Nederland heeft een probleem, een groot probleem, de luchtvervuiling. Weinig mensen weten dit of willen het weten. Niettemin, Nederland is aan het stikken maar iedereen wil toch mobiel zijn. Een paar jaar geleden is een kennis van mij overleden aan longkanker. Hij was in de dertig en woonde aan de Jan van Galenstraat.
De week van het verkeer op Holland Doc is net voorbij. "De uitlaatgassen van het verkeer dragen sterk bij aan lokale luchtvervuiling. In vrijwel heel Nederland ligt de luchtverontreiniging boven de wettelijk toegestane norm. In 2005 werd er daarom een groot aantal bouwprojecten stilgelegd. De uitzending Vuile auto’s van Zembla (NPS) (ook hier te bekijken) van dat jaar geeft een onthutsend beeld van situatie, waarin onderzoekers, longartsen, burgers en beleidsmakers aan het woord komen."
De gegevens die het ministerie, VROM, beschikbaar stelt zijn vaak ondoorzichtig en onbegrijpelijk. De gemiddelden zijn erg rooskleurig en misleidend. Groene kaarten, dus alles zal wel opperbest zijn. Vergeet het maar, Nederland is in Europa een van de meest vervuilde landen. De toestand is werkelijk zeer ernstig. Dat wil zeggen, er vallen doden. En onze regering krijgt het maar niet voor mekaar om echt een verbetering te bewerkstelligen. De regering neemt geen drastische maatregelen en volgens het geldende principe van 'de keuze van de burger', is men enkel bereid om financieel bij te springen in de aanschaf van een milieuvriendelijker auto, een slooppremie, of het verplicht stellen van roetfilters. Dus toch weer een stimulans voor autorijden en een verkapte subsidie voor de autoindustrie. Ook de vliegtax deed in principe niets voor de verbetering van het milieu. Het geld moet ook besteed worden aan effectieve maatregelen, en dat is niet het geval.
Volkskrant: "Het ministerie van VROM heeft 80 miljoen euro gestoken in roetfilters die nauwelijks functioneren. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksinstituut TNO. De filters zijn gemonteerd op achtduizend vrachtwagens. Minister Cramer van Milieu zet de subsidie per direct stop."
RIVM: "Volgens EU-normen mag de daggemiddelde concentratie niet meer dan 35 dagen per jaar hoger zijn dan 50 µg/m3. Op de meeste meetpunten wordt deze norm gehaald, maar op drukke straten wordt de norm overschreden.
Naast normen en metingen voor PM10 wordt er ook steeds meer naar PM2.5 gekeken, omdat deze subklasse mogelijk het schadelijkst is. Hoe kleiner de deeltjes, hoe dieper ze in de longen kunnen doordringen."
Infrasite: "Het huidige beleid dat gericht is op het verlagen van fijn stof PM2.5 en PM10 levert waarschijnlijk minder gezondheidswinst dan gehoopt omdat de huidige normen voor fijnstof niets zeggen over het gehalte aan ultrafijnstof in de buitenlucht. De meeste deeltjes die auto’s uitstoten zijn ultrafijnstof, dat wil zeggen kleiner dan 0.1 micrometer. Ultrafijnstof levert nauwelijks een bijdrage aan het totale gewicht aan fijnstof, maar internationaal onderzoek laat zien dat deze deeltjes diep kunnen doordringen in de longen en zelfs in de bloedbaan terecht kunnen komen. De huidige PM2.5 en PM10 normen, gebaseerd op massa voor fijnstof, bieden geen bescherming tegen de schadelijke effecten van ultrafijnstof."
Volkskrant: "Nederland krijgt van Brussel meer tijd om te voldoen aan de strenge normen voor de luchtkwaliteit.
De Europese Commissie heeft dinsdag ingestemd met voorstellen van Nederland om de concentraties fijnstof uiterlijk in 2011 onder de Europese grenswaarden te brengen. Voor de vermindering van de uitstoot van stikstofdioxide krijgt Nederland de tijd tot 2015."
Ondertussen verziekt Nederland en zijn onze dolgedraaide bestuurders nog steeds nieuwe wegen aan het plannen. En dat terwijl de situatie heel ernstig is. Op de kaart met de luchtvervuiling in Europa is Nederland zowat één grote donkere vlek. Maar dit is wat de bevolking wordt voorspiegeld, andere kaarten zijn nauwelijks te vinden op officiële sites, wat we zien is een 'acceptabel beeld' voor Nederland (de toegang tot relevante kaarten wordt drastisch beperkt door de overheid, en het schadelijke effect wordt gebagatelliseerd):
Dit is de werkelijkheid, heel wat minder rooskleurig:
Een groot deel van de vervuiling wordt veroorzaakt door het verkeer:
Mirandabuurt: "Tussen de negenhonderd en elfhonderd Amsterdammers per jaar sterven vroegtijdig door fijnstof, goeddeels veroorzaakt door luchtvervuiling door het verkeer. Tot die conclusie komt de Amsterdamse GGD na eigen onderzoek."
Volkskrant: "De fijnstofnormen voor bouwplannen worden versoepeld. Maar of dat gunstig is, is zeer de vraag. Dit is een verhaal over piepkleine deeltjes in de lucht. Beter gezegd: over hoe fijnstof door Europese regelgeving Nederlandse wegenbouwers, projectontwikkelaars en gemeenten hoofdbrekens bezorgt. En ook: hoe fijnstof van een gezondheidsprobleem een juridisch probleem werd, dat rekenkundig moest worden opgelost.
Sinds de invoering van de fijnstofnormen kijkt de bouwwereld jaarlijks in maart reikhalzend uit naar de kaart van Nederland met de zogeheten achtergrondwaarden van fijnstof die het RIVM dan publiceert. De cijfers zijn als nieuwe haring voor de sector, wordt gezegd. Opvallend is dat uit die kaarten blijkt dat Nederland elk jaar schoner wordt. Vooral tussen 2003 en 2004, en 2005 en 2006, daalden de fijnstofwaarden aanzienlijk."
M.a.w. er wordt gesjoemeld met de cijfers. De bouwindustrie heeft geen boodschap aan het milieu en wil winst maken.
Volkskrant: "Nederland voert drie keer zoveel luchtverontreiniging door fijn stof uit, dan het vanuit andere landen importeert."
ECN: "Blootstelling aan diverse milieufactoren, zoals luchtvervuiling en geluid, kan onze gezondheid ernstig beïnvloeden. In 2000 werd naar schatting 2 tot 5 procent van de ziektelast in Nederland veroorzaakt door o.a. korte-termijn blootstelling aan fijn stof en ozon. Nederland behoort in Europa tot de koplopers op het gebied van uitstoot aan 'fijn stof' per oppervlakte-eenheid."
Het motto van de Nederlandse regering en de auto-maffia is 'navigare necesse est, vivere non necesse est'. In het Nederlands: mobiliteit is belangrijker dan leven.