Gisteravond was er een bijeenkomst georganiseerd door RWS over de Gaasperdammertunnel die binnenkort gebouwd gaat worden. Er lagen documenten ter inzage en er werd uitleg gegeven door ambtenaren.
RWS: "Voor de aanleg of vernieuwing van een rijksweg moet de tracé/MER-procedure van de Tracéwet worden doorlopen. Het Ontwerp-tracébesluit (OTB) is de voorlaatste stap in deze procedure. In het OTB worden het ontwerp van de weg en de ruimtelijke inpassing formeel vastgelegd.
Rijkswaterstaat hecht er waarde aan om u zo goed mogelijk te informeren over de inhoud van het OTB voordat u er formeel op kunt reageren. Zo kunt u zich goed voorbereiden op de inspraak. "
RWS: "Wat gaat er nu gebeuren?
Het standpunt wordt verder uitgewerkt in het Ontwerp-Tracébesluit (OTB). In het OTB zullen de effecten van de weguitbreiding op onder meer lucht, geluid en natuur opnieuw worden onderzocht. Wanneer dit OTB in maart 2010 klaar is, kunnen betrokkenen hierop reageren. Rekening houdend met de reacties op het OTB nemen de ministers naar verwachting voor de zomer van 2010 het definitieve Tracébesluit. Naar verwachting zullen de werkzaamheden dan vanaf 2011 beginnen."
Hier kunt u een aantal documenten downloaden.
RWS: "A9 Gaasperdammerweg (knooppunt Holendrecht – knooppunt Diemen)
Wegontwerp
Uitbreiding van 2x2 rijstroken plus spitsstroken naar 2x5 rijstroken plus wisselstrook, in de tunnel vormgegeven als hoofd- en parallelbanen met 2x2 rijstroken plus een wisselstrook respectievelijk 2x3 rijstroken.
Inpassingsmaatregelen
De weguitbreiding zal plaatsvinden in combinatie met de met de regio overeengekomen en vastgelegde inpassingsmaatregelen. Deze betreffen op hoofdlijnen:
De aanleg van een ongeveer 3000 meter lange deels verdiept, deels op maaiveld gelegen tunnel (de zogenaamde ‘Kamelenvariant’). Ter hoogte van de Gooiseweg ligt de Gaasperdammerweg boven maaiveld, maar wel 3 meter lager dan het huidige niveau. De weg wordt ook daar voorzien van wanden en een dak."
Geluidsmaatregelen en interactieve geluidskaart.
Op de bijeenkomst was vooral oude informatie beschikbaar, en het meest recente was de Nota van Antwoord, met de inspraak over de Trajectnota/MER Schiphol-Amsterdam-Almere. Bovendien was er ook een infotafeltje met folders over de luchtkwaliteit. Ik werd welwillend te woord gestaan door een van de ambtenaren. Hij vond dat er geen probleem was met de luchtkwaliteit bij de Gaasperdammertunnel. Vanzelfsprekend moet de tunnel de luchtvervuiling tegenhouden die ontstaat door het toenemende verkeer van en naar Almere en Schiphol. Hij gaf wel toe dat er ietsje meer vervuiling zou ontstaan, maar helemaal onder de toegelaten norm. En zolang men onder de norm blijft was er geen probleem vond hij.
Hij gaf me een foldertje over een windtunnelonderzoek Gaasperdammertunnel. "Om na te gaan of bij de tunnelmonden aan de luchtkwaliteitseisen uit de Wet Milieubeheer wordt voldaan, is een windtunnelonderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek is gebleken dat in 2020 de concentratieniveaus rond de tunnelmonden onder de grenswaarden liggen."
Wat me verbaasde was dat de lucht uit de tunnel niet gefilterd wordt, dat was volgens die ambtenaar niet nodig, gezien de lage concentratieniveaus gemeten aan de tunnelmonden. De concentratie in de tunnel zou dan natuurlijk toch hoger ligger dan buiten de tunnel, waarop we beiden cynisch over de automobilist opmerkten 'eigen schuld, dikke bult'. De ambtenaar ontkende ook een grote invloed van bomen op de zuiverheid van de lucht; wat me nog meer verbaasde. Het valt nog te bezien of zonder filtering de luchtvervuiling binnen perken gehouden kan worden. En dan is het ook nog zo dat de norm van 32,6 µg/m3 fijn stof en 40 µg/m3 betwist kan worden. Ik heb veel liever een veel lagere norm. Elk niveau van luchtvervuiling is teveel. Veel zal afhangen van het aantal bomen dat nog aanwezig is in Zuidoost in de komende jaren. Dat aantal bomen moet drastisch omhoog, niet alleen om het aantal gekapte bomen te compenseren, maar ook om het toenemend verkeer te kunnen opvangen.
Wat me nog te binnen schoot is dat het systeem van verhoogde dreven wel zeer goed uitgedacht is en gunstig uitpakt wat betreft vervuiling door verkeer. De vervuilde lucht kan zo makkelijker verdund worden door de wind op de hoge dreven. Nu is het stadsdeel bezig de dreven te verlagen. Dat is geen goed idee. Dat zorgt voor meer luchtvervuiling in de woonlaag. De verhoogde dreven moeten blijven. Het kan toch niet zo zijn dat elke twintig jaar het hele wegennet vervangen wordt, en dat over vijftien jaar de dreven weer verhoogd zouden moeten worden. Wat goed is moet zo blijven. Het verlagen van de dreven is enkel een project dat de bouwwereld geld in het laatje moet brengen.