Flower power?

No way! Als je de affiches bekijkt van Amsterdam Open Air en een paar andere muziekfestivals dan lijkt het alsof men van de natuur houdt en het liefst tussen fauna en flora van muziek wil genieten. Dat is maar schijn. De natuur wordt misbruikt als entourage voor commerciële activiteiten die heel veel geld opleveren, voor de organisatoren dan, niet voor de gemeenschap. Eén podium is de muziekyup veel te weinig. Hij wil acht podia waar dus acht keer zoveel bezoekers voor kunnen aangetrokken worden. Men zoekt een mooi terrein waar men ook geen hoge huur voor hoeft te betalen. Zuidoost is bereid om voor deze kakofonie een natuurpark dat behoort tot de EHS aan te passen en gedeeltelijk te vernielen, en zelfs orchideeën te maaien om de muziekgasten te gerieven.

protest
Protest bij de ingang van het festival

protesttekst

Gisteren had ik in het open gedeelte van het park een gesprekje met een van de jonge bezoekers. De jonge vrouw in kwestie was stoned als een garnaal. Even dacht ik terug aan de flowerpower-tijd, maar dat werd meteen uit mijn gedachten gedrukt. De jonge dame, Marion of Marlon heette ze dacht ik, zei dat ze het leuk vond om in dit open groene deel van het park te kunnen zijn. Ik heb haar gewezen op de fauna en flora waar ze hier van kan genieten. Maar het gleed als water op een eend van haar af. Totaal geen interesse. Ik had een grote zonnebril op, maar Marion of Marlon wilde me zo nodig een zonnebril verkopen. Ze had ook bij haar thuis een reigertje, dat ik beslist eens moest bekijken. Het feest was nog maar net begonnen maar sommigen waren al flink beneveld. Want daar gaat het bij zo'n feest natuurlijk om, de verdoving van de zintuigen door zon, drank en muziek, nou ja, gedram van bassen die diep in je 'ziel' natrillen. Lekker uit je bol gaan, dus. Consumptie. Kassa. Dat daarvoor een aantal orchideeën moesten sneuvelen vonden een paar organisatoren best te rechtvaardigen. Het gaat bij deze muziekjunks helemaal niet om natuurbeleving.

Dat het Gaasperpark totaal niet geschikt is voor dergelijke grote festivals blijkt duidelijk uit onderstaand filmpje. Ook het niet afgesloten gedeelte wordt door aanvoerverkeer danig onveilig gemaakt en bijna onbruikbaar voor scootmobiels. Heel veel mensen uit de bejaardenhuizen en verzorgingshuizen in de buurt maken dagelijks gebruik van dit park voor hun broodnodige recreatie. Gedurende de twee weken van opbouw en afbraak van het festival ondervinden zij heel veel overlast van dat verkeer. In het filmpje ziet u ook dat ongelukken niet ondenkbaar zijn. Een vorkheftruck ramde een bruggetje. Als er meer van deze festivals gehouden worden dan is de overlast navenant en kun je wel stellen dat het park de gehele zomerperiode, de recreatieperiode bij uitstek, niet voor omwonenden beschikbaar is. En hoe lang houden de bruggetjes al dat verkeer vol? Na een paar jaar moeten die vervangen worden. En dat gaat heel veel geld kosten. Ik denk niet dat het stadsdeel of Groengebied Amstelland hier voldoende aan verdienen om dit allemaal te kunnen bekostigen. Er was zeer veel politie, security, enz. aanwezig. Dat zijn kosten die de gemeenschap moet dragen.



Van een paar mensen kreeg ik al een mailtje waarin ze hun ongenoegen over dit festival kenbaar maakten. Er zullen er nog meer volgen. In mijn straat was de geluidsoverlast minder dan verleden jaar, maar dat ligt aan de windrichting. Het geluid werd richting Nellestein geblazen. Maar ook in sommige delen van Gein, Reigersbos en zelfs verderop tegen Abcoude aan werd geluidsoverlast gemeld. 
Een familiefeest dat plaats had in Langerlust ondervond veel overlast van het festivalverkeer.

Van de voorziene parkeerterreinen is betrekkelijk weinig gebruik gemaakt. Ik heb de indruk dat het festival niet echt aan de verwachtingen van de organisatoren voldeed. Op AT5 werd eergisteren al gezegd dat er nog kaartjes waren voor zondag. Straks gaat de kakofonie weer van start. Misschien dat veel jongeren door dat gedram van de weeromstuit naar drugs toe gedreven worden, anders is het niet te harden.

© 2009