenement".
Het is voor de organisatoren van muziekevenementen van deze omvang verplicht om een stand met oordoppen beschikbaar te hebben. Maar is dit niet de omgekeerde wereld? Het zou toch veel makkelijker en veiliger zijn om het aantal decibel omlaag te brengen. De noodzaak om de decibels op te voeren is te wijten aan de wens om meer podia beschikbaar te hebben voor meer bezoekers en bijgevolg ook meer winst. Het gaat dus principieel om winst maken, en dat ten koste van de omgeving.
Vóór het festival
Het is opvallend dat de Nota Evenementenbeleid van Zuidoost een hoger niveau aan dB toelaat voor het Gaasperpark dan voor andere terreinen die voor evenementen zijn aangemerkt. Men houdt dus per definitie geen rekening met de natuurwaarde, de fauna, en de omgeving van het Gaasperparkgebied. Bovendien bevinden zich in Gaasperdam veel instellingen die hier voor de rust zijn ingepland, ik denk aan bejaardentehuizen, verpleegtehuizen, instellingen voor psychische zorg.
De belangen van omwonenden en fauna en flora worden verkwanseld voor de winstverwachtingen van een paar particulieren. Het algemeen belang wordt opgeofferd aan de hebzucht van een paar individuen. Het stadsdeel zelf verdient niets aan dergelijke festivals. Groengebied Amstelland weigert de opbrengstcijfers openbaar te maken, wat suggereert dat de eindbalans voor de gemeenschap niet erg positief kan zijn. Er is een gigantische inzet van politie te paard, per helicopter, brandweer enz. geweest op 4 juni. Dat kost de gemeenschap handen vol geld. De uiteindelijke financiële afrekening levert mijns inziens een negatieve balans op voor onze gemeenschap. De winsten verdwijnen in de zakken van een paar individuen. De omzet van consumptiegoederen komt nauwelijks de plaatselijke middenstand ten goede. De aanvoer van drank en voeding gebeurt hoofdzakelijk door de groothandel/multinationals die niet in Zuidoost gevestigd zijn.
Na het festival
Het belang van de commercie gaat dus voor. Daarvoor wordt in het park en de omgeving veel overlast veroorzaakt, niet alleen geluidsoverlast, maar ook vervuiling, schade aan fauna en flora, aantasting van het park en gedurende weken - indien al niet maanden - ongeschiktheid van het park voor normale recreatie. Een festival van twee dagen kan bij slechte weersomstandigheden zorgen voor een terrein dat totaal ongeschikt is voor recreatie voor de rest van het recreatieseizoen. Dat hebben we gezien na het Gaasper Pleasure evenement. Regen veroorzaakte een ravage op het dagkampeerterrein dat na het evenement omgeploegd en weer ingezaaid moest worden. Tijdens het hele zomerseizoen is dit terrein niet meer bruikbaar geweest voor zijn normale recreatiefunctie. Het aantal bezoekers van Gaasper Pleasure was overigens ook veel minder dan de 10.000 van het voorbije Amsterdam Open Air festival. Nu plant men een AOA festival gedurende twee dagen met elke dag 25.000 bezoekers! Dat levert in slechte weersomstandigheden gegarandeerd een gigantische ravage en schade op.
Er zijn alternatieve locaties om dergelijke evenementen te houden. Er is geen noodzaak, behalve de winst van een paar individuen, om festivals in het Gaaspark plaats te laten vinden. Er is gebleken dat het geluidsniveau zonder afbreuk te doen aan het 'plezier' van bezoekers lager kan, dat heeft Gaasper Pleasure wel bewezen. Gaasper Pleasure heeft nauwelijk geluidsoverlast veroorzaakt in Gein. Dus het kan anders. De stadsdeelraad heeft een wezenlijke inbreng in de opzet van dergelijke evenementen. Normaal gesproken dienen muziekevenementen binnenshuis plaats te vinden. Wat in de openlucht georganiseerd wordt veroorzaakt overlast en schade. Mijn evaluatie is dat de kosten voor de gemeenschap veel hoger zijn dan wat er door GGA aan verdiend kan worden. Bovendien hoort GGA verantwoording af te leggen over de ontvangen gelden voor het gebruik (lees misbruik) van ons natuurpark. Waar winst gemaakt wordt komt dit niet ten goede aan ons stadsdeel. Ik begrijp het Bestuur van stadsdeel Zuidoost dan ook niet wanneer het een paar particulieren bevoordeelt en inwoners en parken van Zuidoost overlast en schade bezorgt.
Het is noodzakelijk om de geluidsnormen voor dergelijke evenementen drastisch te verlagen. Een niveau van 85dB lijkt een redelijk maximum, want in een werkomgeving is dit de norm die niet overschreden mag worden om gehoorschade te vermijden. Deze festivals zijn broedplaatsen voor gezondheidsschade, geluid, drugs, overmatig drankgebruik, vervuiling. Zelfs tijdens het 'succesvolle' festival van 4 juni is er milieuvervuiling ontstaan doordat toiletten hebben gelekt en/of zijn omgevallen. Dat heeft wekenlang voor een doordringende stank gezorgd.
Het is duidelijk dat het belang van de omwonenden, het belang van fauna en flora, door onze bestuurders en organisatoren van evenementen ondergeschikt zijn gemaakt aan particuliere commerciële belangen. Dat kan niet langer. Het stadsdeelbestuur is er voor de inwoners van Zuidoost, niet voor onduidelijke externe handelspromotie. Mensen gaan vóór geld, het algemeen belang hoort te prevaleren boven het particulier belang. Het gaat om de leefbaarheid van onze omgeving. Er zijn voor winstbeluste organisatoren en lustzoekende muziekfans genoeg andere mogelijkheden en opties, ook in Zuidoost. De schaalvergroting van festivals moet een halt toegeroepen worden. De huidige ontwikkelingen zijn niet redelijk meer en kennen geen maat, het is pure verdwazing, verdwazing van zintuigen door drank, drugs en muziek, verdwazing van het geld. Indien men daarmee door wil gaan, dan graag elders, in speciaal daarvoor gebouwde theaters of arena's waar overzicht en controle mogelijk is en waar geen overlast veroorzaakt wordt. De schaalvergroting van de evenementen noopt tot een herziening van het evenementenbeleid van Zuidoost. Het is ook zeer kwalijk dat Groengebied Amstelland zich onttrekt aan democratische besluitvorming en transparentie en zich gedraagt als een particuliere onderneming die privaatrechtelijke overeenkomsten kan sluiten met derden. De leefbaarheid en democratie in Zuidoost komen in het gedrang. Genoeg is genoeg!